Τα μετρητά δεν έχουν πεθάνει, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), παρά το γεογονός ότι οι καταναλωτές έχουν πλέον στη διάθσεή τους κάρτες, ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού ή ακόμη και τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου.
Ο κλάδος πληρωμών υποστηρίζει ότι η χρήση του μετρητού περιορίζεται και επομένως δεν είναι αναγκαία πια τόσα πολλά μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ATM) ή τραπεζικά υποκαταστήματα, προσθέτοντας πως η δημόσια αντιπαράθεση γύρω από τα κρυπτονομίσματα και το εάν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν μία ημέρα τα μετρητά είναι μέρος μία ευρύτερης συζήτησης για τη φύση του χρήματος και σημειώνει ότι το ρευστό κάθε άλλο παρά αποτελεί παρελθόν.
«Ορισμένοι δίνουν την εντύπωση πως τα μετρητά στη μορφή των παραδοσιακών χαρτονομισμάτων και κερμάτων φθίνει με ταχύτατους ρυθμούς» δήλωσε ο Χίουν Σονγκ Σιν, οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής ερευνών της BIS, παρουσιάζοντας την έκθεση. Αυτό δεν είναι αλήθεια ξεκαθάρισε, εξηγώντας πως«παρά την τεχνολογική εξέλιξη στις πληρωμές τα τελευταία χρόνια, η χρήση των μετρητών στις περισσότερες οικονομίες- αν και όχι όλες- του ανεπτυγμένου και αναδυόμενου κόσμου, εξακολουθεί να αυξάνεται».
Το σε κυκλοφορία χρήμα (σε μορφή χαρτονομισμάτων και κερμάτων) έχει αυξηθεί όπως παρουσιάζει το "naftemporiki.gr" από 7% του ΑΕΠ το 2000στο 9% το 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχία της BIS, παρά το γεγονός ότι έχει μειωθεί δραστικά στη Σουηδία και μερικές ακόμη οικονομίες.
«Η ανθεκτικότητά του ως κοινωνιού θεσμού μας υπενθυμίζει την ανάγκη να προσπαθήσουμε να κατανοούμε τη λειτουργία της οικονομίας πέραν των καινοτομιών της τεχνολογίας» σχολίασε ο Σιν.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι και η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών έχει αυξηθεί από 13% του ΑΕΠ το 2000 σε 25% το 2016.