Το χτύπημα των ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν προαναγγλθέν και σε καμία περίπτωση ο Τραμπ δεν θα έκανε πίσω σημειώνουν καθηγητές Πανεπιστημίων.
Μιλώντας στο News 24/7 o Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση.
“Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι θα απαντήσουν” σημείωνει καθώς θα οδηγούσε σε γενικευμένη σύρραξη κάτι που δεν θέλει. Για την Τουρκία αναφέρει ότι με την ανακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ, επιδιώκουν να κερδίσουν όλα τα πλεονεκτήματα με “το μικρότερο δυνατό κόστος”.
Από την πλευρά του ο Πολύκαρπος Αδαμίδης, Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων υπογραμμίζει ότι ο Τραμπ σε αντίθεση με τον Ομπάμα δεν έμεινε στα λόγια, ενώ για την Τουρκία ανέφερε ότι τόσο ως χώρα όσο και ως πολιτικός ο ίδιος ο Ερντογάν δεν διστάζει να αλλάζει στρατόπεδα.
Η εμπλοκή της Ελλάδας και τα "απόνερα" μιας σύγκρουσης
Η χώρα μας βρίσκεται στην ευρύτερη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου και το ερώτημα που αμέσως τίθεται είναι αν και κατά πόσο θα της ζητηθεί μια ενδεχόμενη εμπλοκή εκ μέρους των συμμάχων, λαμβάνοντας υπόψιν πως έχει και Νατοϊκές και διμερείς υποχρεώσεις.
"Όταν γίνονται επιχειρήσεις στη γειτονιά σου και εσύ διαθέτεις ορμητήρια στρατηγικής σημασίας η εμπλοκή είναι μάλλον αναπόφευκτη. Ωστόσο, θεωρώ ότι θα υπάρξουν οι σχετικές διευθετήσεις ώστε να γίνει η κατά το δυνατόν απολύτως αναγκαία χρήση των βάσεων στη χώρα μας. Η χρήση τους θεωρώ ότι θα είναι έμμεση και υποστηρικτική" ξεκαθαρίζει ο κ.Αδαμίδης με τον κ.Τσάκωνα Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και αναλυτή εξωτερικής πολιτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίουνα να συμπληρώνει πως αν υπάρξει χρήση βάσεων αυτή θα αφορά μόνο τη Σούδα ή ίσως και την προσφάτως αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.
Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο είναι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης έντασης στην περιοχή που έχουν να κάνουν είτε με την αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του Αιγαίου, είτε με την πρόκληση ζημιάς στη "βαριά βιομηχανία" της χώρας, τον τουρισμό.
"Ενώ φάνηκε πριν από λίγες ημέρες ότι η κατάσταση ήταν υπό μερικό αλλά ουσιαστικό έλεγχο με μια ουσιαστική κατανομή των σφαιρών επιρροής των εμπλεκομένων στη Συρία με την ουσιαστική επικράτηση του καθεστώτος Άσαντ γεγονός το οποίο εξορθολογικοποιούσε τα ζητήματα των εσωτερικών μετακινήσεων πληθυσμών, το ενδεχόμενο μιας ανάφλεξης και μάλιστα με τη συμμετοχή των βασικών γεωπολιτικών παικτών ενδεχομένως να προκαλέσει και νέα κύματα προσφύγων. Άρα η χώρα μας σίγουρα δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε αναζωπύρωση" επισημαίνει ο κ.Αδαμίδης.
Πιο καθησυχαστικός ο κ.Τσάκωνας απαντά στο ίδιο θέμα λέγοντας "γεωγραφικά η χώρα βρίσκεται κοντά τη ζώνη πολέμου αλλά όχι στη ζώνη πολέμου. Ενδεχομένως αν το ζήτημα πάρει διαστάσεις να επηρεαστεί ο τουρισμός. Πάντως αν μείνει στο "ήπιο" σενάριο που περιγράψαμε πιο πάνω οι όποιες επιπτώσεις θα είναι απολύτως ελεγχόμενες. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι αποτελεί σημείο σταθερότητας στην περιοχή. Σχετικά με τις προσφυγικές ροές μπορεί να υπάρξει αύξηση ωστόσο η Τουρκία δεν θεωρώ ότι θα θελήσει να ασκήσει μέσω αυτού του ζητήματος πίεση. Δεν έχει το περιθώριο να ανοίγει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και αυτή τη στιγμή το βασικό μέτωπο είναι η Συρία. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι από τους κερδισμένους και θα θελήσει να έχει τον πρώτο λόγο την επόμενη μέρα" καταλήγει.
Το χρονικό
Ο Aμερικανός προεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκινησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας αντιμετωπίζουν επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.
Τουλάχιστον έξι ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Δαμασκό και σύννεφα καπνού φαίνονται πάνω από τη συριακή πρωτεύουσα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά του δικού του λαού. «Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Tραμπ . «Είναι το έγκλημα ενός τέρατος.»
Aftermath video of Damascus #Syria pic.twitter.com/JmU4CfwCUg
— Arturas Kerelis (@arturaskerelis) 14 Απριλίου 2018
Στόχος των βομβαρδισμών «ακριβείας» είναι θέσεις που σχετίζονται με τις «χημικές οπλικές δυνατότητες» του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό πως επλήγησαν ένα ερευνητικό κέντρο στην πρωτεύουσα Δαμασκό, όπου νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις, και τουλάχιστον δύο στρατιωτικές αποθήκες κοντά στην πόλη Χομς.
Η ερευνητική μονάδα πιστεύεται πως ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη, δοκιμή και παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων. Η πρώτη εγκατάσταση στη Χομς πιστεύεται ότι περιείχε μεγάλες ποσότητες αερίου σαρίν ενώ η δεύτερη, πέραν από υλικό, φιλοξενούσε και κέντρο διοίκησης, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός των αμερικανών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.
Έως τώρα δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για το εάν προκλήθηκαν ανθρώπινες απώλειες. Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι επελέγησαν και οι επιχειρήσεις εκτελέστηκαν με μέριμνα να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για ξένες δυνάμεις, σε μια έμμεση αναφορά στους ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν στη Συρία.
Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός. Για τρεις άμαχους τραυματίες στη Χομς κάνει λόγο το συριακό κρατικό πρακτορείο SANA, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Sputnik τοποθετεί τον αριθμό των τραυματιών σε έξι.
Στη Δαμασκό, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ακούγονται αρκετές ισχυρες εκρήξεις. Καπνοί αναδύονται στην ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας της Συρίας. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα για την αντιμετώπιση της επίθεσης . Στην επιχείρηση πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη των τριών πλοίων χωρών Ο Τράμπα Είπε στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο ότι προκειται για πλήγματα ακρίβειας. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτή την απάντηση μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση της Συρίας τη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων».
Στόχος να τεθεί τέλος στα χημικά
Οι συμμαχικές επιχειρήσεις έρχονται στον απόηχο της φερόμενης χημικής επίθεσης στην πόλη Ντούμα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρίας, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες.
Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τη φερόμενη χρήση χημικών στη Ντούμα ως «σημαντική κλιμάκωση» της συστηματικής χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου. «Αυτά είναι τα εγκλήματα ενός τέρατος», είπε σε έκτακτο διάγγελμά του.
Τόνισε πως απώτερος στόχος της συμμαχικής επέμβασης είναι να αποτρέψει μελλοντική χρήση χημικών από τη Δαμασκό, διευκρινίζοντας πως η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να επιμείνει στην «απάντησή της» έως ότου το καθεστώς Άσαντ σταματήσει να χρησιμοποιεί «χημικούς παράγοντες».
Ο κ. Ντάνφορντ τόνισε πως τα πλήγματα θα υποβαθμίσουν σημαντικά τις δυνατότητες του συριακού καθεστώτος να παράγει και να χρησιμοποιεί χημικά, στερώντας του υλικό αλλά και χρόνια έρευνας.
«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», δήλωσε ο κ. Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.
Ο κ. Τραμπ άφησε εκ νέου αιχμές εναντίον των δύο κυριότερων υποστηρικτών της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, σημειώνοντας πως τα κράτη κρίνονται από τους φίλους και τους συμμάχους τους.
«Ιράν και Ρωσία σας ερωτώ: Τι είδους έθνος θέλει να συνδέεται με την μαζική δολοφονία ανδρών γυναικών και παιδιών», είπε.
Κατηγόρησε ειδικά τη Μόσχα ότι μολονότι το 2013 υποσχέθηκε τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας οι εξελίξεις αποδεικνύουν την «αποτυχία» της. Κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να βαδίζει στον «σκοτεινό δρόμο» που έχει επιλέξει ή εάν θα ενώσει τις προσπάθειές της με τη διεθνή κοινότητα.
Τα μηνύματα Μέι και Μακρόν
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν, με σύντομες γραπτές δηλώσεις τους, τη συμμετοχή των χωρών τους στις επιχειρήσεις.
Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν δύναται να επιτρέψει την ατιμώρητη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, ουσιαστικά συναινώντας στο να γίνουν φυσικό μέρος του πολέμου.
Η κ. Μέι επισήμανε πως οι εξελίξεις δεν άφησαν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις πέραν της βίας, με δεδομένη την επανειλημμένη χρήση χημικών εναντίον αμάχων στη Συρία και τα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Διευκρίνισε πάντως πως το Λονδίνο δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος ούτε θέλει να εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται επί επτά και πλέον χρόνια.
Σε παρόμοια μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Μακρόν, αναφέροντας πως οι επιθέσεις στη Ντούμα παραβίασαν μια «κόκκινη γραμμή». Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ.
Οι αντιδράσεις
Το συριακό καθεστώς καταδίκασε σήμερα μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.
Η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος της Δαμασκού, αντέδρασε έντονα. Η Συρία, η οποία αντιστάθηκε επί χρόνια σε «μια τρομοκρατική επίθεση», επλήγη από τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση την ώρα που είχε «μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Καναδάς, δια του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, υποστήριξε αντίθετα τη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών.
Το ΝΑΤΟ προσέφερε επίσης την «υποστήριξή» του στα πλήγματα που, σύμφωνα με το ίδιο, θα μειώσουν την ικανότητα του καθεστώτος να διαπράξει άλλες χημικές επιθέσεις.