Σε διαρκές… stress test θα υποβάλλουν οι τράπεζες τους δανειολήπτες λόγω του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9, που επιβάλλει να λαμβάνονται προληπτικά προβλέψεις για εκείνα τα δάνεια που είναι επικίνδυνα να «σκάσουν». Και έτσι η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο και θα στρεσάρεται διαρκώς, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθεί το δάνειο τους στην «κόκκινη» περιοχή.
Ο πιστωτικός κίνδυνος του δανειολήπτη θα σταθμίζεται πλέον με νέα αυστηρότερα κριτήρια.
Αλλαγές όπως υποστηρίζει το "mononews.gr " όμως θα υπάρξουν και στον τρόπο χορήγησης των δανείων, όπως λένε τραπεζικά στελέχη. Οπως εξηγούν, είναι πιθανό να αναθεωρηθούν οι όροι των δανειακών συμβάσεων, με βάση όσα ορίζει το νέο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης IFRS 9. Για παράδειγμα τα πιστωτικά όρια ενδεχομένως να αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να μεταβάλλονται, με βάση τις τρέχουσες ανάγκες του πελάτη, και κυρίως τη δυνατότητα του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.
Οι αλλαγές θα έχουν στόχο να θωρακίσουν την κερδοφορία των τραπεζών, η οποία είναι το ζητούμενο για τους μετόχους, αλλά και για τους επόπτες, και η οποία είχε τρωθεί λόγω της κρίσης.
Ετσι δεν αποκλείεται -σύμφωνα με τραπεζικές πηγές- να είναι πιο εύκολη η δανειοδότηση όταν οι συμβάσεις είναι μικρής διάρκειας ή τα δάνεια έχουν μεγάλες δόσεις, που σημαίνει ότι θα αποπληρωθούν σε σύντομο χρόνο. Με άλλα λόγια τα στεγαστικά με διάρκεια αποπληρωμής 40 και βάλε χρόνια ανήκουν πλέον οριστικά στο παρελθόν.
Και επειδή οι προβλέψεις που επιβάλλει το IFRS 9 αφορούν δάνεια που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα, αλλά όχι καθυστέρηση, η πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη, όπως και αναγνώριση εγκαίρως δυσκολιών στην αποπληρωμή του δανείου είναι κρίσιμη και κομβικής σημασίας.
Οπότε το «στρεσάρισμα» του δανειολήπτη θα είναι διαρκές και για το λόγο αυτό οι τράπεζες θα επενδύσουν σε συστήματα αξιολόγησης πιστωτικού κίνδυνου. Ενώ θα επικαιροποιούν συστηματικά τα δεδομένα του κάθε πελάτη, είτε πρόκειται για νομικό, είτε για φυσικό πρόσωπο. Αναμένεται λοιπόν τα τμήματα του Risk, IT, Finance και Operations, θα είναι σε απόλυτη συνεργασία για να περιορίσουν το ενδεχόμενο… ατυχήματος.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είναι alert σε ότι αφορά όλα τα δάνεια, κυρίως τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων και δη των μεγάλων. Κανείς πλέον δεν θα περιμένει να «σκάσει» το δάνειο για να αναλάβει δράση. Είναι πρόσφτατο το παράδειγμα της Μαρινόπουλος που χρειάστηκε πάνω από 1 χρόνος για να προχωρήσει η υπόθεση με την εξαγορά από την Σκλαβενίτης, και αρκετοί μήνες για την εταιρεία Λεμονής κλπ.
Επίσης στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν και τα ιστορικά στοιχεία του κάθε πελάτη, είτε είναι ιδιώτης είτε εταιρεία. Πλήρωνε στην ώρα του, πόσο καθυστερούσε κλπ. Ενώ για εταιρείες και κλάδους που είναι ευάλωτοι στα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας, ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη η δανειοδότηση, καθώς ο αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος του δανειολήπτη θα οδηγεί σε αύξηση προβλέψεων.