Πανικός στους ιδιοκτήτες ακινήτων από την χαριστική κυβερνητική βολή!

Από το 2015 μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση διέλυσε τη μεσαία τάξη με τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις, την επιβολή υψηλών φόρων στα εισοδήματα και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, οι κυβερνώντες αποφάσισαν να δώσουν και τη χαριστική βολή αυξάνονταςτη φορολογία των ακινήτων κυρίως για τη μεσαία ακίνητη περιουσία.

Σε πολλά προάστια του λεκανοπεδίου όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές έκαναν άλμα κατά 300, 500 και 600 ευρώ το τετραγωνικό. Αυξήσεις, που θα φουσκώσουν σημαντικά τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων το Σεπτέμβριο.

Για παράδειγμα από το "liberal.gr", φορολογούμενος ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα 17 ετών επιφάνειας 120 τμ. στα Βριλήσσια και ένα ακόμη εξοχικό διαμέρισμα 20ετίας 80 τμ. στη Λούτσα. Ο ΕΝΦΙΑ που πλήρωσε το 2017 για την ακίνητη περιουσία του είχε ανέλθει σε 751,65 ευρώ. Φέτος με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα δει το λογαριασμό για τα ακίνητά του να ανεβαίνει κατά 177,34 ευρώ και να εκτοξεύεται στα 928,99 ευρώ.

Η απάντηση στο υπουργείο Οικονομικών από όλους αυτούς που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο ήταν άμεση. Προσέφυγαν όχι στη δικαιοσύνη αλλά στους συμβολαιογράφους για να «σπάσουν» την ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους. Μάλιστα συμβολαιογράφοι αναφέρουν ότι η αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο «σπάσιμο» της περιουσίας τους στα μέλη της οικογένειας.

Το σπάσιμο της ιδιοκτησίας (κατά κύριο λόγο σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους υπόχρεους σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου ακινήτων που υπερβαίνουν το όριο των 200.000 ευρώ. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας ύψους 600.000 ευρώ μπορεί να τη σπάσει ισόποσα στην κόρη του και στη σύζυγό του, γλιτώνοντας τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία, πριν από το κλείσιμο του 2017, γονείς έσπευσαν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους προκειμένου να περιορίσουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις που προκύπτουν συνολικά από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων.

Στις πολύ μεγάλες περιουσίες, οι ιδιοκτήτες επιλέγουν και τη λύση της μεταβίβασης των ακινήτων σε εταιρεία η οποία δημιουργείται για την καλύτερη φορολογική διαχείριση των ακινήτων. Οταν τα ακίνητα φορολογούνται στο όνομα του φυσικού προσώπου, οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου φτάνουν ακόμη και στο 1,15%. Αντίθετα, ο συμπληρωματικός φόρος των εταιρειών υπολογίζεται με συντελεστή 0,55% για τα ακίνητα που αξιοποιούνται και με 0,1% για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται.

Το «σπάσιμο» της αξίας των ακινήτων είναι εξαιρετικά διαδεδομένη διαδικασία και ξεκίνησε την προηγούμενη 10ετία για να αποφύγουν οι ιδιοκτήτες τις επιβαρύνσεις του ΦΜΑΠ. Είναι ενδεικτικό ότι το 2017 ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων που επιβλήθηκε στα φυσικά πρόσωπα ανήλθε στα 382 εκατ. από 471 εκατ. το 216 και 546 εκατ. το 2015 και 600 εκατ. ευρώ το 2017.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τράπεζες: Βασικός πυλώνας πιστωτικής επέκτασης οι χρηματοδοτήσεις των ΣΔΙΤ

Οι εκπρόσωποι των Τραπεζών παρουσίασαν τις στρατηγικές τους στο 5ο ΣΔΙΤ Forum που πραγματοποιήθηκε Η …