"Ένα ταμείο χωρίς την συμμετοχή των εργαζομένων δεν μπορεί ποτέ να είναι δίκαιο"

H ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο περιεχόμενο του κειμένου για τη δημιουργία του «Εθνικού  Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης», το οποίο έχει θέσει προς δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση.

Το κείμενο το οποίο υπογράφεται από τον αναπληρωτή Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και για το οποίο επισήμως δεν ενημερώθηκε η Συνομοσπονδία, περιλαμβάνει 5 άξονες όπου δεν γίνεται καμία αναφορά στη διάσταση των εργαζομένων και κυρίως των ήδη απασχολούμενων στις λιγνιτικές περιοχές, οι οποίες πρόσφατα «εκποιήθηκαν» χωρίς καμία διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο όρος Δίκαιη Μετάβαση είναι έννοια που έχει δημιουργηθεί από τα σπλάχνα των Ευρωπαϊκών και Διεθνών συνδικάτων και κάνει σημαντική αναφορά για τα βήματα τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν έτσι ώστε να γίνει όσο πιο ομαλή γίνεται η μετάβαση των εργαζομένων αυτών σε ποιοτικές και ασφαλείς  θέσεις εργασίας χωρίς να θιγούν τα εργασιακά τους δικαιώματα

Ο όρος δίκαιη μετάβαση, που αποτελεί κεντρικό άξονα παρέμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), εμπεριέχεται στη φετινή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 2018 μεταξύ ΓΣΕΕ και εθνικών εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά προφανώς το Υπουργείο είτε δεν το ξέρει είτε το αγνοεί.

Ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν θα μπορεί να ονομάζεται δίκαιο όταν δεν θα συμπεριλαμβάνει την συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό

Η διαχείριση της μετάβασης αποτελεί ζήτημα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής και απαιτεί συγκροτημένο κοινωνικό διάλογο και όχι προεκλογικής κατεύθυνσης αποσπασματικές δράσεις.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μειώθηκαν οι καθαροί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 2020-2024!

Για πέντε συνεχή χρόνια (2020-2024) ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 14,25% ενώ ο φόρος εισοδήματος …