Εάν είστε γυναίκα και ο παράγοντας της ασφάλειας είναι σημαντικός για εσάς για να επιλέξετε τον τόπο διαμονή σας, τότε σίγουρα πρέπει να αποφύγετε τις παρακάτω χώρες, μιας και οι ειδικοί της κατέταξαν στις «πιο επικίνδυνες χώρες για να ζει μία γυναίκα».
Σύμφωνα με ειδικούς, λοιπόν, η Ινδία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των πιο επικίνδυνων, για να ζει μια γυναίκα, χωρών, με το Αφγανιστάν, να κατατάσσεται πλέον στην δεύτερη θέση αντί της πρώτης το 2011, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Συρία.
Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το "Thomson Reuters Foundation" και βασίστηκε σε μελέτες 550 ειδικών εξετάζει την ποιότητα ζωής των γυναικών σε διάφορες χώρες, εστιάζοντας σε τομείς όπως η υγεία, η οικονομική ευρωστία, η σεξουαλική ζωή κι η προσωπική ασφάλεια.
Στις δέκα χώρες που τελικά κατέληξαν οι ειδικοί ως τις πιο επικίνδυνες για να ζει μία γυναίκα, διαπιστώθηκαν περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής βίας, πορνείας, trafficking, καταναγκαστικοί γάμοι και σεξουαλικής δουλείας.
Η λίστα διαμορφώνεται ως εξής:
1. Ινδία
Με πληθώρα υποθέσεων σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών να γίνονται γνωστές σε τακτικό επίπεδο, και με τις μνήμες της ειδεχθούς δολοφονίας και βιασμού νεαρής φοιτήτριας στο Νέο Δελχί να είναι ακόμα νωπές, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει σειρά μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
2. Αφγανιστάν
Ζητήματα σεξουαλικής καταπίεσης, ελλιπούς παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και φτώχειας απασχολούν μεγάλο μέρος των γυναικών που ζουν εκεί.
3. Συρία
Το καθεστώς των πολεμικών συγκρούσεων με συνακόλουθο την αδυναμία πρόσβασης σε δομές υγείας κατατάσσει την Συρία, αυτή τη στιγμή, στην τρίτη θέση. Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός των παραπάνω στην χώρα σημειώνονται και κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας.
4. Σομαλία
Οι ταραγμένες συνθήκες λόγω του εμφυλίου καθώς κι η αναγκαστική υποβολή των γυναικών σε βίαια τελετουργικά που υπαγορεύονται από τις πολιτιστικές παραδόσεις (πχ κλειτοριδεκτομή) καθιστά την χώρα ιδιαιτέρως επικίνδυνη για το γυναικείο φύλο.
5. Σαουδική Αραβία
Η συντηρητική και αυστηρή πολιτική διακρίσεων προς το «ασθενές φύλο» δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικής ποιότητας ζωής.
6. Πακιστάν
Η χώρα μαστίζεται από το φαινόμενο διάπραξης εγκλημάτων τιμής έναντι των γυναικών, οι οποίες φοβούμενες για την ζωή τους υποκύπτουν στο μέγιστο περιορισμό της ελευθερίας και της αυτοδιάθεση τους.
7. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Οι γυναίκες του Κογκό γεννούν και αναθρέφουν τα παιδιά τους σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και «εφιαλτικής διαβίωσης»,οι οποίες έχουν επανειλημμένως τονιστεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από πληθώρα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
8. Υεμένη
Καθώς η Υεμένη είναι αντιμέτωπη με την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, οι γυναίκες δεν δύνανται να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ έρχονται συχνά αντιμέτωπες με σεξουαλικές επιθέσεις και φαινόμενα εξαναγκασμού συμμετοχής τους σε επικίνδυνες παραδοσιακές πρακτικές.
9. Νιγηρία
Ο στρατός της χώρας έχει προβεί, σύμφωνα με καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, σε φόνους, βιασμούς και επιθέσεις κατά γυναικών τα τελευταία εννέα χρόνια, τα οποία και έχει διαρκέσει η μάχη ενάντια στην Μπόκο Χαράμ. Παράλληλα, καταγράφονται φαινόμενα τράφικινγκ.
10. ΗΠΑ
Αν και στην τελευταία θέση, η Αμερική συγκαταλέγεται στην επίμαχη λίστα, ούσα μάλιστα η μοναδική δυτική χώρα. Ειδικότερα, βια, εξαναγκαστικές συνευρέσεις αλλά και μη ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης σε ότι αφορά το γυναικείο φύλο απασχολούν μεγάλο μέρος των αμερικανίδων.
Σύμφωνα με Ινδό αξιωματούχο:
«Η Ινδία έχει δείξει απόλυτη αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού για τις γυναίκες … βιασμοί, καταναγκαστικοί γάμοι, σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις, η κατάσταση έχει ξεφύγει», ενώ καταλήγει:
«Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία και ο «ηγέτης» στον τομέα του διαστήματος και της τεχνολογίας στον κόσμο ντρέπεται για τη βία που υπάρχει κατά των γυναικών».