Απειλεί την Ελλάδα με αναστολή μέτρων για το χρέος ο Ρέγκλινγκ

Το μήνυμα ότι εάν η Ελλάδα υπαναχωρήσει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν έστειλε ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε εκδήλωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μόναχο ο Γερμανός επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε εκτενώς στην Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός θα παρακολουθεί στενά τη χώρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

  • Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως το τελευταίο Eurogroup συμφώνησε να παράσχει στην Ελλάδα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που οι υπουργοί Οικονομικών είχαν ήδη υποσχεθεί τον Μάιο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017, εφόσον η Ελλάδα ολοκλήρωνε επιτυχώς το πρόγραμμά της. «Κανένα από τα μέτρα αυτά δεν έχει αντίκτυπο στον γερμανικό προϋπολογισμό. Δεν θα υπάρξει κούρεμα», αποσαφήνισε σχετικά.

Απαντώντας στο εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τα χρήματα που έχει δανειστεί. Ο Ρέγκλινγκ είπε: «Η απάντησή μου στην ερώτηση είναι: ναι, θα το κάνει. Οι οικονομίες που έχουν αποδυναμωθεί από μια κρίση μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια διάσωσης στο σύνολό τους, εφόσον το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατανέμεται σε βάθος χρόνου και δεν υπερβαίνει το κατώτατο όριο του 15-20% του ΑΕΠ». Έφερε δε ως παράδειγμα τη Γερμανία τονίζοντας πως η χώρα εξόφλησε την τελευταία δόση της συμφωνίας του Λονδίνου του 1953, μετά από 57 χρόνια, ήτοι το 2010.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο σημείο αυτό ανέφερε κατά το "Cnn" πως στόχος των προγραμμάτων βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. «Αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, αλλά και προς το συμφέρον της ζώνης του ευρώ και του ESM. Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής έχει δανείσει 189 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Αυτό είναι περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και περισσότερο από το ήμισυ του δημόσιου χρέους της Ελλάδος», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού .

Στο σημείο αυτό έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα:

  • «Για το μέλλον, είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της. Εάν υπαναχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις, ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν. Η Αθήνα θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του ESM έως ότου έχουν επιστραφεί όλα τα δάνεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ανάφερε τέλος πως η Ελλάδα γνωρίζει ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επενδυτές θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν συνεχώς τη χώρα, όπως και άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα στήριξης.. «Αυτό που έχει σημασία για τις αγορές είναι οι ελληνικές οικονομικές πολιτικές να εξακολουθούν να στοχεύουν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα μετά το τέλος του προγράμματος», επεσήμανε ο Ρέγκλινγκ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε πρόγραμμα του ESM και πως για το ότι απαιτήθηκε τόσος χρόνος υπάρχουν τρεις συγκριμένοι λόγοι:

  • Πρώτον, ότι τα προβλήματα στην αρχή της κρίσης ήταν πολύ πιο βαθιά στην Ελλάδα από ό, τι σε άλλες χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο.
  • Δεύτερον, ότι η η διοίκηση της χώρας είναι ασθενέστερη από αυτή των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ.
  • Τρίτον, ότι δυστυχώς, η χώρα ανέτρεψε τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε πετύχει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Υπήρξε μια προσπάθεια να σταματήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνηθεί. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Ελλάδα γύρισε πίσω στην ύφεση. Η ελληνική κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι αυτό κόστισε στη χώρα περίπου 86 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος πάντως αναγνώρισε πως έκτοτε η Ελλάδα επέδειξε εντυπωσιακή πρόοδο. «Οι μισθοί και οι αποδοχές μειώθηκαν κατά 20% έως 30%. Αυτό ήταν απαραίτητο, επειδή είχαν αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από ό, τι η παραγωγικότητα. Ως αποτέλεσμα, η χώρα έχασε την ανταγωνιστικότητά της. Από το 2016, ο ελληνικός προϋπολογισμός καταγράφει σταθερά ένα μικρό πλεόνασμα, ενώ το 2009, είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. Έτσι, η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία έχει επίσης ένα μικρό πλεόνασμα του προϋπολογισμού», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Ο ίδιος επεσήμανε πως το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας θα λήξει στις 20 Αυγούστου 2018. Στη βάση αυτή ο ESM θα εκταμιεύσει μια δόση ύψους 15 δισ. ευρώ μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εθνικές διαδικασίες. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα με ένα ταμειακό μαξιλάρι άνω των 24 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. «Το εν λόγω αποθεματικό ρευστότητας επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης - ανασκόπηση: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και δημοσιονομικά υπεύθυνος

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, έχουμε 2,5 χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου για …