Έπειτα από 2 χρόνια ύφεσης χάρη στις εκστρατείες ενημέρωσης και πρόληψης, το φαινόμενο του balconing έγινε και πάλι μόδα χάρη στο διαδίκτυο.
Στη Μαγιόρκα φέτος το καλοκαίρι τρεις τουρίστες έχασαν τη ζωή τους πηδώντας από ταράτσες και μπαλκόνια ξενοδοχείων σε πισίνες, ενώ άλλοι έμειναν παράλυτοι. Τα θύματα για φέτος κατάγονταν από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία και όλοι ήταν σε κατάσταση μέθης.
Την περασμένη Τετάρτη, ένας Ιρλανδός ηλικίας μόλις 14 ετών σκοτώθηκε κατά την πτώση του από το ξενοδοχείο όπου διέμενε με τη μητέρα του στη Μαγιόρκα, ενώ την ίδια μέρα στην Ίμπιζα ένας 20χρονος έπεσε από το μπαλκόνι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες βίντεο με χρήστες που καταγράφουν την πτώση τους με GoPro κάμερα, με τους ειδικούς να σημαίνουν συναγερμό και να εφιστούν την προσοχή:
Την Παρασκευή, στη νήσο Φορμεντέρα, οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών κλήθηκαν να βοηθήσουν έναν άλλο άνδρα, γύρω στα 20, που έπεσε από μπαλκόνι.
Τα περισσότερα θύματα προσπαθούν να βουτήξουν σε πισίνες και άλλοι προσπαθούν να πηδήξουν από το ένα μπαλκόνι στο άλλο σαν να κάνουν παρκούρ. Οι αρχές στην Ισπανία παίρνουν σταδιακά αυστηρότερα μέτρα, απαγορεύοντας την πώληση αλκοόλ σε εμπορικά καταστήματα μετά από τις περασμένες βραδινές ώρες για να περιορίσουν όσο γίνεται τα φαινόμενα μέθης.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2010 μέχρι το 2015 νοσηλεύτηκαν συνολικά 46 άτομα, θύματα του ακραίου φαινομένου στο νοσοκομείο Son Espases στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Οι νεκροί από το balconing είναι δύσκολο να καταγραφούν καθώς για πολλά περιστατικά δεν είναι εύκολο να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν το δυστύχημα, αν πρόκειται δηλαδή για πράξη σχετικά με τη νέα "μόδα" ή αν συνδέεται με πιθανή αυτοκτονία, δολοφονία ή ατύχημα.