Την απαγόρευση προσέγγισης – αγκυροβολίας πλωτών μέσων, αποφάσισε με ανακοίνωσή του, το Λιμενικό Σώμα Ζακύνθου για την παραλία “Ναυάγιο” του νησιού. Μια ημέρα μετά την πτώση των βράχων, οι χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται καθημερινά την περιοχή, θα απολαμβάνουν την παραλία από μακρυά.
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου αναφέρει ότι:
«Απαγορεύεται η προσέγγισης - αγκυροβολίας κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και την απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στον Όρμο Ναυαγίου Ζακύνθου. Την προσωρινή αναστολή ισχύος της Αριθ. Πρωτ: 2131.13/1189/16/18-05-2016 Απόφασης της Υπηρεσίας μας (ΦΕΚ Β΄ 1814/21-06/2016). Η παρούσα ισχύει από εκδόσεως μέχρι νεωτέρας».
Μαρτυρίες-σοκ από του ανθρώπους που γλίτωσαν από θαύμα
Το λιμάνι της Ζακύνθου, με φόντο το φωτισμένο, λόγω της εορτής της Υψώσεως του Σταυρού, καμπαναριό του Αγίου Διονυσίου επέλεξαν οι δυο από τους τρεις τραυματισμένους από την κατάρρευση βράχων στο ναυάγιο, τουρίστες που λίγο πριν το απόγευμα έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο της Ζακύνθου.
«Φτάσαμε γύρω στις 10.30πμ στην παραλία, κολυμπήσαμε και μετά από 15′ επιστρέψαμε στη βάρκα μας και ξαφνικά είδαμε τα βράχια να πέφτουν ενώ είμαστε σε μια απόσταση περίπου στα 20 μέτρα. Πριν το συνειδητοποιήσουμε έπεσε και δεύτερο τμήμα βράχων και το κύμα που δημιουργήθηκε μας αναποδογύρισε τη βάρκα. Πέσαμε στο νερό, ενω δίπλα μας είδαμε άλλη μια βάρκα που ήταν κυριολεκτικά στον αέρα να σκάει πάνω στη δικιά μας. Σε αυτή ήταν η οικογένεια των 4 Τσέχων με τη γυναίκα να είναι αιμόφυρτη και να ζητούν βοήθεια. Τους πήραμε μαζί μας στο πόρτο Βρόμη και από εκεί πήγαμε όλοι στο νοσοκομείο. Είμαστε τυχεροί στην ατυχία μας», μάς δήλωσε ο ένας από αυτούς, Αυστραλο-Κύπριος Χαράλαμπος Ευριπίδης στο imerazante.gr που παραθέριζε στη Ζάκυνθο.
Επίφοβα για κατολισθήσεις είναι 7 σημεία σε παραλίες του Ιονίου (VIDEO) 8 οι τραυματίες από την πτώση βράχων στο "Ναυάγιο" - Είχαν ενημερώσει οι ειδικοί
Κοντά τους και ο Σπύρος Κάνδηλας, καπετάνιος πλοιάριου που επισκέπτεται το ναυάγιο και εξομολογήθηκε στο ίδιο site ότι: «Έπεφτα κομμάτια βράχων σε τρια στάδια με το μεγαλύτερο τμήμα από αυτούς να προκαλεί έντονο κυματισμό με αποτέλεσμα να αναποδογυριστούν δυο βάρκες και να τραυματισμού τουρίστες. Είδαμε στη θάλασσα την οικογένεια και την ανασύραμε, τους δώσαμε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο. Ευτυχώς ήταν νωρίς όταν έγινε το συμβάν και γλίτωσε ο κόσμος διότι αργότερα όταν βγαίνει ο ήλιος οι περισσότεροι πάνε στο συγκεκριμένο σημείο να έχουν σκιά. Γινόταν πανικός, ήταν εικόνες βιβλικής καταστροφής. Να βλέπεις σκάφη αναποδογυρισμένα, μεγάλη θαλασσοταραχή και κόσμο να φωνάζει. Ο ένας αναζητούσε τον άλλο, γυναίκες έψαχναν τα παιδιά τους, πρωτόγνωρα πράγματα».
Δήμαρχος Ζακύνθου: Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας
"Ο χώρος του ναυαγίου από τη στιγμή που ανέλαβα δήμαρχος προσπάθησα να είναι επισκέψιμος, ασφαλής, το στολίδι και η προβολή της Ελλάδος. Ως δήμος, έχουμε συγκεκριμένη μελέτη για την ανθεκτικότητα των πετρωμάτων. Ένας βράχος απότομος, ασβεστολιθικός, δεν είναι συμπαγής πέτρα και ανά πάσα στιγμή είτε από σεισμούς είτε από διαβρώσεις μπορεί να καταρρεύσει. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να πάρουμε αποφάσεις", δήλωσε ο δήμαρχος της Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς με αφορμή την πτώση βράχων το πρωί της Πέμπτης στη διάσημη παραλία του «Ναυαγίου».
"Την ώρα που συνέβη το φυσικό φαινόμενο της κατάρρευσης του βράχου ήταν γεμάτη η παραλία. Σε συνεργασία με το λιμεναρχείο βάλαμε και περίφραξη του ναυαγίου και πινακίδες για πτώση βράχων. Ευτυχώς, η κατάρρευση ήταν προς την άκρη της παραλίας. Το κατά πόσο θα πρέπει να χρησιμοποιείται η παραλία και από τους λουόμενους, είναι θέμα του λιμενικού σώματος", πρόσθεσε ο δήμαρχος Ζακύνθου μιλώντας στον Realfm 97,8.
"Έχουμε πάρα πολύ κόσμο στο νησί, φέτος έχουμε 40% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, φτάσαμε το εκατομμύριο ,είναι ο πέμπτος προορισμός στην Ελλάδα", τόνισε ο κ. Κολοκοτσάς αναφερόμενος στον τουρισμό του νησιού.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για την κατολίσθηση στο «Ναυάγιο»: Υπάρχει ευθύνη των τοπικών Αρχών
Μερικές περιοχές έχουν αυξημένη επικινδυνότητα λόγω των φυσικών καταστροφών τους, τόνισε μιλώντας στον realfm 97,8 και τους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη, αναφερόμενος στο περιστατικό κατάρρευσης του βράχου στο Ναυάγιο της Ζακύνθου, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος του Συστήματος Unesco για προειδοποίηση τσουνάμι στον Βόρειο Ατλαντικό.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, "σε περιπτώσεις μεταξύ των οποίων είναι και αυτή της Ζακύνθου, η πρόβλεψη είναι μακροχρόνια, ξέρεις ότι κάποτε θα συμβεί αλλά όχι πότε, είναι πυρήνας κινδύνου" και επεσήμανε ότι η κατάρρευση συνέβη "λόγω του ότι το έδαφος είναι κατακόρυφο, είχαν προηγηθεί κάποιες βροχοπτώσεις, χαλάρωσε το έδαφος και κατέρρευσε. Ήταν μικρής έκτασης κι ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει μία βασική ευθύνη τοπικών Αρχών καθώς πρέπει να επισημαίνουν τα επικίνδυνα σημεία και να λαμβάνουν τα μέτρα εκείνα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να γίνεται άρση κινδύνων, να απομακρύνονται οι επικινδυνότητες , να προστατεύουν τον κόσμο".
Αναφέρθηκε και στα δύο προβλήματα που εντοπίζονται στη Σαντορίνη, τόσο στην Κόκκινη Παραλία όσο και στην Καλντέρα. Συγκεκριμένα είπε ότι "στην Κόκκινη Παραλία είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στο σημείο καθώς ήταν άκρως επικίνδυνο, νομίζω έγιναν κάποιες άρσεις επικινδυνοτήτων, δηλαδή κατέβασαν τμήματα βράχων που κατέπιπταν".
Επεσήμανε ότι σημειώνονται τσουνάμι και στην Ελλάδα, αν και το φαινόμενο δεν είναι τόσο συχνό. "Οι σεισμοί στο ελληνικό σεισμικό τόξο κατά καιρούς έχουν παράγει μεγάλα τσουνάμι", είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο σεισμό που είχε εκδηλωθεί ανάμεσα σε Σαντορίνη, Αστυπάλαια και Αμοργό, στις 9 Ιουλίου 1956, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ. "Μεταξύ άλλων ο σεισμός είχε εγείρει τσουνάμι 20 μέτρων, που επηρέασε τις Κυκλάδες, την Κρήτη και έφθασε και κατεγράφη μέχρι το Ισραήλ και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ωστόσο, δεν υπήρξαν δραματικές συνέπειες".
Το «Ναυάγιο» θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας
Το «Ναυάγιο» θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας. Η παραλία είναι αποκλεισμένη όπως δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, συντονιστής πυροσβεστικών επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. «Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου» τόνισε, σημειώνοντας πως αναμένονται γεωλόγοι στο νησί και εκείνοι θα κρίνουν πότε θα είναι ξανά προσβάσιμη.
«Ευτυχώς ήταν νωρίς όταν έγινε το συμβάν και γλίτωσε ο κόσμος διότι αργότερα όταν βγαίνει ο ήλιος οι περισσότεροι πάνε στο συγκεκριμένο σημείο να έχουν σκιά»
Στο σημείο παραμένουν τρεις ομάδες, από την 1η και την 6η ΕΜΑΚ της Πάτρας αλλά και από την Πυροσβεστική της Ζακύνθου και ερευνούν το χώρο με θερμικές κάμερες και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως κάτω από τα κομμάτια του βράχου που έπεσαν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος. Ούτε και από τις μαρτυρίες όσων βρίσκονταν τη στιγμή της κατολίσθησης στο Ναυάγιο προκύπτει πως μπορεί κάποιος να έχει παγιδευτεί.
«Η φύση θα κάνει τη δουλειά της, ήδη μεγάλο κομμάτι το έχει απορροφήσει η θάλασσα» τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος όταν ρωτήθηκε πως θα απομακρυνθούν τα κομμάτια του βράχου από την παραλία.
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου: Δεν θα είναι προσβάσιμη η παραλία μέχρι να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα
"Αυτή την ώρα είναι κλειστή η παραλία. Είναι εγκατεστημένα εκεί γύρω στα 20-25 άτομα της Πυροσβεστικής, περιμένουμε μια απόφαση να καθαρογραφεί σήμερα από τον Λιμενάρχη, θα είναι στην λογική ότι δεν θα είναι προσβάσιμη η παραλία μέχρι να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα" δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος, στον ΣΚΑΪ.
"Υπάρχουν ήδη μελέτες, δεν είναι μόνο για αυτήν την παραλία, αλλά για έξι με επτά παραλίες σε όλη την Ελλάδα, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξαναδούμε την μελέτη" ανέφερε.
"Αν επισκεφτείτε την περιοχή θα δείτε ταμπελάκια, τα οποία λένε μέχρι εδώ. Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν πρέπει να το παραβιάζεις και πρέπει να το σέβεσαι" συμπλήρωσε.
Λέκκας: Κίνδυνος και για άλλες επτά παραλίες
Εφιαλτική φαντάζει και η προειδοποίηση του Ευθύμιου Λέκκα, προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κ. Λέκκας τόνισε πως υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν κατολισθήσεις σε άλλες επτά παραλίες των Ιονίων, ανάμεσά τους το Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα και ο Μύρτος στην Κεφαλονιά.
«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλονιάς είναι δυο από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η «ζωνοποίηση» των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται», είπε.