Ρυθμίζεται το τοπίο για παράλληλη ασφάλιση με διαφορετική δραστηριότητα

Μεταβατικό καθεστώς προβλέπεται για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από 13 Μαΐου 2016 έως και 12 Σεπτεμβρίου, στον έναν φορέα ασφάλισης και συνεχίζουν εργαζόμενοι με την ασφάλιση του δεύτερου φορέα. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, ρυθμίζεται το τοπίο για όσους ασφαλίζονται παράλληλα για διαφορετική δραστηριότητα. προκειμένου να διευθετήσουν την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους και να αποφύγουν το ψαλίδι 60% στη σύνταξη λόγω εργασίας.

Εκτιμάται πως η εγκύκλιος αφορά περίπου 30.000 ασφαλισμένους εκ των οποίων οι 15.000 έχουν δυνατότητα συνταξιοδότησης και θα πρέπει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλλουν συμπληρωματική αίτηση συνταξιοδότησης, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης και για τον δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης, πλην του Δημοσίου.

Οι επιλογές των ασφαλισμένων είναι δύο:

  • μπορούν να ανακαλέσουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης, υποβάλλοντας σχετική αίτηση μέχρι 31.10.2018 και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής των διατάξεων περί απασχόλησης συνταξιούχου (ψαλίδι 60%). Ωστόσο χάνουν την αρχική αίτηση συνταξιοδότησης.

Όπως ξεκαθαρίζουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, το πλέον συμφέρον για τους παραλλήλως ασφαλισμένους είναι η προσαύξηση που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου σε όσους πλήρωναν υψηλές εισφορές και όχι η δικαίωση δυο ανταποδοτικών συντάξεων.

Όπως ξεκαθαρίζει η εγκύκλιος που αναλύει το "newmoney.gr", την προσαύξηση δικαιούνται οι παλαιοί ασφαλισμένοι που υπάγονταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση δύο πρώην Ταμείων ή το Δημόσιο και κατέβαλαν δύο ασφαλιστικές εισφορές, όπως και οι νέοι ασφαλισμένοι, που είχαν επιλέξει να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλιση τους και στο δεύτερο φορέα καταβάλλοντας το σύνολο των προβλεπόμενων εισφορών (δεν είχαν πάρει δηλαδή την απαλλαγή του νόμου Σιούφα).

Αντίθετα, δεν δικαιούνται προσαύξησης παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι, που ασφαλίζονταν υποχρεωτικά και ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε ένα μόνο Ταμείο και κατέβαλλαν μια μόνο εισφορά. Αυτοί δικαιούνται μία εθνική και μία ανταποδοτική σύνταξη. Οι επιπλέον εισφορές που καταβάλλουν από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ λόγω διπλής ιδιότητας και με το δεδομένο ότι ο χρόνος ασφάλισης είναι ένας (χρόνος ΕΦΚΑ), θα αυξήσουν την βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής τους σύνταξης.

Αντίθετα, όσοι κατέβαλλαν δυο εισφορές δικαιούνται προσαύξηση και η σύνταξή τους υπολογίζεται ως εξής:

α) εάν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο σε έναν από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο τότε λαμβάνει:

  • εθνική και ανταποδοτική σύνταξη για το χρόνο ασφάλισης στον φορέα όπου θεμελιώνει και για το χρόνο στον ΕΦΚΑ,
  • προσαύξηση σύνταξης από τον πρώην φορέα ή το Δημόσιο όπου δεν θεμελιώνεται δικαίωμα.

β) εάν ο ασφαλισμένος θεμελιώνει δικαίωμα και στους δύο πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο τότε θα λάβει το πλέον συμφέρον ποσό από τους εξής τρεις υπολογισμού : εθνική και ανταποδοτική σύνταξη για το χρόνο ασφάλισης στον ένα πρώην φορέα ή στο Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ, καθώς και προσαύξηση σύνταξης για το χρόνο από τον άλλο πρώην φορέα ή το αντίστροφο, ή μία εθνική σύνταξη και δύο ανταποδοτικές συντάξεις.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης - ανασκόπηση: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και δημοσιονομικά υπεύθυνος

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, έχουμε 2,5 χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου για …