Τελικά δεν είναι μόνο διαδικαστικό ή εύκολο να πείσουμε τους εταίρους για τη μη μείωση των συντάξεων, αφού οι πληροφορίες από την Κομισιόν, κάνουν λόγο για «ραντεβού στο Eurogroup του Δεκεμβρίου», αλλά πλέον τίθεται μείζον θέμα, εάν οι αποφάσεις θα είναι κατόπιν συμφωνίας με τους Θεσμούς ή αν η Κυβέρνηση θα κινηθεί «μονομερώς».
Δύσκολο στοίχημα
Η πληροφορία που διέρρευσε πάντως ότι οι οριστικές αποφάσεις πάνε για Δεκέμβριο, ίσως και να πρόκειται για μία κίνηση τακτικής ή για μπλόφα και αυτό διότι το τελευταίο Eurogroup του 2018, είναι προγραμματισμένο για τις 3 Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει ακολούθως το "ant1news".
Εάν εκεί ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν στις λίγες εναπομείνασες ημέρες μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το σημαντικότερο εξ αυτών είναι το γεγονός ότι θα έχει προηγηθεί η οριστική κατάθεση του προϋπολογισμού .
… Οι αποφάσεις;
Επισήμως, η λήψη των τελικών αποφάσεων για τις συντάξεις συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του ελληνικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν και την εκπόνηση της πρώτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου
Πάντως η κυβέρνηση μπορεί να έθεσε το θέμα της ακύρωσης του μέτρου στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο οι επικεφαλής των θεσμών δεν έκαναν καμιά αναφορά στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο πριν αναχωρήσουν από τη χώρα μας.
Η κυβέρνηση επιθυμούσε διακαώς να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή, ωστόσο αυτό είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο για τεχνικούς αλλά και πολιτικούς λόγους και έτσι κάποιες διαρροές κάνουν λόγο για οριστικές αποφάσεις τον Δεκέμβριο και όχι για τον Νοέμβριο όπως αρχικά είχε αφήσει να διαρρεύσει, σε κάτι που φαίνεται να συμφωνούσαν απόλυτα και οι δανειστές.
Συζήτηση για το υπερπλεόνασμα μετά το 2019 άνοιξε ο Τσακαλώτος
Εν τω μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network), με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, κατά την διάρκεια της συνάντησης εξέθεσε την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους Θεσμούς. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι θα είναι θετικό να ξεκινήσει συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.
Σκέψεις για μονομερή εφαρμογή των αντίμετρων
Πάντως, ένα από τα κομμάτια του «παζλ» που αφορά στην τύχη των συντάξεων, είναι το είδος και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αντίμετρων, συμπεριλαμβανομένων των εξαγγελιών που έκανε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
«Εμείς έχουμε προτίμηση για το ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν το 2019, αλλά το ζήτημα είναι ανοικτό», έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Ωστόσο αυτή η θέση φαίνεται ότι δεν είναι η κεντρική γραμμή.
Η εξίσωση είναι πολυσύνθετη. Το αν και πόσο θα περικοπούν οι συντάξεις, εξαρτάται κυρίως από το δημοσιονομικό χώρο που εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατ’ αρχάς το 2019. Για να υπολογιστεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η δυναμική του Προϋπολογισμού, οι μακροοικονομικοί δείκτες (η τάση των ρυθμών ανάπτυξης), αλλά και τα μέτρα- ελαφρύνσεις, που επιθυμεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όπως αυτά εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό που έγινε, όμως, σαφές στις λίγες ημέρες που έμειναν οι Θεσμοί στην Αθήνα, είναι πως ούτε θα εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί αλλά και πως αυτά που τελικά θα εφαρμοστούν, θα «απλώσουν» σε βάθος τετραετίας, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για να απορροφηθεί πλήρως η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.
Κι ενώ υποτίθεται- κατά τα λεγόμενα κυβερνητικών πηγών- ότι αυτό το παζάρι για το δημοσιονομικό χώρο, τις έως τώρα αποκλίσεις και το «άπλωμα» των αντίμετρων, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και τουλάχιστον ως την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, με ανταλλαγή στοιχείων και τηλεδιασκέψεις με τους Θεσμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε με κάθε επισημότητα την άμεση νομοθέτηση των όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι επίμαχες διατάξεις θα έρθουν στη Βουλή έτσι κι αλλιώς.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για το δεύτερο σήμα, μετά από τις δηλώσεις του Π. Καμμένου για τις συντάξεις και την… ενημέρωση- όχι συμφωνία- των δανειστών για τη μη αναγκαία περικοπή τους, που ενισχύει το σενάριο της μονομερούς ενέργειας από την κυβέρνηση, όσο θα στενεύουν τα χρονικά περιθώρια ως την κατάθεση του Προϋπολογισμού.