Η διαπίστωση ότι όπως εξελίσσεται η κατάσταση οι τράπεζες θα έχουν ελάχιστα οφέλη από την μαζική πώληση πακέτων κόκκινων δανείων οδηγεί στην δημιουργία ενός …δεύτερου «Τειρεσία» στα στοιχεία του οποίου θα έχουν πρόσβαση και τα funds. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα μπορούν να πωλούν σε καλύτερες τιμές αφού τα funds θα έχουν εκ των προτέρων την εικόνα του προφίλ των πελατών των τραπεζών και έτσι να αξιολογούν καλύτερα τα δάνεια τα οποία αγοράζουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "fmvoice.gr", οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται ένα βήμα πριν την πλήρη ολοκλήρωση τους και απολαμβάνουν της έγκρισης τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος. Άλλωστε το σχήμα που θα δημιουργεί δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία: Λειτουργεί ήδη σε Γαλλία και Ισπανία και όπως λένε τραπεζικά στελέχη που το έχουν μελετήσει έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα μειώνοντας δραστικά τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών των δύο χωρών.
- Ο «παράλληλος» Τειρεσίας θα μπορεί να αξιοποιήσει τα στοιχεία του υπάρχοντος φορέα καταγραφής της συμπεριφοράς των πελατών των εμπορικών τραπεζών εμπλουτισμένος με επιπλέον δεδομένα που υπάρχουν στην αγορά ή προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις, περιορίζοντας έτσι κατά πολύ τα κενά που ο σημερινός «Τειρεσίας» εμφανίζει και αυξάνοντας συγχρόνως την αποτελεσματικότητά του.
Με την ενεργοποίηση του που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει εντός του 2019, θεωρείται ότι θα διευκολυνθεί κατά πολύ η προσπάθεια των τραπεζών μα μειώσουν ως το 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους από τα 90 δις ευρώ σήμερα στα 35 δις ευρώ. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος αυτού απασχολούν το κλάδο και όπως είναι γνωστό αποτέλεσαν τον καταλύτη για τη σημαντική πίεση των τραπεζικών μετοχών κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.
- Άλλωστε, τραπεζικά στελέχη παραδέχονται αρκετές αδυναμίες στο υπάρχον σύστημα του «Τειρεσία». Βασικό στοιχείο αποτελεί ότι ακόμα και αν εξοφληθεί ένα δάνειο ο οφειλέτης παραμένει στο σύστημα επί σειρά ετών, με αποτέλεσμα να μην έχει ουσιαστικό κίνητρο να κινηθεί προς εξόφληση της υποχρέωσής του.
Χαρακτηριστικό του ισοπεδωτικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι δανειολήπτες είναι το γεγονός ότι ο οφειλέτης μπορεί να μείνει στο σύστημα «μαυρισμένος» μέχρι και 10 χρόνια για μια οφειλή 1000 ευρώ που αποπλήρωσε μετά την ενημέρωση της ένταξής του στον «Τειρεσία».