Πλημμύρες "μετεωρολογικές βόμβες" απειλούν 160 περιοχές της χώρας

Δυσοίωνα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη διαχείρισης πλημμυρικού κινδύνου, την οποία συνέταξε ομάδα ερευνητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή, Ευθύμιου Λέκκα. Η μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής παρουσιάστηκε σήμερα στους αιρετούς των 66 Δήμων Αττικής.

Όπως προκύπτει, είναι πλέον πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να εμφανιστούν εκ νέου ακραία καιρικά φαινόμενα, με πλημμύρες -«μετεωρολογικές βόμβες» τις χαρακτήρισε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας- αντίστοιχων επιπτώσεων με αυτές της Μάνδρας.

«Το ενδεχόμενο αυτό δεν αφορά μόνο το λεκανοπέδιο Αττικής και τις περιβάλλουσες περιοχές του» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας. «Υπάρχουν 160 περιοχές σε όλη τη χώρα που πιθανώς να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, χωρίς να είμαστε σε θέση να δράσουμε προληπτικά, γιατί τα έργα που απαιτούνται είναι μεγάλα και οι προϋπολογισμοί τους εκτός των δυνατοτήτων της χώρας μας στην τρέχουσα συγκυρία».

Αναφερόμενος ο Ευθύμιος Λέκκας στα αίτια εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν κατηγορηματικό. «Ζούμε σε εποχή που διαφέρει τελείως από τις προηγούμενες περιόδους όπου βλέπαμε τα πράγματα με άλλα δεδομένα, σχεδιάζαμε με άλλα δεδομένα και υλοποιούσαμε με κάποια άλλα δεδομένα. Αυτή η πραγματικότητα δεν υπάρχει σήμερα. Η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί δραματικά όχι μόνο από πλευράς κλιματικής αλλαγής, έχει αλλάξει και από πλευράς ανθρωπογενών αποφάσεων αλλά και από άποψη φιλοσοφίας ως προς το πως αντιμετωπίζουμε σήμερα ένα τέτοιο κίνδυνο. Η κλιματική αλλαγή η οποία επιδεινώθηκε από την σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας και την επέκταση της θερινής αντιπυρικής περιόδου, έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των δασικών πυρκαγιών καθώς και των περιαστικών πυρκαγιών.

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε περιαστικές ή και σε αστικές περιοχές όπως συνέβη πρόσφατα στο Μάτι Αττικής, συντελούν πλέον στην επιδείνωση των συνεπειών από τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 4 φορές περισσότερο και κατά 8 φορές πιο πολύ στα καταιγιστικά φαινόμενα».

Σύμφωνα με το "news", αναφερόμενος ο κ. Ευθ. Λέκκας στο τι μέλλει γενέσθαι ως προς το λεκανοπέδιο Αττικής, τόνισε: «Πολύ φοβάμαι ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως, τίποτε. Τα έργα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγάλα και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα -«θα τα κάνουμε με προοπτική 20ετίας και πόσο σίγουροι είμαστε, σήμερα, ότι τα καιρικά φαινόμενα θα έχουν τότε τα χαρακτηριστικά της διανυόμενης εποχής...;» αναρωτήθηκε, και βέβαια η κατασκευή τους, όπως είπε, «θα προκαλούσε σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις...»

Ο κ. Ευθ. Λέκκας εστίασε στην συνέχεια την αναφορά του στην ανάγκη ανάδειξης και ανάπτυξης παρεμβάσεων προληπτικού χαρακτήρα. «Εκείνο που πρέπει να δούμε και να κάνουμε είναι η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, αποδεχόμενοι πλέον τους κινδύνους και την διακινδύνευση μέσα στην πρωτεύουσα. Με την έγκαιρη προειδοποίηση ως αποτέλεσμα ενός καλά δομημένου επιχειρησιακού σχεδιασμού που οφείλουμε να κάνουμε, θα μπορούμε ως ένα βαθμό να διασφαλίσουμε τις ζωές των ανθρώπων....»


Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης - ανασκόπηση: Προϋπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο και δημοσιονομικά υπεύθυνος

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, έχουμε 2,5 χρόνια καθαρού πολιτικού χρόνου για …