Παγκόσμια κινητοποίηση εργαζομένων για κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν διαμαρτυρόμενοι για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, τον σεξισμό, τον ρατσισμό και τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ των υπαλλήλων ανάλογα με το φύλο τους, οι εργαζόμενοι στην Google και στις εταιρείες-συνεργάτες της. Επίσης, ζητούν τη συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια της εταιρείας.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση 48 ατόμων έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Μεταξύ των απολυθέντων ήταν και υψηλόβαθμα στελέχη στης εταιρείας, η οποία χωρίς να δώσει τα ονόματά τους, ανακοίνωσε ότι έφυγαν και χωρίς να πάρουν αποζημιώσεις.

Οι οργανωτές της απεργίας εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι ζητούν συμμετοχή των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της μητρικής της Google Alphabet Inc (η εταιρεία απασχολεί συνολικά 94.000 άτομα), καθώς και αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες και τη διαχείριση του προσωπικού, ώστε οι καταγγελίες για παρενόχληση να αντιμετωπίζονται με δίκαιο τρόπο, ενώ ζητούν ίση αμοιβή για ίση εργασία για όλους.

Ο γενικός διευθυντής της Google, Σουντάρ Πιτσάι, είπε ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει «εποικοδομητικές προτάσεις» και πως η εταιρεία «τις μελετά ώστε να υλοποιήσει αυτές τις ιδέες».

Αν και μέχρι στιγμής η κινητοποίηση των εργαζομένων δεν έχει επηρεάσει την επίδοση της εταιρείας στο χρηματιστήριο, οι διοικούντες φοβούνται ότι αν οι απεργίες συνεχιστούν θα υπάρξουν προβλήματα.

Άλλωστε, οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξουν μέτρα, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για την κινητοποίησή τους, οι εργαζόμενοι της Google κάνουν κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα πραγματοποιήσουν ομιλίες σε δημόσιους χώρους.

Η Google, από την ίδρυσή της πριν από δύο δεκαετίες, έχει τηρήσει διαδικασίες μεγάλης διαφάνειας, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στις εταιρικές αποφάσεις και να ενημερώνονται γι’ αυτές.

Ωστόσο, όταν ξέσπασε το κίνημα #MeToo, και μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, έδειξε «αργά ανακλαστικά» προκαλώντας δυσαρέσκεια μεταξύ των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζομένων, «ενώ η Google είναι από τις πρωταθλήτριες εταιρείες όσον αφορά τη διαφορετικότητα και τον μη αποκλεισμό, απέτυχε να προχωρήσει σε ενέργειες έναντι του ρατσισμού, της ανισότητας και της σεξουαλικής παρενόχλησης».

Με ρεπορτάζ της η εφημερίδα New York Times υποστήριξε ότι η Google αποσιώπησε πολλές υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στις οποίες εμπλέκονταν υψηλόβαθμα στελέχη της.
Τα επίσημα αιτήματά τους που καταθέτουν στην διοίκηση της Google είναι τα εξής:

  • Να μπει τέλος στην αναγκαστική διαιτησία σε περιπτώσεις παρενόχλησης και διάκρισης για τους τωρινούς αλλά και τους μελλοντικούς υπαλλήλους.
  • Να μπει τέλος στην μισθολογική ανισότητα και να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους και των δύο φύλων.
  • Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση να δίνονται στη δημοσιότητα.
  • Να υπάρξει μία παγκόσμια, διαφανής και κοινή διαδικασία καταγγελίας σεξουαλικών παρενοχλήσεων με ασφάλεια και ανωνυμία.
  • Αναβάθμιση του Chief Diversity Officer ώστε να λογοδοτεί απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο και να κάνει προτάσεις απευθείας στο Συμβούλιο Διευθυντών.
  • Διορισμός εκπροσώπου των εργαζομένων στο Συμβούλιο.

Η αναγκαστική διαιτησία είναι μια κοινή πρακτική για τους εργαζόμενους της Σίλικον Βάλεϊ και προβλέπει ότι τυχόν διαφωνίες θα αντιμετωπίζονται εσωτερικά και δεν θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι στοχεύει στην προστασία τόσο της εταιρείας όσο και του κατηγορούμενου αλλά και στην φίμωση των θυμάτων που είναι ανίκανα να την αντικρούσουν ή να αναλάβουν περαιτέρω δράση.

Η συντονισμένη δράση αυτής της κλίμακας δεν έχει προηγούμενο για εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ αλλά ακολουθεί μια τάση για έναν αυξανόμενο υπαλληλικό ακτιβισμό.


 

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Γεραπετρίτης στον ΟΗΕ: «Να γίνουμε γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης»

«Η Ελλάδα κατανοεί την τεράστια ευθύνη που συνεπάγεται η θέση του εκλεγμένου μέλους», προσέθεσε ο …