Απόφαση-βόμβα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανοίγει διάπλατα την πόρτα να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά κατά των περικοπών στις συντάξεις. Η απόφαση αφορά δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ, οι οποίοι όχι μόνον δικαιώθηκαν, αλλά ήδη στις 29 Οκτωβρίου εισέπραξαν το ποσό των 3.386 ευρώ που τους επιδικάστηκε.
Την αρχική απόφαση είχε λάβει το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, που δικαίωσε τους δύο συνταξιούχους μετά την προσφυγή τους κατά των περικοπών βάσει των νόμων 4051 και 4093 του 2012, δηλαδή τους νόμους που το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικούς. Το αξιοσημείωτο είναι πως τριμελής επιτροπή του Συμβουλίου του Κράτους που συνεδρίασε για το συγκεκριμένο θέμα, αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση, αποδεχόμενη πως η απόφαση του Πρωτοδικείου συμβαδίζει με την απόφαση του ΣτΕ.
Μάλιστα το ποσό που επιδικάστηκε εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ εντόκως και οι συνταξιούχοι είδαν στους λογαριασμούς τους το ποσό που τους αναλογούσε. Η προσφυγή τους αφορούσε την περίοδο Ιουνίου – Δεκεμβρίου του 2015, ενώ άλλη προσφυγή για το διάστημα από το 2016 και μετά αναμένεται να εκδικαστεί τον Ιανουάριο του 2019.
«Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρώτη Ιουνίου του 2015» τόνισε στον ΣΚΑΪ -που αποκάλυψε το θέμα- ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.
«Η προσέγγιση του Νομικού Συμβουλίου επιβεβαιώνει το ότι στις περιπτώσεις αυτές τα νομικά θέματα είναι λυμένα από την ολομέλεια του ΣτΕ, άρα οποιαδήποτε άσκηση ένδικων μέσων αποβλέπει απλά και μόνο στην καθυστέρηση της επιδίκασης των ποσών στους συνταξιούχους», σχολίασε από την πλευρά του ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος.
Η απάντηση του Υπ. Εργασίας
«Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους, που προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, δεν αλλάζουν τα δεδομένα για τα οποία το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει σαφώς τοποθετηθεί.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση-πιλότο του 2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012.
Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων.
Οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.
Είναι προφανές ότι όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».