Τρέχουν να προλάβουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2019 οι κάτοικοι στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, στο κέντρο των Αθηνών (Κολωνάκι) αλλά και στο Μαρούσι και την Αγία Παρασκευή. Στις περιοχές αυτές καταγράφεται το μεγαλύτερο κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων (είτε αγοραπωλησιών είτε γονικών παροχών) με στόχο να γλιτώσουν από τις επιβαρύνσεις που φέρνει η πλήρης εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από το νέο έτος. Υπενθυμίζεται ότι οι νέες αντικειμενικές εφαρμόσθηκαν τον περασμένο Ιούλιο μόνο για τον ΕΝΦΙΑ.
Τώρα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν στους συμβολαιογράφους για να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους τα ακίνητα που διαθέτουν ή τμήμα της ακίνητης περιουσίας ή να δημιουργήσουν εταιρείες με στόχο να καταβάλουν μικρότερο φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία, το τελευταίο δίμηνο οι πράξεις έχουν αυξηθεί κατά 30%, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στις αυξημένες αντικειμενικές αξίες. Σημειώνεται ότι από την 1.1.2019 θα ισχύσουν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για τις μεταβιβάσεις, κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές καθώς και για το τέλος ακίνητης περιουσίας.
Ο λόγος που σπεύδουν να προλάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έγκειται στο γεγονός ότι στο Κολωνάκι, στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, στη Μύκονο και στην Πάρο έγιναν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, εξέλιξη που εκτινάσσει στα ύψη όλους τους φόρους που συνδέονται με τα ακίνητα, κυρίως τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Μπορεί ο κύριος φόρος να παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα για κάποιες από τις ανωτέρω περιοχές, ωστόσο ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται στα ακίνητα φορολογητέας αξίας άνω των 250.000 ευρώ εκτίναξε τον τελικό φόρο.
Η μεταφορά των βαρών με βάση το δημοσίευμα του "liberal.gr", για ακόμα μία φορά στη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στο σπάσιμο της περιουσίας τους στα μέλη της οικογένειας, με στόχο να περιορίσουν τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έχουν επωμιστεί κατά τα χρόνια των μνημονίων. Με τον τρόπο αυτό μειώνουν τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται στην περιουσία τους. Δηλαδή, το σπάσιμο της ιδιοκτησίας (κατά κύριο λόγο σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους υπόχρεους σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου ακινήτων που υπερβαίνουν το όριο των 250.000 ευρώ.
Η τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις μεγάλες περιουσίες, είναι αυτή της δημιουργίας εταιρειών. Δηλαδή, οι ιδιοκτήτες επιλέγουν τη μεταβίβαση των ακινήτων σε εταιρεία η οποία δημιουργείται για την καλύτερη φορολογική διαχείριση των ακινήτων. Όταν τα ακίνητα φορολογούνται στο όνομα του φυσικού προσώπου, οι συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου φτάνουν ακόμη και στο 1,15%. Αντίθετα, ο συμπληρωματικός φόρος των εταιρειών υπολογίζεται με συντελεστή 0,55% για τα ακίνητα που αξιοποιούνται και με 0,1% για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται.