Οταν στις 6 Νοεμβρίου η καγκελόπορτα του κελιού της για την καθαρίστρια – «εγκληματία» έκλεινε πίσω της, μετά τη δεκαετή ποινή κάθειρξης που επέβαλε στην 53χρονη από τον Βόλο το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, ο ήχος δεν ακούστηκε τόσο δυνατός… Το σοκ από το άκουσμα της απόφασης εκφράστηκε, αλλά ήταν παγωμένο. Τα αντανακλαστικά, όμως, ενεργοποιήθηκαν και προ ημερών δύο ανακοινώσεις, από τους συναδέλφους της στον Βόλο, προκάλεσαν την πανελλήνια οργή για τη φυλάκισή της.
Μέσα στις φυλακές της Θήβας, η καθαρίστρια παρακολουθεί με ντροπή, δέος και απέραντη ευγνωμοσύνη το κύμα συμπαράστασης που εκφράζεται στο πρόσωπό της. Είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε η ίδια με τη φωνή της, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής, να σπάει από συγκίνηση.
«Ντρέπομαι. Ντρέπομαι πολύ απέναντι στους συναδέλφους μου, που εργαζόμουν τόσα χρόνια μαζί τους και τώρα ξέρουν, όπως και όλοι, ότι δεν είχα το απολυτήριο του Δημοτικού», είπε.
Ηταν η ίδια που θέλησε να επικοινωνήσει μέσα από τις φυλακές με την Εύη Καρυδάκη, την πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας και επικεφαλής της ΔΑΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, ακούγοντας τη φωνή της παντού: σε πλήθος πανελλαδικών μέσων ενημέρωσης ανά την Ελλάδα που ασχολήθηκαν με τη φυλάκισή της.
Ευχαριστούσε διαρκώς για τη συμπαράσταση που δείχνουν όλοι, απλοί πολίτες, φορείς, όλοι εκείνοι που βρέθηκαν δίπλα της.
Ένα, όμως, ήταν εκείνο που έλεγε διαρκώς μέσα σε όλα αυτά που καλείται να βιώσει: «Δεν θα μπορούσα ποτέ να διανοηθώ ότι θα φύγουν τα παιδιά μου από κοντά μου. Ότι θα μεγάλωναν τα αγγελούδια μου σε ένα ίδρυμα, όπως εγώ. Ετρεμε η ψυχή μου να μην μπορώ να τα ταΐσω και να μου φύγουν…».
Τα λόγια της 53χρονης δεν είναι τυχαία. Η ίδια, από οικογένεια με εννέα παιδιά, δεν έζησε τη σπιτική θαλπωρή. Από μικρή ηλικία βρέθηκε στο Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο. Η οικογένειά της διασκορπίστηκε και σε Ορφανοτροφεία βρέθηκαν όλα της τα αδέρφια.
Σε ηλικία 11 ετών έφτασε στον Βόλο για να διαμείνει στο σπίτι των παππούδων της. Πέντε χρόνια αργότερα ξεκινούσε το δικό της σπιτικό με τον άντρα της, οικοδόμο στο επάγγελμα, έχοντας αποκτήσει δύο παιδιά.
Ηταν πια 29 ετών, όταν κατέθεσε τα χαρτιά της για να προσληφθεί ως καθαρίστρια, αναζητώντας μέχρι τότε το μεροκάματο οπουδήποτε, όπως και ο άντρας της. Σ’ αυτά τα χαρτιά και το απολυτήριο Δημοτικού, στο οποίο άλλαξε την Ε’ τάξη σε Στ’ για να αποκτήσει ένα από τα τυπικά προσόντα. Εκείνο που δεν ήθελε ποτέ ήταν η ελεημοσύνη. Ηθελε μια δουλειά, με αξιοπρέπεια. Εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια, σκληρά, καθαρίζοντας.
Ο νόμος του 2013, που προέβλεπε τον έλεγχο των φακέλων δημοσίων υπαλλήλων και τυχόν πλαστών εγγράφων, έφερε στην επιφάνεια το μεγάλο έγκλημά της… Κινήθηκαν σε βάρος της οι προβλεπόμενες διαδικασίες και απολύθηκε. Εμεινε χωρίς δουλειά. Τα παιδιά της, ωστόσο, τουλάχιστον τότε είχαν μεγαλώσει, είχαν πάρει τον δικό τους πολύ καλό δρόμο.
Η 53χρονη πέρασε από δίκη για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος του δημοσίου και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης με ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την απόφαση του Εφετείου.
Στο Εφετείο, πρόσφατα, άκουσε την ποινή των 10 ετών κάθειρξης. Στην απολογία της, όπως έγραψε η «Ελευθερία» είχε ζητήσει «μια δεύτερη ευκαιρία», που δεν της δόθηκε. «Ήμουν σε απελπιστική κατάσταση. Δεν γνώριζα πως αυτό που έκανα ήταν τόσο επιβαρυντικό. Εγώ το έκανα, το παραδέχομαι, όμως δεν μπορώ να το πάρω πίσω» και αναφέρθηκε στα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο.
Ακολούθησε ο δρόμος για τις φυλακές της Θήβας. Εκεί, που το πρώτο πράγμα που έσπευσε να πράξει ήταν να εγγραφεί στο Γυμνάσιο των φυλακών. Είχε ήδη κάνει την εγγραφή της σε Γυμνάσιο ενηλίκων στον Βόλο από τον Σεπτέμβριο φέτος, αφού είχε νωρίτερα ολοκληρώσει το Δημοτικό Σχολείο. Δεν ήθελε να είναι η καθαρίστρια χωρίς απολυτήριο Δημοτικού…
Προσφυγή στον Αρειο Πάγο
Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της 53χρονης Γιώργος Σινέλης κατέθεσε στον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας. Η αίτηση θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.
Παράλληλα ο δικηγόρος θα καταθέσει αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής που επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο.
Με τη νομική ενέργεια ο συνήγορος υπεράσπισης της 53χρονης θα ζητά όπως μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο, να ανασταλεί η εκτέλεση της 10ετούς κάθειρξης.
Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
Την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε
Την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η καταδίκη της καθαρίστριας από το Πενταμελές Εφετείο του Βόλου σε 10ετή ποινή κάθειρξης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η κατηγορούμενη να οδηγηθεί στη φυλακή.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ήδη ζήτησε να διαβιβαστεί σε εκείνη η απόφαση του Δικαστηρίου, προκειμένου να τη μελετήσει για να κινηθούν οι διαδικασίες της αναίρεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης.
Παράλληλα, η κ. Δημητρίου θα μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές πάντως, οι συνήγοροι της κατηγορούμενης ενόψει του δικονομικού περιθωρίου για την άσκηση αναίρεσης αναμένεται να προχωρήσουν και στην υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της ποινής για την κατηγορούμενη.
Σε μία τέτοια περίπτωση η σχετική αίτηση μπορεί να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές Εφετείο της Λάρισας, μόνο με το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης, ώστε να κρίνει η σύνθεση του Δικαστηρίου εκείνου το αίτημα για την αποφυλάκισης της γυναίκας.
Πανελλήνια οργή δίχως τέλος για τη φυλάκιση της 53χρονης
Θύελλα αντιδράσεων στους νομικούς και όχι μόνο κύκλους έχει προκαλέσει η εξοντωτική ποινή κάθειρξης για τη Βολιώτισσα καθαρίστρια
Η θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει για τη δικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, με την οποία καταδικάστηκε στην εξοντωτική ποινή της δεκαετούς κάθειρξης η 53χρονη Βολιώτισσα καθαρίστρια, η οποία πλαστογράφησε το πτυχίο της Ε’ Δημοτικού προκειμένου να μπορεί να βρει δουλειά, δεν έχει τέλος. Απεναντίας μάλιστα. Οι εντονότατες διαμαρτυρίες εκφράζονται διαδοχικά και ακατάπαυστα σε όλη τη χώρα, ενώ το κύμα συμπαράστασης, με αίτημα την αποφυλάκισή της, διευρύνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.
Το έγκλημά της ήταν πως εργαζόταν επί χρόνια, καθαρίζοντας τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου, έχοντας πλαστογραφήσει τον τίτλο σπουδών της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου που είχε, ενώ είναι απόφοιτη της Ε΄ τάξης του Δημοτικού.
Μετά την καταδίκη της από το Εφετείο, οι φυλακές αποτέλεσαν για την ίδια μονόδρομο. Οδηγήθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα της Θήβας. Ο εγκλεισμός της έχει προκαλέσει γενική κατακραυγή και μια θύελλα αντιδράσεων, που είχε ως απαρχή τις ανακοινώσεις των συναδέλφων της του Σωματείου Καθαριστριών Νομού Μαγνησίας και του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, τις οποίες με πρωτοσέλιδο ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Ηταν οι πρώτες φωνές που ορθώθηκαν απέναντι στη σκληρή δικαστική απόφαση. Οι εξελίξεις ακολούθησαν ραγδαίες, μαζί με ένα κύμα οργής των πολιτών στα social media.
Την Πέμπτη, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με ανακοινώσεις της Ενωσης Δικαιωμάτων, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Σταύρου Θεοδωράκη, του Μανώλη Γλέζου.
Μάλιστα, η είδηση πήρε τέτοιες διαστάσεις, που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.
Η ανακοίνωση της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
«Μία γυναίκα 53 ετών καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης και φυλακίστηκε. Το έγκλημά της ήταν ότι, σε συνθήκες προφανούς ανάγκης και προκειμένου να βρει δουλειά ως καθαρίστρια, ενώ είχε τελειώσει μόνο την πέμπτη Δημοτικού, εμφάνισε «χαρτί» ότι είχε τελειώσει και την έκτη. Η απόφαση δεν είναι απλώς απάνθρωπη.
Είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης: ουδέποτε εξ όσων γνωρίζουμε έχει ελεγχθεί δικαστής για υπερβολική αυστηρότητα, ενώ αυτό έχει συμβεί κατά κόρον για επιεικείς ή αθωωτικές αποφάσεις. Τούτο συμβαίνει συνήθως σε υποθέσεις που σχετίζονται με τους κατά καιρούς ηθικούς πανικούς, ιδιαίτερα δε σε υποθέσεις «διαφθοράς».
Στις υποθέσεις αυτές εφαρμόζεται, υπερβολικά συχνά, ο μετεμφυλιακός νόμος περί καταχραστών του δημοσίου. Ο νόμος 1608/1950, μεσαιωνικής νοοτροπίας, προέβλεπε αρχικά για πλείστα αδικήματα μόνο την ποινή του θανάτου, σήμερα ισόβια κάθειρξη.
Κατακρίνεται επί δεκαετίες, η ποινική θεωρία ομόφωνα ζητά την κατάργησή του, κατά καιρούς οι ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι διαδοχικές επιτροπές για τον νέο Ποινικό Κώδικα προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έως σήμερα ουδέν έχει γίνει, λόγω του φόβου του πολιτικού κόστους, μην τύχει και κατηγορηθεί κανείς ότι χαρίζεται στη διαφθορά. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτός ο νόμος, ενώ ισχύει ήδη σχεδόν 70 χρόνια, μάλλον δεν έλυσε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα.
Ο διορισμός στο δημόσιο με πλαστά ή ανακριβή πιστοποιητικά, ακόμα και ενός φτωχού ανθρώπου, ακόμα και σε θέση καθαρίστριας, είναι απολύτως λογικό να τιμωρείται. Αλλά τόσο ο ποινικός νόμος, όσο και ο ποινικός δικαστής, από την απόφαση του οποίου κρίνεται η μοίρα ενός ανθρώπου, οφείλουν να σέβονται σε κάθε περίπτωση την αρχή της αναλογικότητας.
Θεμέλιο της τερατώδους ποινής που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια φαίνεται πως ήταν η μεγάλη ζημία του Δημοσίου, που το δικαστήριο την εξίσωσε με τους μισθούς δύο δεκαετιών, όσο χρόνο δηλαδή αυτή η γυναίκα καθάριζε παιδικούς σταθμούς. Ελεος!»
Αμεση αποφυλάκιση ζητά το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ ζητά «να αποφυλακιστεί άμεσα η εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες της για σχεδόν 20 χρόνια, που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό «τίτλο σπουδών» ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ είναι «απόφοιτη» της Ε’ τάξης του Δημοτικού!».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «τόσο το κατηγορητήριο, με το οποίο παραπέμφθηκε για κακούργημα, όσο και οι καταδικαστικές σε βάρος της αποφάσεις των δικαστηρίων και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη εκτίει την αδιανόητη 10ετή ποινή της στις φυλακές της Θήβας, συναποτελούν μια κατάφωρη αδικία σε βάρος μιας φτωχής γυναίκας, που ουσιαστικά δεν αδίκησε κανέναν».
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως «απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι το κράτος και η δικαιοσύνη εξάντλησαν την αυστηρότητά τους και φυλάκισαν την καθαρίστρια, τη στιγμή που άλλες υποθέσεις, μεγάλου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και με αποδεδειγμένες τεράστιες ζημίες για το Δημόσιο εκκρεμούν».
«Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η πολιτική που αντιμετωπίζει τον λαό ως εχθρό και που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, αντιδραστικοποιείται διαρκώς. Η άδικη αυτή απόφαση, επίσης, καταρρίπτει τα όσα υποκριτικά κι αστήρικτα επικαλούνται τα κόμματα του κεφαλαίου - κατά πώς βολεύονται κάθε φορά - περί «ισότητας απέναντι στον νόμο» και «κράτους δικαίου» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει:
«Πρέπει τώρα να τερματιστεί η περιπέτεια της καθαρίστριας και να γυρίσει στην οικογένεια και τη δουλειά της».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για απόφαση που προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ: «Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας εξάντλησε την αυστηρότητά του απέναντι σε μια φτωχή εργαζόμενη καθαρίστρια.
Η απόφαση αυτή προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη. Από τα παραπάνω προκύπτει η αναγκαιότητα της επανεξέτασης και του εξορθολογισμού του σχετικού νομικού πλαισίου».
Θεοδωράκης: Σαν δεν ντρεπόμαστε
«Γιατί μόνο 10 χρόνια; Γιατί όχι ισόβια; Και εξοστρακισμός, για να μη μολύνει την αγγελική μας κοινωνία. Ακούς εκεί; Να είναι της 5ης Δημοτικού και να εμφανίζεται της 6ης; Πού ζει; Σε μια χώρα χωρίς κανόνες; Σαν δεν ντρεπόμαστε – αυτό πάει στους άλλους, όχι στην #καθαρίστρια», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, σχολιάζοντας την καταδίκη της καθαρίστριας στον Βόλο σε δεκαετή φυλάκιση.
Μανώλης Γλέζος: Οσο και αν προσπαθώ, δεν μπορώ να βρω ελαφρυντικό
«Οσο και αν προσπαθώ, δεν μπορώ να βρω ένα ελαφρυντικό στην απόφαση του Εφετείου, που καταδίκασε με δέκα χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή, μια καθαρίστρια που το μόνο της "έγκλημα" ήταν ότι παράτυπα αναβάθμισε τις γνώσεις της κατά μία τάξη Δημοτικού!
Μια απόφαση που προκάλεσε πανελλήνια οργή, που εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Ελληνική Δικαιοσύνη και τραυμάτισε για μια ακόμη φορά το γόητρό της.
Η χώρα μας αυτή την εποχή θα έπρεπε να έχει φωτεινό παράδειγμα και ελπίδα την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Αποφάσεις σαν αυτή, έχουν τεράστια αρνητική φόρτιση σε ένα περιβάλλον που καθημερινά δείχνει να στρέφεται σε δύσβατα και καταστροφικά για τον τόπο μονοπάτια.
Όσοι έχουν λόγο και δικαιοδοσία να επέμβουν αμέσως και να ακολουθήσουν το περί Δικαιοσύνης αίσθημα που όλοι αφουγκραζόμαστε.
Όλοι όσοι αισθάνονται να θίγεται το δίκιο, όσους τους πνίγει η αγανάκτηση, να ενώσουν τις φωνές τους και με αποφασιστικότητα να απαιτήσουν να αποφυλακιστεί άμεσα.
Μανώλης Γλέζος
Αθήνα 22 Νοεμβρίου 2018».