Πολίτες δύο ταχυτήτων φαίνεται πως εκπαιδεύει η… κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, μιας και είτε θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε αδόκιμες πρακτικές είτε θα ψάχνουν λογική στις πιο παράλογες γραφειοκρατίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Θ.Φ., μητέρας 9χρονου παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, της οποίας το σπίτι πέρσι εκπλειστηριάστηκε και πλέον ζει στο ενοίκιο δουλεύοντας σε 8μηνη εργασία, η οποία κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα εξαιτίας της αδυναμίας που έχει να καταβάλει το σύνολο του ποσού που ζητείται από τη ΔΕΗ ως προκαταβολή για να μπορέσει να ρυθμίσει το συνολικό χρέος της.
Οπως έκανε γνωστό ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την Επιχείρηση, η μητέρα απευθύνθηκε στη ΔΕΗ «για να ρυθμίσει το χρέος της με δόσεις.
Διαθέτει 500 ευρώ
Ομως το ποσό των 500 ευρώ, που μπορεί να διαθέσει ως προκαταβολή, δεν επαρκεί για τη ρύθμιση των δόσεων, αφού το απρόσωπο ηλεκτρονικό σύστημα των δόσεων δεν λαμβάνει υπόψη του τα κριτήρια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες».
Σημειώνεται από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου», ότι ο υπάλληλος της ΔΕΗ ανέφερε ότι πρέπει να διαθέσει το ποσό των 1.150 ευρώ γιατί έτσι υπαγορεύει η ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης των δόσεων. Παράλληλα, ο ίδιος υπάλληλος της επεσήμανε πως εάν δεν πληρωθεί το ποσό ή δεν δοθεί η προκαταβολή η ΔΕΗ θα προχωρούσε χθες σε αποκοπή ρεύματος.
Σε 23 δόσεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, στη μονογονεϊκή οικογένεια δεν έγινε χθες η διακοπή ηλεκτροδότησης και αυτό γιατί τελικά η μητέρα απευθύνθηκε εκ νέου σε κατάστημα, επανέλαβε το πρόβλημά της και τελικώς συμφωνήθηκε να μη δοθεί το 30% προκαταβολή, δηλαδή 1.150 ευρώ, αλλά 577 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό να αποπληρωθεί σε 23 δόσεις.
Μάλιστα, όταν τους είπε ότι με τις δόσεις αυτές πάλι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει καθώς εργάζεται με 8μηνη σύμβαση στον Δήμο Κηφισιάς και τα χρήματα που εισπράττει είναι λίγα, της αποκρίθηκαν πως «δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο». Πηγές από τη ΔΕΗ αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο πως σήμερα αναμένεται υψηλόβαθμα στελέχη να επικοινωνήσουν μαζί της, έτσι ώστε να βρεθεί μια καλύτερη λύση.
Η ανάδειξη της συγκεκριμένης ιστορίας έφερε στην επιφάνεια και άλλες παρόμοιες αφού ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών έχει λάβει ήδη κλήσεις από πολίτες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα.
Οι αποκοπές ρεύματος για χρέη άνω των 1.000 ευρώ ολοένα και αυξάνονται, με τους καταναλωτές που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να καταφεύγουν σε αδόκιμες πρακτικές. Καθημερινά το κίνημα «Δεν Πληρώνω» λαμβάνει αιτήματα από πολίτες οι οποίοι τους ζητούν να κάνουν παρέμβαση στο ρολόι τους και να επανασυνδέσουν το ρεύμα. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά αφορούν οικογένειες που έχουν άρρωστο μέλος και χωρίς ηλεκτροδότηση κυριολεκτικά κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του καθώς χωρίς τα μηχανήματα είναι αδύνατον να επιβιώσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ άτυπα είχε επικοινωνήσει πέρσι ότι για να μπει ένας πολίτης σε διακανονισμό θα πρέπει να καταβάλει το 30% της οφειλής του. Κάτι τέτοιο άλλωστε αναφέρει και το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατών της Επιχείρησης, ωστόσο με περιστατικά σαν αυτό πλέον διαμηνύουν πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και στην ουσία έτσι πρέπει και να αντιμετωπίζεται. Μένει μόνο να φανεί αν αυτό θα συμβεί και τώρα.
Η ιστορία της Θ.Φ.
Η Θ.Φ. βρέθηκε σε κατάσταση χρεοκοπίας στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, η αδυναμία επαρκούς στελέχωσης των σχολικών μονάδων με σχολικούς νοσηλευτές υποχρέωνε τη μητέρα μέχρι πρότινος να βρίσκεται κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου δίπλα στην κόρη της για τον έλεγχο του διαβήτη της. Παράλληλα, στο άμεσο συγγενικό περιβάλλον της μητέρας υπάρχει και αδελφή με σοβαρή ψυχική πάθηση νοσηλευόμενη σε κλινική.
«Σημειώνεται ότι η εν λόγω μητέρα είχε περιουσιακό στοιχείο (κατοικία), το οποίο πριν βγει σε πλειστηριασμό για την οφειλή του χρέους της στην εφορία είχε κατασχεθεί από το έτος 2013 εις χείρας τρίτου (εφορία). Τα αποδεικτικά που επιβεβαιώνουν ότι το σπίτι εκπλειστηριάστηκε δεν λαμβάνονται υπόψη από τη ΔΕΗ ώστε να ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο η μονογονεϊκή οικογένεια, διότι αφορούν το παρόν οικονομικό έτος 2018, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα δέχεται τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου οικονομικού έτους», σημειώνεται στην επιστολή.