Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι οποίες εγκρίθηκαν πριν από λίγη ώρα από το κοινοβούλιο της γείτονος. Η συνεδρίαση της ολομέλειας ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση το απόγευμα της Παρασκευής, σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας" με 81 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών, ανέφερε το πρακτορείο Ρόιτερ.
Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).
Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος "BESA".
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του "BESA". Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.
Εντός Ιανουαρίου η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική βουλή
Ως προς το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ρωτήθηκε την Τετάρτη σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Τσίπρας στην Έλλη Στάη. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι έχει στόχο και σκοπό, άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση, του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος, και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα, άμεσα θα δώσει στον ΠτΔ, στον ΠτΒ και στα κόμματα τα αποτελέσματα, και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον ΠτΒ για να κινηθούν οι διαδικασίες. «Μέσα στον Ιανουάριο;» ρωτήθηκε. «Προφανώς» απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν βλέπει τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι εδώ και έναν χρόνο, από την αρχή της διαπραγμάτευσης έως σήμερα, συνεχώς άλλαζε θέση, αναζητώντας «προφάσεις εν αμαρτίες».
«Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος», σχολίασε. «Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας», σημείωσε και τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά: «Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά» τόνισε.
Συνάντηση με Καμμένο
Ανοικτός παραμένει ο χρόνος συνάντησης που Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό με τον κυβερνητικό του εταίρο, που θα κρίνει και το μέλλον της κυβέρνησης. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ωστόσο ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πως μέχρι να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει στην πΓΔΜ είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Ερωτηθείς αν αυτό επηρεάζει την ΚΟ σημείωσε ότι όλα είναι συναρτώμενα.
Ταυτόχρονα ο κ. Καμμένος ερωτηθείς για την εμπλοκή που, όπως είπε, υπάρχει στα Σκόπια, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε συνάντηση με σενάρια σημειώνοντας ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.