Όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΓΣΕ), απειλούνται να μείνουν χωρίς επίδομα γάμου, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% των μηνιαίων απολαβών τους.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του υπ. Εργασίας, με τον οποίο ήλθε σε επικοινωνία το Capital.gr, «η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2015 ακόμα και για το κομμάτι εκείνο που αφορά στην απόδοση του επιδόματος γάμου». Αυτό κατέστη δυνατό «μετά από νομοθετική παρέμβαση του ίδιου υπουργού στις 13 Αυγούστου».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «για να διασφαλιστεί κατά 100% το συγκεκριμένο επίδομα απαιτείται τρίμηνη επέκταση της ΕΓΣΣΕ μετά από συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή της ΓΣΕΕ από τη μια μεριά και του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ από την άλλη».
Για αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Κατρούγκαλος βρίσκεται σε επικοινωνία με τους επικεφαλής των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας προκειμένου να υπάρξει μία σχετική συμφωνία.
Τι προβλέπει το μνημόνιο 3
Υπενθυμίζεται πως το 3ο Μνημόνιο προβλέπει τα ακόλουθα σε σχέση με το εργασιακό: «έως τον Οκτώβριο του 2015, η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ. Η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.
Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».