Πορτραίτο του Λεονάρντο ντα Βίντσι φιλοτεχνημένο από τον Τζουζέπε Μπόσι. Από το βιβλίο του Τζουζέπε Μπόσι, Del Cenacolo di Leonardo da Vinci libri quattro, di Giuseppe Bossi pittore, Μιλάνο, Stamperia Reale, 1810.
Στον Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι αφιερωμένη η πέμπτη εκδήλωση του κύκλου «Λόγος 6», που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, από τις 7:30 μ.μ. έως τις 9:30 μ.μ. (Πύργος Βιβλίων).
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης –με τίτλο με τίτλο «Λεονάρντο ντα Βίντσι - 500 χρόνια από τον θάνατό του»- είναι ο Παναγιώτης Ιωάννου, αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η διάλεξή του έχει θέμα «Από τον homo universalis στον προφήτη και τον μάγο». Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα «Τετράδια» του Ντα Βίντσι, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη. Συντονιστής είναι ο Μάνος Δημητρακόπουλος, Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Την ημέρα της εκδήλωσης και μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα λειτουργεί έκθεση τεκμηρίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης για τον Λεονάρντο (Δευτέρα-Παρασκευή, 2:00 μ.μ.-9:00 μ.μ., Σάββατο & Κυριακή, 9:00 π.μ. -9:00 μ.μ., Αναγνωστήριο Πύργου Βιβλίων, 4ο επίπεδο).Τις εκδηλώσεις Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ginevra de’ Benci (λεπτομέρεια), περ. 1478-1480, λάδι και τέμπερα σε ξύλο, 38.8 x 36.7 εκ., Ουάσινγκτον, National Gallery of Art.
O Λεονάρντο ντα Βίντσι εκπροσωπεί τον κατεξοχήν «οικουμενικό άνθρωπο» της Αναγέννησης, καθώς συγκεντρώνει τις ιδιότητες του καλλιτέχνη, του πολυσχιδούς στοχαστή, του φιλόσοφου, του επιστήμονα και του εφευρέτη. Με αυτές τις ιδιότητες καταξιώνεται ως πνευματική προσωπικότητα που, μεταξύ άλλων, πασχίζει για την απελευθέρωση του ανθρώπου από τις προκαταλήψεις και τους φόβους του.
Από την άλλη πλευρά, στο πρόσωπό του έχουν προβληθεί οι εικόνες του αλχημιστή, του µάγου, του µύστη, του προφήτη κ.ά. Με αυτές, πολλοί μελετητές προσπάθησαν, και ακόμη προσπαθούν, να τον τοποθετήσουν σε μια σφαίρα μυστηρίου και αινίγματος, δηλώνοντας συχνά μια πνευματική παρακμή. Οι αφετηρίες της διαμόρφωσης αυτών των αντιφατικών όψεων του Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτελούν το θέμα της διάλεξης.
gkoul@naftemporiki.gr