Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ποιοι ανήλικοι θα υποβάλλουν χωριστή αίτηση - Τι ισχύει για τους συζύγους που είναι σε διάσταση. Οσα πρέπει να γνωρίζετε.
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η φορολογική νομοθεσία, ανήλικα τέκνα που έχουν εισόδημα προσμετράται στα εισοδήματα του γονέα που ασκεί την γονική μέριμνα ή στο εισόδημα του γονέα που είναι υπόχρεος για την υποβολή δήλωσης.
Φορολογικές δηλώσεις: Στην περίπτωση, που το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση τότε το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
Στον παραπάνω κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις που υποχρεώνουν τα παιδιά που είναι ανήλικα να υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση. Δυο είναι αυτές οι περιπτώσεις:
1. Το ανήλικο αποκτά εισόδημα από εργασιακή σχέση (παροχή προσωπικής εργασίας).
2. Το ανήλικο λαμβάνει σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.
Στην περίπτωση που ανήλικο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση για κάποια από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις, τότε στη δήλωση του περιλαμβάνεται κάθε εισόδημα αυτού όπως π.χ. το εισόδημα που προέρχεται από περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν σε αυτό από χαριστικές παροχές από τους γονείς του.
Να σημειωθεί ότι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών, ενώ για τα προστατευόμενα τέκνα κάτω των 18 ετών είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που τα ανήλικα προστατευόμενα τέκνα είναι υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης θα συμπληρώνεται η σχετική ένδειξη στον πίνακα 8 και υποχρεωτικά ο ΑΦΜ τους.
Ανήλικα τέκνα που το εισόδημα τους προέρχεται από την παροχή προσωπικής εργασίας ή την λήψη σύνταξης λόγω θανάτου του πατέρα τους ή της μητέρας τους και παράλληλα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν εξαρτώμενα μέλη, έχουν υποχρέωση χωριστής υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος στην οποία περιλαμβάνεται κάθε εισόδημα τους. Στην περίπτωση αυτή θα αναγραφούν και στον πίνακα 8 του εντύπου Ε1 του γονέα ως εξαρτώμενα μέλη.
Φορολογικές δηλώσεις για συζύγους σε διάσταση ή με σύμφωνο συμβίωσης
Για την υποβολή χωριστών δηλώσεων, ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων γνωστοποιεί στην ΑΑΔΕ την επιλογή του αυτή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019:
- Είτε μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής πατώντας εδώ όπου και υπάρχει ο σχετικός σύνδεσμος, με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης.
- Είτε μέσω ειδικώς για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένου λογιστή. Η ειδική εξουσιοδότηση προς τον λογιστή για τη γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης γίνεται μέσω του TAXISnet.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι έγγαμοι μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2019 μέσω της προαναφερθείσας εφαρμογής. Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.
Σημειώνεται πως αν μόνο ο ένας εκ των συζύγων γνωστοποιήσει την επιλογή του για υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενημερώνεται ο άλλος σύζυγος από την ΑΑΔΕ στη
διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει στη διάθεσή της.
Η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή γνωστοποίησης της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης θα παραμείνει διαθέσιμη και μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019 και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019. H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται άπαξ και δεν ανακαλείται.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εφαρμογή αυτή δεν αφορά τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, ούτε φορολογούμενους σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση.