Η κατάργηση της κατηγορίας των εισιτηρίων 2-1 ευρώ και η αντικατάστασή τους από την κατηγορία των 3-2 ευρώ, η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων σε 24 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία και η μείωση σε πέντε αντίστοιχους χώρους, είναι μερικές από τις αλλαγές που θα συντελεστούν από το 2020.
Το θέμα απασχόλησε χτες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στις προτάσεις της ομάδας εργασίας που ασχολήθηκε με τον επανακαθορισμό των τιμών εισιτηρίων (μεμονωμένων και ενιαίων), σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανά την επικράτεια. Στις νέες προτάσεις ελήφθησαν υπόψη στατιστικά στοιχεία και έσοδα από εισιτήρια, η κατάσταση των χώρων, η περιοχή που βρίσκονται -αν δηλαδή προσελκύουν κόσμο ή όχι-, η ολοκλήρωση έργων ΕΣΠΑ και, κυρίως, η επισκεψιμότητά τους.
Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως για παράδειγμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου όπου το ολόκληρο και το μειωμένο εισιτήριο από 10 και 5 ευρώ αντίστοιχα γίνονται 12 και 6 ευρώ.
Οι μειώσεις αφορούν στις τιμές των εισιτηρίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου (από 8 και 4 ευρώ το ολόκληρο και το μειωμένο γίνονται 6 και 3 ευρώ αντίστοιχα), στον Αρχαιολογικό Χώρο και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης (από 12 και 6 ευρώ γίνονται 10 και 5 ευρώ), στον Αρχαιολογικό Χώρο Νεκρομαντείου (από 8 και 4 ευρώ σε 6 και 3 ευρώ), στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου (από 4 και 2 ευρώ σε 3 και 2 ευρώ).
Τέλος, στο Σπήλαιο Θεόπετρας Τρικάλων και Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας οι τιμές μειώνονται από 4 ευρώ (2 ευρώ το μειωμένο) σε 3 ευρώ (2 ευρώ το μειωμένο).
Σύμφωνα με τις νέες τιμολογιακές προτάσεις, προστίθεται κατηγορία των 10 ευρώ σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως στο Σούνιο και στην Αρχαία Αγορά - Μουσείο Στοάς Αττάλου (των οποίων η τιμή αυξάνεται), καθώς στον Αρχαιολογικό Χώρο και Μουσείο αρχαίας Μεσσήνης (όπου η τιμή μειώνεται, δηλαδή από 12 και 6 ευρώ οι τιμές αυξάνονται σε 10 και 5 ευρώ αντίστοιχα). Επίσης, καταργείται η κατηγορία των 2 ευρώ (σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία), που αντικαθίσταται από την κατηγορία των 3 ευρώ καθολικά (μειωμένο 2 ευρώ).
Πού αυξάνονται οι τιμές των εισιτηρίων:
• Στον Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Αγοράς και Μουσείο Στοάς Αττάλου, καθώς και στον Αρχαιολογικό Χώρο Σουνίου το εισιτήριο γίνεται από 8 ευρώ (4 ευρώ μειωμένο) σε 10 ευρώ (5 ευρώ μειωμένο).
• Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρωμαϊκής Αγοράς και στον Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης από 6 ευρώ (3 ευρώ μειωμένο) σε 8 ευρώ (4 ευρώ μειωμένο).
• Στον Αρχαιολογικό Χώρο Βιβλιοθήκη Αδριανού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Θήρας, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και στον Λευκό Πύργο από 4 ευρώ (2 ευρώ μειωμένο) σε 6 ευρώ (3 μειωμένο).
• Στον Αρχαιολογικό Χώρο Ολυμπιείου και στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου η τιμή αλλάζει από 6 ευρώ (3 ευρώ μειωμένο) σε 8 ευρώ (4 ευρώ μειωμένο).
• Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας, στο Φρούριο Κούλε, στον Αρχαιολογικό Χώρο Ματάλων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, στον Αρχαιολογικό Χώρο Απτέρας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και στο Σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία Αττικής από 2 ευρώ (1 ευρώ μειωμένο) οι τιμές γίνονται 4 ευρώ το ολόκληρο και 2 ευρώ το μειωμένο.
• Στη Ροτόντα το εισιτήριο από 2 ευρώ (1 ευρώ μειωμένο) θα γίνει 6 ευρώ (3 ευρώ μειωμένο), δεδομένης και της αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στο μνημείο.
Ως προς το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (όταν αυτό τεθεί σε λειτουργία) η τιμή του εισιτηρίου θα είναι στα 10 ευρώ, ενώ για τα παραρτήματα του (που ήδη λειτουργούν) στα 3 Euro έκαστο. Ενιαίο εισιτήριο για Μουσείο και Παραρτήματα (όταν τεθεί σε λειτουργία και το Μουσείο) θα είναι στα 15 Euro.
Ως προς τα ενιαία εισιτήρια γενικά, θα υπάρξει μείωση του συνολικού αριθμού τους από 19 σε 11 και διατήρηση όσων εμπίπτουν στο ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων ή πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό, καθώς και όσων αναμένονται να έχουν ανταπόκριση από το κοινό.
Τέλος, θα μειωθούν οι ημέρες διάρκειας ορισμένων (π.χ. στην Αργολίδα, στις Κυκλάδες).