Αναδρομικά: Νέος γύρος προσφυγών κατά του Νόμου Κατρούγκαλου - «Παράθυρο» για νέες διεκδικήσεις

Αναδρομικά: Νέος γύρος προσφυγών κατά του Νόμου Κατρούγκαλου - «Παράθυρο» για νέες διεκδικήσεις

Συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προχωρούν σε προσφυγές κατά του Νόμου Κατρούγκαλου.

Χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016 είναι εγκλωβισμένοι καθώς ακόμη δεν έχουν πάρει το τελικό ποσό της σύνταξης προκειμένου να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για την ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους νομικούς κύκλους οι προσφυγές των νέων συνταξιούχων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε Πρωτοδικεία και Ελεγκτικό Συνέδριο πολλαπλασιάζονται.

Οι προσφυγές στηρίζονται στις τρεις πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν γιατρούς του ΕΣΥ- που αποχώρησαν ή αποχωρούν μετά το 2017, επιδικάζοντας αναδρομικά ποσά. Όπως επισημαίνουν έγκριτοι εργατολόγοι, οι επίμαχες αποφάσεις, εφόσον επιβεβαιωθούν στο Εφετείο και τελεσιδικήσουν σε ανώτατο βαθμό, ανοίγουν παράθυρο για καινούριο κύκλο δικαστικών διεκδικήσεων και αναπροσαρμογή συντάξεων. Η υπόθεση αφορά σε νέους συνταξιούχους, αρχικά γιατρούς του ΕΣΥ, ωστόσο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλους συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων.

Έως αυτή την στιγμή υπολογίζεται ότι έχουν προσφύγει περίπου 3.000 συνταξιούχοι που έλαβαν οριστική σύνταξη με βάση την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Οι συνταξιούχοι, μετά το Μάιο του 2016, λαμβάνουν ποσά σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με αυτά των ασφαλισμένων πριν το νόμο, ακόμη και μετά την αφαίρεση των μνημονιακών περικοπών. Για παράδειγμα κάποιος συνταξιούχος που θα έπαιρνε 1.000 ευρώ μικτά το μήνα, με το νέο καθεστώς θα πάρει περίπου 850 ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση για όποιον θα έπαιρνε 1.500 ευρώ μικτά.

Αναλυτικότερα οι απώλειες φτάνουν μέχρι και 40% για όσους αναγκαστικά έπρεπε να φύγουν μετά τις 13 Μαΐου 2016, όπως:

-οι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στις κατηγορίες Πανεπιστημιακές και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

-οι ασφαλισμένοι στο πρ. ΤΕΒΕ σε μέσες και υψηλές ασφαλιστικές κατηγορίες (χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ)

.-οι ασφαλισμένοι στο ΤΑΕ στις πολύ υψηλές κατηγορίες, συγκεκριμένα στις δυο ανώτατες, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

-οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Νομικών ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

-οι ασφαλισμένοι του ΤΣΑΥ (γιατροί, υγειονομικοί κ.α.) ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης.

-οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές, από 1.500 ευρώ και πάνω, που αποχωρούν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις παλιές συντάξεις ακόμη και μετά την εφαρμογή των μνημονιακών περικοπών, μέρος των οποίων έχει ήδη κριθεί αντισυνταγματικό, οφείλονται στην αλλαγή της βάσης υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.

Οι νέες συντάξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το μέσο όρων των αποδοχών του ασφαλισμένου από το 2002 μέχρι και τη στιγμή της εξόδου του από την αγορά εργασίας και σε συνδυασμό με τους χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης, το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης που προκύπτει είναι ιδιαίτερα χαμηλό.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φιντάν: Δηλώσεις για Αιγαίο και ελληνοτουρκικά

«Αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζεται η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στο …