Η αστικοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού, προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και το ποσοστό αυτό θα εκτιναχθεί στο 66% μέχρι το 2050. Κάθε εβδομάδα 3.000.000 άνθρωποι μετακομίζουν από αγροτικές σε αστικές περιοχές. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις, που καλούμαστε να προλάβουμε ώστε να δημιουργήσουμε ή να διατηρήσουμε υγιή και ευχάριστα οικιστικά περιβάλλοντα. Βασικότερο πρόβλημα είναι η οικολογική θωράκιση των πόλεων, που βασίζεται σε δύο πυλώνες. Τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας κάθε χρόνο 600.000 Ευρωπαίοι χάνουν τη ζωή τους από το μολυσμένο αέρα. Σαν απάντηση στο συγκεκριμένο γεγονός πολλοί μεγάλοι δήμοι παγκοσμίως έχουν αναπτύξει προγράμματα αυξημένης δενδροφύτευσης με στόχους κάλυψης της επικράτειας τους πάνω από το 30% μέχρι το 2050. Χρησιμοποιούνται προγράμματα αστικής και κάθετης υδροπονικής καλλιέργειας για να βελτιωθεί το αστικό μικροκλίμα και να μειωθεί το κόστος μεταφοράς τροφίμων προς τις πόλεις.Τέλος γίνεται προσπάθεια για τον περιορισμό της χρήσης ρυπογόνων μέσων μεταφοράς, όπως το αυτοκίνητο, στα κέντρα των μεγαλουπόλεων, τα οποία οφείλουν να είναι διαμορφωμένα ανθρωποκεντρικά. Το σύνθημα των καινοτόμων αλλαγών παγκοσμίως είναι η επιστροφή της πόλης στον άνθρωπο και όχι στα τροχοφόρα. Τεράστια πρόκληση στην υπέρμετρη αστική διόγκωση είναι η προσπάθεια διατήρησης του αισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και η αναχαίτιση της αποξένωσης των κατοίκων των αστικών κέντρων. Σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και διαδικτυακές πλατφόρμες προάγουν κοινοτικές ανταλλακτικές οικονομίες και προγράμματα εθελοντισμού σε επίπεδο γειτονιάς. Προγράμματα ενημέρωσης και διευκόλυνσης της διαδικασίας της ανακύκλωσης με άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους περιορίζουν την παραγωγή σκουπιδιών και τους καθιστούν πιο ενεργούς πολίτες. Στις ασύλληπτες αλλαγές που θα κατακλύσουν την καθημερινότητα μας επιβάλλεται να αντιπαραβάλλουμε προγραμματισμό, όραμα και καινοτομία. Καινοτομία επιστημονική, που θα έχει σαν στόχο την ευημερία του συνόλου μέσα από τον ενεργό πολίτη. *Του Οδυσσέα Παζιώνη, Νευρολόγου, Υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Ηρακλείου Αττικής «Ηράκλειο Μαζί»

Πόλεις για τους ανθρώπους

Πόλεις για τους ανθρώπους

Η αστικοποίηση του παγκόσμιου πληθυσμού, προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και το ποσοστό αυτό θα εκτιναχθεί στο 66% μέχρι το 2050.

Κάθε εβδομάδα 3.000.000 άνθρωποι μετακομίζουν από αγροτικές σε αστικές περιοχές. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις, που καλούμαστε να προλάβουμε ώστε να δημιουργήσουμε ή να διατηρήσουμε υγιή και ευχάριστα οικιστικά περιβάλλοντα.

Βασικότερο πρόβλημα είναι η οικολογική θωράκιση των πόλεων, που βασίζεται σε δύο πυλώνες. Τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας κάθε χρόνο 600.000 Ευρωπαίοι χάνουν τη ζωή τους από το μολυσμένο αέρα. Σαν απάντηση στο συγκεκριμένο γεγονός πολλοί μεγάλοι δήμοι παγκοσμίως έχουν αναπτύξει προγράμματα αυξημένης δενδροφύτευσης με στόχους κάλυψης της επικράτειας τους πάνω από το 30% μέχρι το 2050. Χρησιμοποιούνται προγράμματα αστικής και κάθετης υδροπονικής καλλιέργειας για να βελτιωθεί το αστικό μικροκλίμα και να μειωθεί το κόστος μεταφοράς τροφίμων προς τις πόλεις.Τέλος γίνεται προσπάθεια για τον περιορισμό της χρήσης ρυπογόνων μέσων μεταφοράς, όπως το αυτοκίνητο, στα κέντρα των μεγαλουπόλεων, τα οποία οφείλουν να είναι διαμορφωμένα ανθρωποκεντρικά. Το σύνθημα των καινοτόμων αλλαγών παγκοσμίως είναι η επιστροφή της πόλης στον άνθρωπο και όχι στα τροχοφόρα.
Τεράστια πρόκληση στην υπέρμετρη αστική διόγκωση είναι η προσπάθεια διατήρησης του αισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και η αναχαίτιση της αποξένωσης των κατοίκων των αστικών κέντρων. Σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές και διαδικτυακές πλατφόρμες προάγουν κοινοτικές ανταλλακτικές οικονομίες και προγράμματα εθελοντισμού σε επίπεδο γειτονιάς. Προγράμματα ενημέρωσης και διευκόλυνσης της διαδικασίας της ανακύκλωσης με άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους περιορίζουν την παραγωγή σκουπιδιών και τους καθιστούν πιο ενεργούς πολίτες.

Στις ασύλληπτες αλλαγές που θα κατακλύσουν την καθημερινότητα μας επιβάλλεται να αντιπαραβάλλουμε προγραμματισμό, όραμα και καινοτομία. Καινοτομία επιστημονική, που θα έχει σαν στόχο την ευημερία του συνόλου μέσα από τον ενεργό πολίτη.

*Του Οδυσσέα Παζιώνη, Νευρολόγου, Υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Ηρακλείου Αττικής «Ηράκλειο Μαζί»


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Οι κληρώσεις του Λαϊκού Λαχείου: Δες αν κέρδισες

Βασικές Πληροφορίες Λαϊκού Λαχείου Κληρώνει κάθε εβδομάδα (Τρίτη στις 19.00 – Κανάλι ΟΠΑΠ στο YouTube). …