Στα χρώματα του ουρανίου τόξου «ντύθηκε» από νωρίς το απόγευμα η Αθήνα με αφορμή το φεστιβάλ υπερηφάνειας Athens Pride 2019.
Το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το απόγευμα κατακλύστηκε από πολλά χρώματα και σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησε η πορεία που πλαισιώθηκε από ήχους τυμπάνων και άρματα.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, το μπλοκ με το πανό για τον Ζακ Κωστόπουλο αποκόπηκε από την υπόλοιπη πορεία και κατευθύνθηκε προς την οδό Γλάδστωνος, όπου έπεσε νεκρός ο ακτιβιστής. Με κεντρικό σύνθημα "Οργή και θλίψη η Ζάκι θα μας λείψει" οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα στο σημείο γράφοντας και φωνάζοντας συνθήματα.
Πριν από την έναρξη της παρέλασης πολιτικοί, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς και οργανώσεις απηύθυναν χαιρετισμούς για την πραγματοποίηση του φετινού Athens Pride.
«Η πρόσφατη συμμετοχή ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και η συμμετοχή μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε αριστερά και προοδευτικά ευρωψηφοδέλτια μάς κάνουν λίγο περισσότερο περήφανους, περήφανες, περήφανα για τα όσα έχουν γίνει. Δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα αλλά αναμετρόμαστε μαζί της. Δεν ξεχνάμε τον Ζακ, τη Ζάκι. Χωρίς περιστροφές ζητάμε να τιμωρηθούν αυστηρά οι δολοφόνοι και όσοι από τις διωκτικές και ανακριτικές αρχές δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία.
«Δεν παραβλέπουμε ότι η ελληνική κοινωνία παραμένει κατά κύριο λόγο πατριαρχική κοινωνία που καταπιέζει όχι μόνο τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και τις γυναίκες αλλά γενικότερα οτιδήποτε είναι διαφορετικό» υπογράμμισε η κ. Καββαδία και συμπλήρωσε:
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν ξεχνάμε τις τροποποιήσεις στο χαρακτηρισμό του ρατσιστικού εγκλήματος στον ποινικό κώδικα. Δεν ξεχνάμε τις τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα ώστε η απουσία συναίνεσης να θεωρείται χωρίς περιστροφές βιασμός και να τιμωρείται ως κακούργημα. Δεν ξεχνάμε το νόμο 4443 περί ίσης μεταχείρισης. Δεν ξεχνάμε το νόμο 4491 για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Δεν ξεχνάμε το νόμο 4531 με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», συμπλήρωσε η κ. Καββαδία.
«Όλα αυτά ήταν σημαντικές νίκες που όλοι, όλες, όλα μαζί τα καταφέραμε», κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας, τονίζοντας: «είμαστε εδώ μαζί σας για να δηλώσουμε ότι οι διακρίσεις, ο φόβος και η βία απέναντι στη διαφορετικότητα, δεν έχουν καμία θέση στην Αθήνα. Η ελευθερία, το δικαίωμα στην ασφάλεια, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ύπαρξη αποτελούν τα ισχυρότερα θεμέλια της κοινωνίας μας και πρέπει όλοι να αγωνιζόμαστε γι αυτά».
Χαιρετισμό απηύθυναν και φίλοι του Ζακ Κωστόπουλου επισημαίνοντας: «Δίνουμε έναν αγώνα για να είναι ο τελευταίος και δίνουμε έναν αγώνα για να χωράμε όλοι, όλες και όλα σε αυτή την πόλη κάθε μέρα και όχι μόνο μία μέρα. Πενήντα χρόνια από το Stonewall ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία, και εκείνος ο δρόμος η Γλάδστωνος έχει το δικό μας αίμα. Σας ευχαριστούμε πολύ που το κουβαλάτε μέσα σας και δείχνετε αλληλεγγύη στον αγώνα της οικογένειας του και των φίλων του».
«Σήμερα θα βγούμε ξανά στο δρόμο διεκδικώντας την ελευθερία της έκφρασης, την ασφάλεια και το δικαίωμα μας να είμαστε ορατές και ορατοί σε αυτή την χώρα», τόνισε εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ.
Το φετινό Athens Pride αποτελεί ορόσημο για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα καθώς συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πρώτο Pride στην Αθήνα και 50 χρόνια από την εξέγερση του Stonewall στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στις 28 Ιουνίου 1969, η οποία στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα για την κοινότητα.
Σημειώνεται ότι το 15ο Athens Pride θυμάται και τιμά τον ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλο, που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.