Πολιτικοί αρχηγοί: Η αριθμητική της ψήφου για τους απόδημους - Ποιος είναι ο «μπαλαντέρ»

Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας

Με «μπαλαντέρ» όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους θα μπορούσε να παρομοιάσει κανείς το ΚΚΕ αν κρίνει κανείς με βάση τους αριθμητικούς συσχετισμούς της παρούσας Βουλής. Για να δοθεί ψήφος στους απόδημους ο σχετικός νόμος πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή για το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αρνητικός, η Φώφη Γεννηματά και ο Κυριάκος Βελόπουλος θετικοί, ενώ θετική προδιάθεση επιδεικνύουν επίσης ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Με βάση τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στην εθνική αντιπροσωπεία η ΝΔ διαθέτει 158 βουλευτές, το ΚΙΝΑΛ 22 βουλευτές ενώ 10 βουλευτές διαθέτει η Ελληνική Λύση, δηλαδή συνολικά 190 βουλευτές. Εάν στην πρόσθεση αθροίσουμε πάντως μόνο τους 9 βουλευτές του ΜέΡΑ 25 «τα κουκιά» δεν φτάνουν, καθώς τα παραπάνω κόμματα συγκεντρώνουν 199 βουλευτές, ενώ υπάρχει ο –μηδαμινός πάντως- κίνδυνος διαρροών. Αν αντίθετα, για την ψήφιση του νόμου αθροιστούν και οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ τότε φτάνουμε πλέον τους 205 νομοθέτες - χωρίς τις ψήφους του ΜέΡΑ 25 (214 συνολικά).

Εκτός «αθροίσματος» θεωρείται δεδομένο ότι θα μείνουν οι 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στην προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα παρά την αντίθεση της Κουμουνδούρου που επιμένει στη ρητορική της περί αλλοίωσης αποτελέσματος. Ο κίνδυνος πολιτικής απομόνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό είναι ορατός.
Μαξίμου: «Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία»
«Ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της άσκησης του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού» επισημαίνει το Μαξίμου.
"Στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών. Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.
"Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις σημερινές συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
"Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών θα συζητήσει μέσα σε ένα μήνα με εκπροσώπους των κομμάτων έτσι ώστε στη συνέχεια, να έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή που να μπορεί να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
"Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό πρέπει να διευκολυνθούν στην άσκηση ενός θεμελιώδους συνταγματικού δικαιώματός τους, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη».

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Τσίπρας: «Όχι σε αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος»

Το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή πέρασε πρώτος, στις 11 το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχτεί μια πρόταση «που θα αλλοιώνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών».
Δήλωσε ότι έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου «να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας», προσθέτοντας όμως ότι «δυστυχώς εκεί κατατείνει» και προέτρεψε τον κ. Μητσοτάκη «να αλλάξει ρότα», προκειμένου βρεθεί κοινός τόπος.
Τέσσερα σημεία Γεννηματά

Τέσσερα σημεία από Γεννηματά

Τέσσερα βασικά σημεία – προτάσεις για την ψήφο των αποδήμων έθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή την Παρασκευή. Όπως τόνιζαν από τη Χαριλάου Τρικούπη, το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί για τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων πολιτών κατοίκων εξωτερικού.

«Είναι καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντι τους και γι’ αυτό δεν είναι νοητές ούτε κομματικές σκοπιμότητες, ούτε περαιτέρω καθυστέρηση» σημειώνεται.

Θετικός ο Κουτσούμπας

Με συναινετική διάθεση προσήλθε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε θετικός σε σειρά διατάξεων, αν και όπως αποσαφήνισε η στάση του κόμματος θα καθοριστεί από την τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι διαφωνεί με την επιστολική ψήφο, σημειώνοντας πως πρέπει να είναι «αυτοπρόσωπη η ψήφος, όπως γίνεται με όλους τους Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα. Να δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα σε πρεσβείες και προξενεία. Αυτά τα ζητήματα τα συζητάμε». Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΚΚΕ δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού που ζουν έως 30 χρόνια εκτός της χώρας μας.
Θετικός χωρίς όρους ο Κ. Βελόπουλος

Θετικός χωρίς όρους στην ψήφο των ομογενών δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έκανε λόγο για αυτονόητο δικαίωμα που έχουν οι ομογενείς, προσθέτοντας «είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίζουν στην Ελλάδα. Είναι δικαίωμά τους. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθείς Ιμπραήμ, Χασάν και Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Κώστας, ο Νίκος ο Σταύρος».

«Άρα, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής» καταλήγοντας: «Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε, είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό, γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής, ότι οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίσουν».

Βαρουφάκης: «Καλή συνάντηση»

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε πολύ περισσότερο από ό,τι διαφωνήσαμε» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτησε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να παρακολουθεί απόδημους να ζητούν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους. «Ας κάνουμε το αυτονόητο πράξη» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου: Τι είπε για την οικονομία

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις 10 νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τον περιορισμό των τραπεζικών …