Τα κόμματα θα καταθέσουν κατάλογο μαρτύρων που προτείνουν να κληθούν στην Επιτροπή ενώ θα καθοριστούν και οι πρώτοι μάρτυρες και οι ημερομηνίες κλήσης τους. Γι’ αυτό το θέμα αναμένονται αντεγκλήσεις, καθώς, παρότι οι προτάσεις τους συγκλίνουν σε πολλά πρόσωπα, έχουν και σημαντικές διαφορές, καθώς προσέρχονται με διαφορετικό σκεπτικό.
Ποιους προτείνει η Νέα Δημοκρατία
Πρώτοι θα προσκληθούν ο κ. Φρουζής και ο κ. Μανιαδάκης
Όπως αναφέρουν θα ξεκινήσουν με μικρή λίστα μαρτύρων, η οποία θα διευρύνεται στην πορεία των συνεδριάσεων.
Στη συνέχεια προτίθενται να προχωρήσουν με τους εισαγγελείς Ράικου, Αγγελή, Τσατάνη, Τουλουπάκη, Ξένη Δημητρίου και τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάνουν λόγο και για ένα πρόσωπο "κλειδί" προς επίρρωση της άποψης περί σκευωρίας και παρεμβάσεων Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποτέ θα ζητήσουν την κλήση του.
Ποιους προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί στη λογική της ύπαρξης αποκλειστικά σκανδάλου με εμπλοκή γιατρών και αξιωματούχων απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη λογική περί σκευωρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να το αποδείξει με μάρτυρες και σκοπεύει να ακολουθήσει τη ρητορική περί ύπαρξης συγκεκριμένων προσώπων που επιχείρησαν να χειραγωγήσουν τη δικαιοσύνη.
Αρχικά θα ζητήσουν να κληθούν τα 10 πολιτικά πρόσωπα - πρωταγωνιστές της υπόθεσης από μάρτυρες μέχρι πρόσωπα σε επιτελικές θέσεις όπως ο κ. Φρουζής και και ο πρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα, την περίοδο 2011-2012, Arnout Ploos Van Amstel.
Επίσης, θα καλέσουν δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, όπως τη Γιάννα Παπαδάκου, την κ. Βαξεβάνη και εκείνους της ελβετικής τηλεόρασης.
Ποιους προτείνει το ΚΙΝΑΛ
Στην αρχήθα προτείνουν να προσκληθούν πρώτοι ο κ. Φρουζής, ο Γιάννης Κουρτάκης και ο Σάμπι Μιώνης, που είχε μηνύσει την Παπαδάκου , ο οποίος είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος ΕΤΑΔ που έχει καταγγείλει παρέμβαση Παπαγγελόπουλου σε συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση, με σκοπό να διερευνήσουν την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος.
Στη συνέχει θα κληθεί ο κ. Μανιαδάκης, πολιτικά πρόσωπα, προστατευόμενοι μάρτυρες και οι εισαγγελείς Τουλουπάκη, Ράικου, Τσατάνη, Αγγελής, Ντογιάκος, Φιλιππάκης, Ράνος, Μανίας, Τζανακόπουλος και Πολάκης, επειδή έδειξαν να γνωρίζουν στοιχεία της υπόθεσης και είναι και μέλη της Προανακριτικής.
Το ΚΚΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πάει χωρίς λίστα και ανάλογα με τις προτάσεις θα τοποθετηθεί. Σίγουρα πάντως θέλουν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες
Δηλώσεις Παπαγγελόπουλου
«Κάποιοι με έχουν στοχοποιήσει εδώ και καιρό», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σχετικά την παραπομπή του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και προειδοποίησε ότι «αυτοί που πυροβολούν έναν στόχο συνέχεια να ξέρουν ότι στοχοποιούνται και οι ίδιοι».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος ισχυρίστηκε πως «για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων δημιουργήθηκε η θεωρία της σκευωρίας. Στόχος ήταν να με φοβίσουν. Επειδή δεν φοβήθηκα και η δικογραφία αποδεικνύεται φιάσκο, με βάση το κατηγορητήριο προσπαθούν απεγνωσμένα να φτιάξουν κάτι, επικαλούνται μυστικές υπηρεσίες, ανακαλύπτουν επεμβάσεις μου σε άλλες υποθέσεις.»
Μάλιστα, θέτει το ερώτημα για το αν έχει εξελιχθεί κάποια υπόθεση στα δικαστήρια ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Δεν πρόκειται να φοβηθώ. Κομανέτσι εγώ δεν πρόκειται να γίνω".
Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει τροφοδότης λογαριασμός 28 εκατομμυρίων ευρώ. Όσο για τις υποθέσεις που αφορούν τα πολιτικά πρόσωπα και μπήκαν στο αρχείο είπε: «Θα δω την πράξη αρχειοθέτησης και τα στοιχεία για την υπόθεση της παραπομπής στο αρχείο της υπόθεσης για τον Αντώνη Σαμαρά. Θα υπερασπίσω τον εαυτό μου αλλά και την Δικαιοσύνη».
«Δεν υπάρχει Ρασπούτιν στην υπόθεση αυτή», είπε χαρακτηριστικά.
Για την εμπλοκή εισαγγελέων στην υπόθεση της σκευωρίας ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι «ένα κομμάτι της ΝΔ εκμεταλλεύεται τους εισαγγελείς.»
Αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις του με τους πολιτικούς.
Για τον Κώστα Καραμανλή, που τον είχε τοποθετήσει στην ΕΥΠ, είπε ότι τον θεωρεί έναν πολύ καλό άνθρωπο και έναν καλό πρωθυπουργό. Είπε ακόμη ότι όσο ήταν υπουργός μιλούσε μαζί του, όπως επίσης και με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Όσον αφορά τη σχέση του με την εισαγγελέα Ελένη Ράικου αρνήθηκε ότι της άσκησε πίεση προκειμένου να στείλει την δικογραφία της Novartis με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Βουλή.
«Η κυρία Ράικου βρέθηκε σε πανικό και αυτά θα φανούν στην προκαταρκτική εξέταση. Θα μετατρέψω τους κατηγόρους μου σε κατηγορούμενους. Ας ανοίξουν τα τηλέφωνα όλων όσοι ενέχονται σε αυτή την ιστορία. Δεν υπήρξε τηλεφώνημα με την κ. Ράικου. Μετά την παραίτησή της συναντηθήκαμε και μου ζήτησε κάτι συγκεκριμένο», ανέφερε.
Από τη δικογραφία «προκύπτει όνομα πολιτικού που χρηματίστηκε»
Ερωτηθείς τι έγινε στην Βιέννη και αν προσφέρθηκε στικάκι με στοιχεία που το αρνήθηκε, ανέφερε ότι στικάκι με στοιχεία δεν υπήρξε. Προσφέρθηκε όμως λογαριασμός πολιτικού προσώπου από τους αμερικανούς, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) που δεν παρέλαβε ο κ. Αγγελής.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «και παράνομα να ήταν τα στοιχεία, όπως επικαλέστηκαν οι εισαγγελείς για να μην τα παραλάβουν, υπήρχε νόμος που έδινε το δικαίωμα κατ' εξαίρεση σε εισαγγελείς διαφθοράς να αξιοποιούν ακόμη και παρανόμως κτηθέντα στοιχεία».
Ο κ. Παπαγγελόπουλος αρνήθηκε να πει το όνομα του πολιτικού στοιχεία για τον οποίο προσέφερε το FBI, ωστόσο πρόσθεσε ότι προκύπτει από την δικογραφία.
Μάλιστα, είπε ειρωνικά: «εκτός από Ρασπούτιν θα έπρεπε να έχω και μαντικές ικανότητες ώστε να αλλάξω τους ποινικούς κώδικες επί το ευνοϊκότερο προβλέποντας την παραπομπή μου».
Επίσης, ανέφερε ότι ο συνήγορός του Δημήτρης Τσοβόλας θα πάει στην Βουλή και θα καταθέσει έγγραφο με αιτήματα για την υπεράσπισή του αλλά και για την αποκάλυψη της αλήθειας.
Για τον κ. Μανιαδάκη ισχυρίστηκε ότι «άλλαξε στρατόπεδο».
Όσον αφορά, την παραπομπή των δέκα πολιτικών με δέκα κάλπες, είπε ότι αυτό αποδεικνύει ότι «δεν έγινε τσουβάλιασμα όλων τους, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις».
Πηγή: skai.gr