Deutsche Welle: Ο Μητσοτάκης στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές

«Έτσι θέλει να κερδίσει επενδυτές η Ελλάδα» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt που αναφέρεται στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που υπερψήφισε η Βουλή χθες το βράδυ.

«Την Πέμπτη η Βουλή στην Αθήνα εγκρίνει νέο νομοθετικό πακέτο για την ενίσχυση των επενδύσεων. Και αυτό είναι απολύτως αναγκαίο» γράφει η ΗΒ και προσθέτει: «[…] Με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προβλέπει από μειώσεις φόρων και πάταξη της γραφειοκρατίας μέχρι απλοποίηση αδειοδοτήσεων και επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων, ο νέος συντηρητικός, φιλελεύθερος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στρώνει τώρα κόκκινο χαλί στους επενδυτές».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «[…] η Τράπεζα της Ελλάδας αξιολόγησε ήδη θετικά το νομοθετικό πακέτο: τα νέα μέτρα μπορούν να φέρουν τα επόμενα δέκα χρόνια πρόσθετη οικονομική ανάπτυξη πέντε ποσοστιαίων μονάδων αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η σχεδιαζόμενη πάταξη της γραφειοκρατίας και η απορρύθμιση των αγορών θα ενισχύσουν την διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας. Ο Μητσοτάκης καταβάλλει και προσωπικές προσπάθειες για να ανακτήσει η χώρα την εμπιστοσύνη (των επενδυτών). Αξιοποίησε το πρόσφατο ταξίδι στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για πολυάριθμες επαφές με οικονομικούς παράγοντες, τραπεζικούς και θεσμικούς επενδυτές.

Σε τροχιά αποσταθεροποίησης τα Βαλκάνια;

Στην απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να μην δώσουν σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναφέρεται εκτενές άρθρο της Süddeutsche Zeitung που εκτιμά ότι το «όχι» των Ευρωπαίων οδηγεί σε αποσταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων.

«Όταν χάνεται στα Βαλκάνια η ελπίδα για ένταξη στην ΕΕ τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής στον εθνικισμό και, στη χειρότερη, αναβίωσης παλιών συγκρούσεων. Εν τέλει για τη Σερβία και τους Κοσοβάρους, για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Οι σχετικές συνομιλίες που έχει δρομολογήσει η ΕΕ έχουν παγώσει εδώ και καιρό. Χωρίς ελπίδα για ένα μέλλον εντός της ΕΕ θα αναβιώσουν και τα σχέδια περί μεγάλης Αλβανίας. Αυτό δεν αφορά μόνον την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία που έχει μια μεγάλη αλβανική μειονότητα. Στη δε Βοσνία αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερες οι φυγόκεντρες τάσεις. Ο φόβος τέτοιων σεναρίων είχε οδηγήσει την ΕΕ μετά το τέλος των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990 στην 'υπόσχεση της Θεσσαλονίκης': 'Το μέλλον των βαλκανικών χωρών βρίσκεται στην ΕΕ', ανέφερε η τελική διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του 2003, και προσέθετε: 'Η ταχύτητα της ενσωμάτωσης εξαρτάται από τις χώρες της περιοχής'. Μόνον που τώρα ο Μακρόν μπλόκαρε το δρόμο τους. Αντί σταθερότητας η ΕΕ φέρνει στα Βαλκάνια νέα αστάθεια. Εντούτοις δεν χάθηκαν ακόμη όλα. Την άνοιξη η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη».

Κακή επικοινωνιακή πολιτική του Ντράγκι;

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων στο τέλος της θητείας του Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Προχωρώντας σε απολογισμό των πεπραγμένων του η General-Anzeiger της Βόννης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «[…] Με τη φράση 'η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει το ευρώ' ο Ντράγκι διασφάλισε την καταχώρησή του στα βιβλία της ιστορίας. Χωρίς τα λόγια αυτά, τα οποία έβαλαν τέλος στην εικοτολογία περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης, δεν θα υπήρχε σήμερα το ευρώ. Η συνακόλουθη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης καθότι τα δάνεια έχουν γίνει έκτοτε πολύ πιο φθηνά. Στην Ευρωζώνη δημιουργήθηκαν 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η άλλη όψη του νομίσματος: η αποταμίευση δεν συμφέρει πια και όποιος θέλει να προνοήσει για τα γεράματα πρέπει να βάζει περισσότερα στην άκρη απ΄ ότι παλαιότερα ή να επενδύει σε ριψοκίνδυνα προϊόντα όπως τις μετοχές. Οι δε τιμές ακινήτων εκτινάχθηκαν στα ύψη. Πρόκειται για τις παρενέργειες μιας πολιτικής την οποία δεν εξήγησε δεόντως η ΕΚΤ του Ντράγκι στους πολίτες. Η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ προτίθεται να το αλλάξει αυτό. Και καλά θα κάνει».

Η Straubinger Tagblatt: «Αν και ο Μάριο Ντράγκι παρέπεμπε συχνά στα βαθύτερα προβλήματα, στην πραγματικότητα άλλαξαν ελάχιστα. Σε ορισμένες χώρες του ευρώ, κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου, μέχρι και σήμερα η πολιτική δεν φρόντισε ώστε με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να τεθούν οι βάσεις για μια υγιή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Μόνον όταν συμβεί αυτό, όταν αποκατασταθεί η οικονομική σταθερότητα στις εν λόγω χώρες και είναι και πάλι σε θέση να αντέχουν υψηλότερα επιτόκια στους προϋπολογισμούς τους, θα μπορέσει να αλλάξει και πάλι ρότα η ΕΚΤ».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ελλάδα: Χρηματοδότηση 14,3 εκατ. ευρώ από τη Νορβηγία

Η νορβηγική κυβέρνηση χρηματοδοτεί το 97% με τα υπόλοιπα να χορηγούνται από την Ισλανδία και …