Ο πρώτος νεκρός από την εποχική γρίπη- Οδηγός επιβίωσης για τις γιορτές - Ergasia News

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Οι περισσότεροι νομίζαμε ότι φέτος στις γιορτές δεν θα ακούγαμε καμία κακή είδηση για την γρίπη. Μέχρι που χθες, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από εποχική γρίπη. Ο ασθενής που έχασε την ζωή του, ήταν ένας 61χρονος άνδρας ευπαθούς ομάδας, ο οποίος νοσηλευόταν στην Εντατική, όπου και κατέληξε. Δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τέσσερα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Κανένα από τους παθόντες δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη αν και όλοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα 9–15 Δεκεμβρίου 2019, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στο συγκεκριμένο διάστημα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 76 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 5 (6,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 2 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1) pdm09.

Η πορεία που θα ακολουθήσει φέτος η γρίπη

Ο Σταμάτης Βελακούλης, λοιμωξιολόγος, συνεργάτης στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν εξηγεί στο Ergasia News πως φέτος μπαίνουμε με καθυστέρηση στο κύμα της γρίπης.

«Ενώ συνήθως το κύμα της γρίπης ξεκινά από τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου φέτος η παρατεταμένη καλοκαίρια έκανε την γρίπη να ξεκινήσει τον κύκλο της με δύο τουλάχιστον εβδομάδες καθυστέρησης». Αυτό βέβαια σύμφωνα με τον ίδιο δεν σημαίνει τίποτα για τους ανθρώπους που θα νοσήσουν εφ' εξής. Η μόνη αλλαγή που αναμένεται να υπάρχει είναι ότι μπορεί η καμπύλη της γρίπης να παραταθεί φέτος μέχρι και Απρίλιο- Μάιο.

Ο λοιμωξιολόγος Σταμάτης Βελακούλης

Επίσης, για τον ίδιο,τα πράγματα στη χώρα μας σε σχέση με την γρίπη είναι σε πολύ καλό επίπεδο αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος μέχρι στιγμής η Αμερική έχει 1.300 καταγεγραμμένους θανάτους από την γρίπη. 

Ο κος. Βελακούλης πάντως θεωρεί πως το γεγονός ότι κι οι 4 άνθρωποι που νόσησαν ως τώρα από την γρίπη στη χώρα μας δεν είχαν εμβολιαστεί παρ' ο, τι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καταδεικνύει ότι το έλλειμμα στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό παραμένει κι ότι συχνά μάλιστα ευθύνονται γι αυτό κι οι ίδιοι οι γιατροί που δεν επιμένουν για τα εμβόλια ενώ πολλές φορές δεν προφυλάσσουν και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Συμβουλές θωράκισης

Οι συμβουλές του κύριου Βελακούλη για να θωρακιστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα απέναντι στο κύμα της γρίπης:

1. Εμβόλιο της γρίπης άμεσα σε όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, κόμα και τώρα αλλά και καθ' όλη την περίοδο εξέλιξης της γρίπης. Ποτέ δεν είναι αργά για το εμβόλιο.

2. Όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας από 6 μηνων και πάνω, δύνανται να εμβολιασθούν για να προφυλαχθούν απο την εποχική γρίπη. Είναι κάτι που το συστήνουμε. Εκτός από εμάς το εμβόλιο προστατεύει έμμεσα και τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και μπορεί να ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου- μικρά παιδιά, καρκινοπαθείς, ηλικιωμένοι.

3.Για κάθε σεζόν συστήνεται 1 δόση εμβολίου κι όχι 2.

gripimesa

4. Άνθρωποι με συμπτώματα όπως: πυρετός, φτέρνισμα, βήχας, κακουχία, μυικοί πόνοι, πόνοι στα κόκκαλα, ρινική συμφόρηση και πονόλαιμος , πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον δύο 24ώρα και υπό την προυπόθεση ότι η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. Μετά το δεύτερο 24ωρο κι αν τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει  να δουν άμεσα γιατρό.

4. Άνθρωποι με τα παραπάνω συμπτώματα, άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδυνού αλλά και πολύ μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγουν κλειστούς χώρους μαζικής συγκέντρωσης όπως θέατρα, σινεμά, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα. Επίσης συστήνονται συχνό κι επιμελές πλύσιμο χεριών και μάσκα στο πρόσωπο (όταν ο ασθενής κυκλοφορεί έξω) για όσο διάστημα υπάρχουν τα συμπτώματα.

5. Επί υποψίας γρίπης δεν παίρνουμε μόνοι μας αγωγή από το φαρμακείο αλλά πάντα μετά από οδηγίες του γιατρού. Δυστυχώς, τα ειδικά φάρμακα τα δίνουν πολλές φορές οι φαρμακοποιοί μόνοι τους χωρίς γνωμάτευση γιατρού.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επιστολική ψήφος: Πάνω από 200.000 Έλληνες θα ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν επιστολικά στις Ευρωεκλογές προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες μεταξύ των …