Τουλάχιστον 70.000 ευρώ ξόδεψε εν μέσω πανδημίας η ΔΕΗ για την προσωπική προβολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Στάσση.
Ψηλά τον πήχη στα «ανταποδοτικά» δημοσιεύματα έθεσε η ΔΕΗ, ξοδεύοντας φέτος εν μέσω πανδημίας τουλάχιστον 70.000 ευρώ για την προσωπική προβολή του Γιώργου Στάσση (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) στον κύκλο των global managers, με μια συνέντευξη στο αφιέρωμα της σειράς «Global FDI Report» της γερμανικής εφημερίδας Die Welt και για την «πρόσκληση» να μιλήσει στο θεσμικό γερμανο-ελληνικό οικονομικό φόρουμ που διοργανώθηκε φέτος στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο και το παρακολούθησαν σχεδόν όλοι οι οικονομικοί παράγοντες της Ελλάδας, καθώς και αρκετοί υπουργοί, υφυπουργοί, επικεφαλής οργανισμών κ.λπ.
Η συνέντευξη κόστισε 29.000 ευρώ [όπως αποτυπώνεται και στον πίνακα που δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.» («Πέτσινη λίστα και από τη ΔΕΗ»)] και η ομιλία στο φόρουμ άλλα 40.000 ευρώ, όπως προέκυψε ύστερα από έρευνα, καθώς η ΔΕΗ ήταν «πλατινένιος» χορηγός - χωρίς να υπολογίζουμε τα «ταξιδιωτικά».
Λογικά, ένας τόσο γνωστός μάνατζερ, με καριέρα σε πολυεθνικές όπως η ENEL (τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε την εποπτεία της θυγατρικής στη Ρουμανία) θα ήταν περιζήτητος για συνεντεύξεις από τα μέσα ενημέρωσης…
Διαχείριση δημοσιότητας
Είναι όμως μόνο μία λεπτομέρεια των κριτηρίων και του τρόπου κατανομής των δαπανών προβολής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, οι οποίες δαπάνες πριν από δύο ημέρες αποφασίστηκε να αυξηθούν φέτος στα 8,5 εκατ. ευρώ. Είναι όμως και δείγμα του τρόπου που αντιλαμβάνονται κάποιοι τη δημοσιότητα και την είδηση. Αλλά και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, αφού είναι γνωστό ότι η πρώτη ουσιαστική απόφαση της νέας διοίκησης της ΔΕΗ ήταν ο υπερδιπλασιασμός των βασικών αποδοχών των εκτελεστικών μελών της διοίκησης έως τα 300.000 ευρώ ετησίως (βλ. «Πάρτι για τα στελέχη της ΔΕΗ», «Εφ.Συν.» 21/11/2019) και ο… διπλασιασμός των εκτελεστικών μελών, πριν ασχοληθεί ουσιαστικά με την εξυγίανση της ΔΕΗ (δηλαδή την… αύξηση των τιμολογίων τουλάχιστον κατά 15%).
Στην ακριβοπληρωμένη -όπως προκύπτει από τα στοιχεία- συνέντευξή του ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε αναλυτικά στο σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ ενόψει της ενεργειακής μετάβασης, θέμα για το οποίο μίλησε και στο Βερολίνο, όπου τόνισε την απόφαση να επενδύσει σε «καθαρές τεχνολογίες».
Ωφέλιμη για... Γερμανούς
Στην ίδια γραμμή ήταν στο Βερολίνο και ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσφατα, στα τέλη Μαΐου, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild παραδέχτηκε ότι από την πρόωρη ενεργειακή απομάκρυνση από τον λιγνίτη πρωτίστως θα επωφεληθούν και… γερμανικές εταιρείες.
Δεν νομίζετε ότι πληρώνουμε πολλά για να δηλώσουμε την αγάπη μας στις γερμανικές εταιρείες;
Εντελώς συμπτωματικά, στο «Global FDI Report» δημοσιεύθηκαν παρόμοιου μεγέθους συνεντεύξεις από υπουργούς και αναπληρωτές ή επικεφαλής οργανισμών, αρκετοί από τους οποίους ήταν και ομιλητές στο φόρουμ του Βερολίνου. Διακρίναμε ονόματα όπως του Αδώνιδος Γεωργιάδη, του Κώστα Καραμανλή, του Μάκη Βορίδη, του Κωστή Χατζηδάκη, του Κυριάκου Πιερρακάκη, του Χάρη Θεοχάρη, του Κώστα Φραγκογιάννη (αν. υπ. Εξωτερικών), του Νίκου Παπαθανάση (αν. υπ. Ανάπτυξης), του Γιάννη Τσακίρη, του Γεράσιμου Θωμά και της Αλεξάνδρας Σδούκου (υπ. Περιβάλλοντος), του Ανδρέα Σιάμισιη (ΕΛΠΕ) κ.ά.
Είμαστε βέβαιοι ότι κανένας από αυτούς δεν χρειάστηκε να πληρώσει για να δει τη συνέντευξή του τυπωμένη στο αφιέρωμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt ή για να προβληθεί ως ομιλητής στο συνέδριο…