Δένδιας για Τσαβούσογλου: Να προσπαθήσει περισσότερο για να γλιτώσει τις κυρώσεις

«Η Τουρκία πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να γλιτώσει τις κυρώσεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας στις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με την τριμερή Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Βερολίνο. 

«Η γερμανική προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητάει διευκρινίσεις από οποιοδήποτε κράτος – μέλος. Είναι εφικτό να υπάρχουν διπλωματικές επαφές σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων» είπε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στο Star.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» ο έλληνας ΥΠΕΞ σχολίασε χαρακτηριστικά «εάν όμως αυτό θέλει να το εμφανίσει η Τουρκία ως διάλογο για να αποτινάξει από πάνω της το ενδεχόμενο των κυρώσεων, θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω».

Αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως κατέθεσε αίτημα να συνταχθεί κατάλογος για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν η γειτονική χώρα συνεχίσει τις προκλήσεις της. «Το συμβούλιο συμφώνησε με την ελληνική πρόταση. Επ’ αυτού η συζήτησή θα γίνει τον Αύγουστο, και όχι το Σεπτέμβριο όπως επρόκειτο να γίνει αρχικά. Προειδοποίησα τους συναδέλφους μου ότι εάν υπάρξει ζήτημα θα ζητήσω έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ εάν συμβεί κάτι».

Επιβεβαίωσε δε ότι ζήτησε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης της ΕΕ σε περίπτωση που υπάρχει ένοπλη εμπλοκή με την Τουρκία. «Το άρθρο προβλέπει την αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών της ΕΕ εάν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση. Το ανάλογο του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ. Να είμαστε ξεκάθαροι, προειδοποίησα ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ εάν δεχθεί επίθεση από τον οποιονδήποτε» ξεκαθιάρισε. 

«Η τουρκική παραβατικότητα εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι πολιτική κανονιοφόρων. Εάν υπάρξει παραβίαση των συνόρων, η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει. Είναι προφανές ότι το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας, είναι ανύπαρκτο και αυτό που η Άγκυρα παρουσιάζει ως τεμάχια που ζητεί άδειες για έρευνες είναι κομμάτι της Ελληνική Υφαλοκρηπίδας. (…) Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη γι αυτό το ενδεχόμενο. Γι αυτό και ζητήσαμε να υπάρχει έτοιμος κατάλογος βαρύτατων κυρώσεων για να ξέρει η Τουρκία που πηγαίνει και να μην αμφιβάλει κάνεις για τις προθέσεις μας, της Ευρώπης δηλαδή».

Ως παράδειγμα των βαρύτατων κυρώσεων για τις οποίες έκανε λόγο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτές θα μπορούσαν να συνίστανται σε διπλωματική νότα για τον τουρισμό, ή κυρώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές ή τις εγγυήσεις για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας» σημείωσε. 
 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Διεθνείς αγορές: Αναταραχή από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Μετά τις προβλέψεις της Fed για αύξηση του πληθωρισμού το 2025, το ιδανικό αυτό σενάριο …