Διανύοντας το καλοκαίρι, χρειαζόμαστε μια σχέση σταθερή και διαρκείας με την τροφή, αφού είναι πιθανό το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιμετωπίσει προκλήσεις. Είναι σημαντικό να το διατηρήσουμε δυνατό καταναλώνοντας θρεπτικές και υγιεινές τροφές που προσφέρει σε αφθονία η φύση.
Τα θρεπτικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πραγματική άμυνα, καθώς θωρακίζουν το σώμα μας ενάντια σε ελεύθερες ρίζες και ουσίες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά μας. Τα τρόφιμα με έντονα χρώματα (πράσινη πιπεριά, καρπούζι, ακτινίδιο, φράουλα, μπρόκολο, καρότο, παπάγια, πράσινα λαχανικά κ.ά.) είναι πρώτης τάξης πηγές αντιοξειδωτικών. Ειδικά τα λαχανικά και φρούτα με πορτοκαλί χρώμα, όπως οι κολοκύθες, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, είναι πηγές πλούσιες σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α, όπως και οι βιταμίνες C και Ε, είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, μιας και είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η παπάγια και το μάνγκο στη σαλάτα μάς χαρίζουν μπόλικη βιταμίνη C.
Πολύτιμο μέταλλο για την καλή κατάσταση του οργανισμού είναι ο ψευδάργυρος. Η χρησιμότητά του έγκειται στην ικανότητα που έχει να επισπεύδει σημαντικά την ανάρρωση από ένα κρυολόγημα, μικραίνοντας τη διάρκεια των συμπτωμάτων του. Ο οργανισμός δεν διαθέτει σύστημα αποθήκευσης του ψευδαργύρου, γι’ αυτό θα πρέπει να τον λαμβάνουμε από τις τροφές συστηματικά. Τον βρίσκουμε στα στρείδια, στις σαρδέλες, στα καβούρια, στο κόκκινο κρέας, καθώς και στα αμύγδαλα, στο καστανό ρύζι και στα φασόλια.
Ολοι γνωρίζουμε πως όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου είναι πιο επιρρεπείς στις λοιμώξεις. Τροφοδοτούμαστε με σίδηρο από τα μύδια, τα όσπρια, τα κάσιους, τον πασατέμπο – πέρα, φυσικά, από το κόκκινο κρέας που είναι πλούσια πηγή σιδήρου.
Ας μιλήσουμε τώρα για το σελήνιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό απαραίτητο για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, του οποίου η δράση ενισχύεται όταν συνδυαστεί με τη βιταμίνη Ε. Το σελήνιο το συναντάμε, εκτός από τα εντόσθια και το κρέας, στα καρύδια Βραζιλίας, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα ψάρια, τα πλήρη δημητριακά, τα κρεμμύδια, στον ηλιόσπορο.
Ενα επίσης πολύ ισχυρό όπλο κατά της αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού είναι η βιταμίνη D. Η βιταμίνη αυτή παράγεται με φυσικό τρόπο όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Σπουδαίος ο ρόλος της στην άμυνα του οργανισμού για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Τόσο η συστηματική έκθεση στον ήλιο για λίγη ώρα καθημερινά, όσο και η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, αυγών, δημητριακών βοηθούν στην αύξησή της.
Και όταν μιλάμε για βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, μιλάμε για β-γλυκάνες· και οι β-γλυκάνες μάς οδηγούν στη βρώμη! Το αγαπημένο μου δημητριακό που άφησα για το τέλος, η βρώμη, είναι πλούσια σε αυτές τις άπεπτες φυτικές ίνες, τις β-γλυκάνες, οι οποίες μας ωφελούν ιδιαίτερα, επειδή δεσμεύουν τις τοξικές ουσίες στο έντερο, βοηθώντας στην αποβολή τους από τον οργανισμό, διευκολύνοντας έτσι τη φυσική του αποτοξίνωση. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Αν καταφέρετε να εντάξετε όλα αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινότητά σας, θα προφυλάξετε το σώμα σας από πολλούς κινδύνους και θα χτίσετε έναν γερό οργανισμό.
Οργανώστε, λοιπόν, ένα πολύχρωμο καλοκαίρι συνδυάζοντας σε ευφάνταστες και δροσερές γεύσεις νόστιμα πορτοκαλιά φρούτα και λαχανικά. Πλούσιες σαλάτες με ψάρια, όσπρια και καλοκαιρινά λαχανικά· ξηρούς καρπούς και σπόρους στο πρωινό σας με αμυγδαλόγαλα· και, γιατί όχι, μέσα στο μπολ προσθέστε και μάνγκο!
Στην πιπερόριζα το ενεργό της συστατικό, η τζιντζερόλη, είναι αυτό που προσδίδει αυτή την ευχάριστα πικάντικη γεύση στα φαγητά όταν μαγειρευτεί. Το γεμάτο νερό τζίντζερ είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο και πολυφαινόλες. Οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που γεύτηκαν αυτή την πικάντικη ρίζα που ονόμασαν πιπερόριζα, ενώ η ασιατική ονομασία της είναι τζίντζερ.
Ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, το σάκχαρο και λειτουργεί ως φυσικό επουλωτικό. Εχει αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς και αντιοξειδωτικές. Εχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση. Μειώνει τις ενοχλήσεις της αρθρίτιδας. Παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και των πεπτικών διαταραχών. Μειώνει τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα διασπώντας το σε ενέργεια.
Συνεχώς κερδίζει έδαφος με την καυτερή, αλλά και ξινή, αλλά και πιπεράτη γεύση του, η οποία, ακριβώς επειδή δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια γευστική κατηγορία από τον εγκέφαλό μας, συνεχίζει και δημιουργεί εντυπώσεις αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή της.
Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες της πιπερόριζας περιορίζονται στις εξής: Αποφεύγεται η χρήση από εγκυμονούσες διότι υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιήσει τον τοκετό. Αποφεύγεται η χρήση όσων πάσχουν από πέτρα στη χολή διότι πιθανόν να ερεθίσει το συγκεκριμένο ζωτικό όργανο με επώδυνες συνέπειες.