Περισσότερα από 16 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα μισά στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, σύμφωνα με απολογισμό που κατάρτισε σήμερα στις 08:10 ώρα Ελλάδας το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).
Τουλάχιστον 16.050.223 κρούσματα και 645.184 θάνατοι έχουν καταγραφεί, κυρίως στις ΗΠΑ, την πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία, με 4.178.021 κρούσματα και 146.460 θανάτους, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (4.328.915 κρούσματα και 182.501 θάνατοι) και την Ευρώπη (3.052.108 κρούσματα και 207.734 θάνατοι).
Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας επιταχύνεται σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα να έχουν καταγραφεί από την 1η Ιουλίου, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μολύνσεων από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.
Οι τρεις πρώτοι των αρνητικών ρεκόρ
Το Σάββατο, οι ΗΠΑ κατέγραψαν 68.212 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τους 4.174.437, σύμφωνα με την καταμέτρηση της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης ως χθες στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Κυριακή ώρα Ελλάδας).
Τις τελευταίες 12 ημέρες, το επίπεδο των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που καταγράφονται ανά 24 ώρες δεν έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 60.000.
Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 έφθασε συνολικά τους 146.391, καθώς καταμετρήθηκαν άλλοι 1.067 θάνατοι το προηγούμενο 24ωρο.
Στη Βραζιλία, το προηγούμενο 24ωρο, καταγράφηκαν 1.211 θάνατοι και 51.147 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης. Στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον πλανήτη ο συνολικός απολογισμός έχει φθάσει επισήμως μέχρι τώρα, τους 86.449 νεκρούς επί συνόλου 2.343.366 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Τουλάχιστον 21 εργαζόμενοι σε χαλυβουργία που ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο ArcelorMittal στην πόλη Λάσαρο Κάρδενας, σημαντικό λιμάνι του Μεξικού, έχουν υποκύψει από τον Απρίλιο στην COVID-19, ανακοίνωσε μεξικανικό συνδικάτο εργαζομένων στη χαλυβουργία χθες Σάββατο.
Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι μολύνθηκαν εκτός χώρου εργασίας, με δεδομένους τους αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας που εφαρμόζει η πολυεθνική.
Το εργοστάσιο απασχολεί πάνω από 7.000 ανθρώπους, κατά τους υπολογισμούς του συνδικάτου.
Με σχεδόν 43.500 θανάτους και πάνω από 385.000 κρούσματα, το Μεξικό κατατάσσεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας. Στη Λάσαρο Κάρδενας, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 139 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος ιός, επί συνόλου 2.651 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 729 νέους θανάτους και ακόμη 6.751 κρούσματα.
Δυσοίωνα στοιχεία για τη Λατινική Αμερική
Ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στην πανδημία, ξεπέρασε τους 13.000 στη Χιλή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το οποίο συμπεριέλαβε στον απολογισμό των θυμάτων 4.000 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19, όπως ορίζουν οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Τις προηγούμενες 24 ώρες, καταγράφηκαν 106 θάνατοι και 2.287 νέα κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα να φθάνουν τους 343.592.
Οι αρχές της Χιλής διαβεβαιώνουν ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων παρουσιάζει πτωτική τάση. Έχουν αναγγείλει ότι η διαδικασία άρσης των περιορισμών σε επτά συνοικίες στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο, και σε δύο της πόλης Βαλπαραΐσο θα αρχίσει την Τρίτη.
Η Χιλή συγκαταλέγεται στις 10 χώρες όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον πλανήτη· είναι η μοναδική ανάμεσά τους με λιγότερα από 30 εκατομμύρια κατοίκους, βάσει της κατάταξης του αμερικανικού πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Στην Κόστα Ρίκα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 11 θανάτους και 931 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, αριθμούς που αποτελούν και οι δύο ρεκόρ στη μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής όπου το 72% του συνόλου των μολύνσεων έχει επιβεβαιωθεί από την αρχή του τρέχοντος μήνα.
Συνολικά, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 98 νεκρούς επί συνόλου 14.600 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Στην ανατολική και κεντρική Βολιβία, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στις τάξεις των κοινοτήτων των αυτοχθόνων Τσαράγουα Ιγιαμπάε και Γιούκι, γνωστοποίησαν αντιπρόσωποί τους και οι τοπικές υγειονομικές αρχές.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ζουν σε οικισμούς Μενονιτών, οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό των αυτόνομων εδαφών των αυτοχθόνων. Στην κοινότητα των ιθαγενών Γιούκι, στην Κοτσαμπάμπα, έχουν καταγραφεί άλλα 26 κρούσματα μόλυνσης.
Στη Βολιβία των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 2.400 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 66.400 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Σε ύψιστη κατάσταση συναγερμού η Βόρειος Κορέα
«Ύψιστη κατάσταση συναγερμού» κήρυξε η Βόρειος Κορέα μετά την ανακάλυψη στο έδαφος της ενός πρώτου «ύποπτου» κρούσματος του νέου κορονοϊού και διέταξε τον περιορισμό της πόλης Κεσόνγκ (νότια), όπου εντοπίστηκε η πιθανή πρώτη εστία.
Το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA μεταδίδει πως οι υποψίες αφορούν έναν πολίτη που εγκατέλειψε τη χώρα πριν τρία χρόνια και «επέστρεψε στις 19 Ιουλίου αφού διέσχισε παράνομα τη διαχωριστική γραμμή» που οροθετεί τα σύνορα με τη Νότια Κορέα.
Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα ανέφερε αύξηση των κρουσμάτων το Σάββατο, σημειώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά σε σχεδόν τέσσερις μήνες, με 113 νέα κρούσματα, 86 εκ των οποίων είναι εισαγόμενα.
Στην Κίνα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 46 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμό αυξημένο από τα 34 που ανακοίνωσε την προηγουμένη.
Τα 22 από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, άλλα 13 στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ και τα υπόλοιπα 11 ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο του Πεκίνου όταν διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί ταξιδιώτες αφού φθάσουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια.
Η Κίνα δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού στους αριθμούς που ανακοινώνει για τις μολύνσεις.
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο, ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.830 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Στην Αυστραλία, σήμερα Κυριακή, καταγράφηκαν 10 θάνατοι στη Βικτόρια, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ για τη χώρα, την ώρα που οι αρχές της πολιτείας πασχίζουν να περιορίσουν πολλές εστίες της επιδημίας και έχουν εντείνει τις προσπάθειες για την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.
Στην ίδια πολιτεία αναφέρθηκαν 459 νέα κρούσματα, ο δεύτερος μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Αυστραλία, παρά το lockdown που έχει επιβληθεί για δύο εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη μεγαλύτερη πόλη της Βικτόριας.
Η χώρα έχει καταγράψει συνολικά περισσότερα από 14.400 κρούσματα και 155 θανάτους.
Η πιο πολυπληθής πολιτεία της, η Νέα Νότια Ουαλία, κατέγραψε 14 νέα κρούσματα στη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου, από τα οποία σχεδόν τα μισά συνδέονται με μια εστία σε εστιατόριο, στα περίχωρα του Σίδνεϊ.
Μπάχαλο από τη βρετανική οδηγία για την Ισπανία
Στη Βρετανία, η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα, επιβάλλοντας καραντίνα στους ταξιδιώτες από την Ισπανία, αφού ενημερώθηκε την Παρασκευή για τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων Covid-19 που παρατηρήθηκε στη μεσογειακή χώρα, εξήγησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Στη Γερμανία, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ επιβεβαιώθηκαν 305 νέα κρούσματα, όπως δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται ως εδώ σε 9.118 νεκρούς επί συνόλου 205.269 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο.
Χιλιάδες Ισραηλινοί πήραν μέρος χθες βράδυ σε νέα διαδήλωση προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατακόρυφη άνοδο της ανεργίας, τη διαφθορά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η καραντίνα που επέβαλε η κυβέρνηση του Νετανιάχου στα μέσα Μαρτίου αρχικά θεωρήθηκε πως απέτρεψε την εξάπλωση του κορονοϊού στο Ισραήλ. Ωστόσο το lockdown έπληξε σκληρά την οικονομία, με το ποσοστό της ανεργίας να εκτοξεύεται πάνω από το 20% στη χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων.
Χειρότερα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο — πρόωρα, αναγνώρισαν ορισμένοι αξιωματούχοι —, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μπήκε σε φάση εκθετικής αύξησης. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πυκνώσει και διογκωθεί στο μεταξύ.
Χθες Σάββατο ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι εντοπίστηκαν 1.770 νέα κρούσματα, με το σύνολό τους να ξεπερνά τα 60.496, εκ των οποίων περίπου τα 35.000 χαρακτηρίζονται ενεργά. Τουλάχιστον 455 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της COVID-19. Περίπου 100 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής.
Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 40 θανάτους και 511 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τον απολογισμό της πανδημίας στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει έτσι τους 4.558 νεκρούς επί συνόλου 91.583 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Αυτή ήταν η 17η συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε κάτω από τα 1.000. Το ρεκόρ, 1.774 κρούσματα σε ένα 24ωρο, είχε καταγραφεί τη 19η Ιουνίου.
12 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και άλλα 1.067 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καταγράφηκαν στο Ομάν, με τον απολογισμό της πανδημίας στο σουλτανάτο να φθάνει τους 371 νεκρούς επί συνόλου 74.858 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Ομάν, απόλυτης μοναρχίας, απαγόρευσε τις μετακινήσεις μεταξύ των επαρχιών από την 25η Ιουλίου ως την 8η Αυγούστου. Οι αρχές αποφάσισαν επίσης ότι για την ίδια περίοδο, θα είναι κλειστοί όλοι οι δημόσιοι χώροι και όλα τα καταστήματα από τις 19:00 ως τις 06:00.