ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Μια σημαντική αποκάλυψη έλαβε χώρα σε οικόπεδο στη θέση «Ντρουμπές ή Παλιάμπελα» στην περιοχή Αυγείο του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία, καθώς κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, εντοπίστηκαν οκτώ τάφοι διαφόρων τύπων.
Με βάση την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, οι τάφοι χρονολογούνται από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος. Οι τάφοι αυτοί αποτελούν τμήμα της δυτικής νεκρόπολης της αρχαίας πόλης της Ήλιδος, από την οποία έχουν μέχρι σήμερα ανασκαφεί πάνω από 200 τάφοι χρονολογούμενοι στην ύστερη κλασική και ελληνιστική περίοδο.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα ευρήματα του ταφικού πίθου 1 μεταξύ των οποίων μία χάλκινη τεφροδόχος υδρία με τη βάση της, η οποία φέρει ανθεμωτή διακόσμηση στις λαβές και λεοντοκεφαλές στο σημείο ένωσης των λαβών με το χείλος και ένα χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο. Από την πρώτη εκτίμηση των κτερισμάτων του, ο ταφικός πίθος χρονολογείται στα τέλη του 4ου με αρχές του 3ου αι. π.Χ.
Πέρα από το μεγάλο αριθμό των αγγείων της ελληνιστικής εποχής κυρίως, από τα ευρήματα των υπόλοιπων τάφων ξεχωρίζει μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη.
«Πολύ σημαντική ανασκαφή»
Ως μία πολύ σημαντική ανασκαφή με πολύ καλά ευρήματα χαρακτηρίζει την αποκάλυψη των οκτώ τάφων στην περιοχή Αυγείο του δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία, η προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη - Ίρις Κόλλια. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κόλλια επισημαίνει ότι «τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι το μεγάλο χάλκινο αγγείο, το οποίο μάλιστα είναι σχετικά σπάνιο, η χάλκινη τεφροδόχος υδρία, το πτυκτό κάτοπτρο και η μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με αετωματική επίστεψη.»
Σύμφωνα με την κ. Κόλλια, «η αποκάλυψη των οκτώ τάφων έγινε μέσα σε οικόπεδο στον οικισμό του Αυγείου, όπου ο ιδιοκτήτης του ήθελε να το οικοδομήσει», προσθέτοντας ότι «εποπτεύαμε τις ανασκαφές, χωρίς να ήμασταν σίγουροι ότι θα βρεθούν οι τάφοι», Επίσης, αναφέρει ότι «η αποκάλυψη αυτής της σωστικής ανασκαφής, μάς δίνει στοιχεία για την τοπογραφία της περιοχής και το μέγεθος του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Ήλιδας, το οποίο ήταν πολύ μεγάλο».