Την εκστρατεία της κυβέρνησης, που βρίσκεται στο στόχαστρο διεθνών ΜΜΕ και οργανισμών, κλιμακώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ενοχοποιώντας, εκτός από την ακτοφυλακή της γείτονος, τις οργανώσεις Aegean Boat Report και Watch the Med.
Στην Τουρκία και σε οργανώσεις επιχειρεί να ρίξει ξανά την ευθύνη για τη διέλευση προσφύγων στην Ελλάδα, ιδίως αφρικανικής καταγωγής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κλιμακώνοντας τη διεθνή εκστρατεία που ξεκίνησε η κυβέρνηση αμέσως μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Σάμου στις 2 Δεκεμβρίου, που στοίχισε τη ζωή σε δύο εικοσάχρονες γυναίκες πρόσφυγες από τη Σομαλία.
Επικαλούμενος βίντεο και μαρτυρίες από τους 32 διασωθέντες Σομαλούς, ο κ. Μηταράκης ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφυγες αντιμετώπισαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες όσο βρίσκονταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα και θέλησαν να διακόψουν το ταξίδι, ζητώντας τη βοήθεια της τουρκικής ακτοφυλακής. Ωστόσο, η τουρκική ακτοφυλακή καθοδήγησε τη βάρκα, δημιουργώντας κύματα, να συνεχίσει το ταξίδι μέχρι να φτάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπου πραγματοποίησαν επιχείρηση διάσωσης το ελληνικό Λιμενικό και η Frontex, χωρίς να καταφέρουν να σώσουν τις δύο νεαρές γυναίκες.
«Αυτό το περιστατικό προκάλεσε σοβαρή ανησυχία και θλίψη στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο άποψή μου είναι ότι αυτές οι απώλειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Αλγεινή εντύπωση, όμως, έχει προκαλέσει ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο τουίτερ το βράδυ του ναυαγίου, στο οποίο σημείωνε ότι προτάσσει το δικαίωμα του κράτους να φυλάσσει τα σύνορά του και επαιρόταν για τη μείωση της ροής των προσφύγων, χωρίς να πει λέξη για το ναυάγιο και τις νεκρές γυναίκες.
Στο θέμα επανήλθε τις επόμενες ημέρες ο κ. Μηταράκης με δήλωσή του και με επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπατη Αρμοστεία, όπου κατηγορούσε για τους θανάτους στο Αιγαίο την παράτυπη διέλευση των προσφύγων, τη στάση της Τουρκίας και οργανώσεις που διευκολύνουν τους πρόσφυγες. Ανακοίνωση έβγαλε και το Ελληνικό Λιμενικό, αναφερόμενο σε προκλητική ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, συνοδευόμενη με οπτικοακουστικό υλικό, που προσπαθεί «ξεκάθαρα να επιρρίψει ευθύνη στο Λιμενικό Σώμα», και κατηγορεί την Τουρκία για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
Η εκστρατεία της κυβέρνησης εξελίσσεται ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο του διεθνούς Τύπου και διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο. Για έξι από αυτές, οι αποκαλύψεις για εμπλοκή ή ανοχή της Frontex έχουν προκαλέσει θύελλα στην Ε.Ε. Αποτελεί ερώτημα αν έχει απομείνει στον κ. Μηταράκη και το Λιμενικό κάποιο υπόλειμμα αξιοπιστίας για να ζητούν σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.
Ο κ. Μηταράκης ισχυρίστηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των νεοεισερχόμενων είναι οικονομικοί μετανάστες, γεγονός που διαψεύδεται πλήρως από τα στοιχεία του υπουργείου σχετικά με το άσυλο. Και είπε ότι στα τουρκικά παράλια έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 πρόσφυγες από τη Σομαλία, που φτάνουν στην Τουρκία «χρησιμοποιώντας επιδοτούμενα εισιτήρια και βίζες που πληρώνονται από ΜΚΟ. Ουσιαστικά εισέρχονται νόμιμα στην Τουρκία με ρητό σκοπό την παράνομη διακίνηση προς την Ευρώπη». Αναφέρθηκε, δε, ονομαστικά στις οργανώσεις Aegean Boat Report και Watch the Med, τις οποίες καλούν οι πρόσφυγες με υπόδειξη των διακινητών, προκειμένου να φτάσουν με ασφάλεια στις ελληνικές ακτές.
Σε ανακοίνωσή της, η Aegean Boat Report αρνείται κατηγορηματικά κάθε σχέση με δίκτυα διακίνησης και σημειώνει ότι προσφέρει υπηρεσία εντοπισμού προσφύγων που φτάνουν στα νησιά «εν μέρει εξαιτίας της συστηματικής αποτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει σε πέρας αυτή τη βασική ενέργεια».