Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου 28.12.2020 |

© Micha360 | Dreamstime.com

Η έναρξη των εμβολιασμών για τον κορονοϊό στην Ευρώπη συνιστούν την κυρίαρχη είδηση της ημέρας, ενώ άλλα θέματα που ξεχωρίζουν είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για το Brexit και η μελέτη Βρετανών ψυχιάτρων ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας θα διαρκέσουν χρόνια.  

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους : Οι περιπτώσεις Covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία οδεύουν προς νέο υψηλό» με το σχετικό ρεπορτάζ να τονίζει μεταξύ άλλων  ότι ανώτατοι αξιωματούχοι το τομέα Υγείας προειδοποιούν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας απειλείται με κατάρρευση με το αριθμό των νοσηλευομένων να είναι έτοιμο να ξεπεράσει τον ανώτατο αριθμό του πρώτου κύματος. Είναι χαρακτηριστική δήλωση γιατρού ότι τα νοσοκομεία στο Λονδίνο θυμίζουν πλέον εμπόλεμες ζώνες ενώ στην Ουαλία οι αρχές απηύθυναν έκκληση σε εντατικολόγους γιατρούς να σπεύσουν προκειμένου να βοηθήσουν την κατάσταση. Από την πλευρά του ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Οι επιπτώσεις της Covid στην ψυχική υγεία θα κρατήσουν χρόνια σύμφωνα με το βασιλικό Κολλέγιο των Ψυχιάτρων» και στο κύριο άρθρο οι επιστήμονες τονίζουν ότι έως 10 εκατομμύρια άνθρωποι μεταξύ των οποίων 1,5 εκατομμύριο παιδιά θα χρειαστούν ψυχική υποστήριξη καθώς οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα έχουν βαθιά και μακροχρόνια στους πολίτες ακόμη και όταν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο.       

Στη Γαλλία η Le Figaro γράφει στον τίτλο της : Πρώτα εμβόλια, πρώτες ελπίδες με το ρεπορτάζ να τονίζει ότι η καμπάνια εμβολιασμού κατά της Covid-19 στη Γαλλία ξεκίνησε χθες σε δύο κτήρια με πρώτους εμβολιαζόμενους τους ηλικιωμένους και επισημαίνει ότι αυτοί πρώτοι εμβολιασμοί συνιστούν το πρώτο μέρος μιας μακράς διαδρομής προκειμένου να νικηθεί η πανδημία. Η από την πλευρά της έχει τίτλο : Brexit, το πέρασμα στην πρακτική» με το κύριο άρθρο να επισημαίνει ότι η συμφωνία της περασμένης Πέμπτης ανοίγει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι οι δύο πλευρές πρέπει πλέον προσαρμοσθούν στους νέους κανόνες.    

Στη Γερμανία, η Stuttgarter Zeitung γράφει για την έναρξη των εμβολιασμών: «Θα ήταν θαύμα εάν το σχέδιο εμβολιασμού εκατομμυρίων ανθρώπων υλοποιούνταν χωρίς καθυστερήσεις, παραλείψεις και λάθη. Όσο όμως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ανοσία, ο ιός θα συνεχίσει να μεταδίδεται. Πολλοί πολίτες παραμένουν επιφυλακτικοί έναντι του εμβολιασμού. Η προσοχή, η πειθαρχία και η υπομονή στην τήρηση αποστάσεων και τη χρήση μάσκας παραμένουν λοιπόν καταρχάς αναγκαία. Παράλληλα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με έντονες συζητήσεις για το εάν οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ειδικά προνόμια, όπως το να πάνε πρώτοι στα γήπεδα ή να μπορούν να επισκέπτονται συγκεκριμένες χώρες. Παρά ταύτα ο εμβολιασμός μας πάει ένα βήμα μπροστά. Κι ας είναι αργό το βήμα αυτό».  Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung : σχολιάζει ότι πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός θα αλλάξει πλέον τους κανόνες αυτού του παιχνιδιού υπέρ των ανθρώπων. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν όσα έδειξαν οι έως τώρα έρευνες, τότε το εμβόλιο αναμένεται να αποτρέψει πολλές βαριάς μορφής εξελίξεις της νόσου. Και θα μπορούσε να τερματίσει αυτό το θανατηφόρο παιχνίδι». 

 

Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times γράφουν στον τίτλο τους : «Ο πρόεδρος υπογράφει το νομοσχέδιο για την ανακούφιση των πληγέντων από τον ιό» με το κύριο άρθρο να υπογραμμίζει ότι σε μια κίνηση-έκπληξη ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τελικώς το νομοσχέδιο για την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας  ύψους 900 δισεκατομμυρίων σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, τερματίζοντας την αναστάτωση που προκάλεσε με την προηγούμενη άρνησή του να υπογράψει το επίμαχο νομοσχέδιο.  


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κεραμέως στον ΣΚΑΪ: Αλλάζουμε τη φιλοσοφία του δημοσίου με το πριμ παραγωγικότητας

Η φιλοσοφία είναι ότι θέλουμε να ανταμείψουμε τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους γιατί θέλουμε ένα καλύτερο …