Press Cafe: Τηλεοπτική κουλτούρα βιασμού

Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκαν στην εκπομπή «Στη φωλιά των Κούκου» του Star που παρουσιάζουν η Κατερίνα Καραβάτου και ο Κρατερός Κατσούλης τα δίδυμα αδέλφια Χρήστος και Παναγιώτης Βαρουξής. Ποια είναι αυτά, θα πείτε και δίκιο έχετε που δεν τα γνωρίζετε, είναι δύο παιδιά που συμμετείχαν στο σκουπιδο-ριάλιτι Big Brother που παρουσίαζε ο ΣΚΑΪ.

Και μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. «Στη φωλιά των Κούκου» (όνομα και αυτό) τους ρώτησαν αν έχουν πάει με κοπέλα που τους μπέρδεψε νομίζοντας ότι ήταν ο άλλος αδερφός. «Ναι», απαντά ο ένας, «που είχα πάει εγώ πρώτα και μετά πήγε ο Παναγιώτης»...

«Α, εμείς δεν είχαμε καταλάβει ότι είχατε συνευρεθεί», λέει χασκογελώντας η Καραβάτου, «νομίσαμε ότι είχατε βρεθεί μόνο για ραντεβού…». «Οχι όχι», απαντά ο ένας αδελφός γελώντας και αυτός με τη σειρά του. Και ένιωσε την επιθυμία να προσθέσει πως είναι ίδιοι παντού, όχι μόνο στα μάτια. «Το έχετε μετρήσει με κάποιο τρόπο;», ήταν η απίστευτη ερώτηση της Καραβάτου. Είναι εξωφρενικό: οι δύο αυτοί τύποι κορόιδεψαν ένα κορίτσι που νόμιζε ότι ήταν ο Χρήστος ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο Παναγιώτης κάνοντας σεξ μαζί του.

Οι αντιδράσεις τη Δευτέρα ήταν πολλές και σκληρές. Ιδίως στα social media. Αποτέλεσμα, χθες Τρίτη, να βγουν οι δύο παρουσιαστές μετανιωμένοι στην αρχή της εκπομπής τους ζητώντας συγγνώμη.

● Κατερίνα Καραβάτου:

«Σκέφτομαι πως αυτές οι στιγμές αυτό που βασικά απαιτούν είναι αυτοκριτική, είναι σκέψη, είναι προσοχή, είναι επαναπροσδιορισμός, είναι δύναμη και βασικά είναι ειλικρίνεια και αλήθεια. Εφταιξα και ήταν λάθος. Οχι μόνο για τη συμπεριφορά μου, αλλά και για τις επιλογές που έχω κάνει πριν από αυτή τη συμπεριφορά. Αλλά όλα αυτά πρόκειται να διορθωθούν και αυτό είναι μια απόφαση και υπόσχεση ζωής για εμένα και προς τον εαυτό μου και προς όλους εσάς. Γιατί πιστεύω και πιστεύουμε ότι το να είσαι παρουσιαστής δεν είναι προνόμιο, αλλά είναι ευθύνη».

Η συγγνώμη της Τρίτης από τους παρουσιαστές

● Κρατερός Κατσούλης:

«Επειδή ακριβώς είναι ευθύνη, είμαστε εδώ για να τις επωμιστούμε και για να απολογηθούμε. Ενα μεγάλο συγγνώμη, ειλικρινές, για το λάθος που κάναμε. Ενα συγγνώμη που άθελά μας δημιουργήσαμε τόσο θυμό, πόνο, οργή που σε κάποιες περιπτώσεις εξελίχθηκε ακόμα και σε μίσος και εκφράστηκε ακόμα και με κατάρες προς εμάς, τα παιδιά μας, τους γονείς μας, την οικογένειά μας. Συγγνώμη που κλονίσαμε τη σχέση εμπιστοσύνης την καθημερινή, που έχουμε φτιάξει τόσα χρόνια - και δεν αναφέρομαι στα τελευταία 4 μόνο. Συγγνώμη που αυτή τη φορά δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας. Συγγνώμη από όλους μας, από τον σταθμό, την ομάδα, τον αρχισυντάκτη, από εμάς τους ίδιους και μια υπόσχεση: Πιστέψτε με, το πάθημα έγινε μάθημα».

Στα social άλλοι πείστηκαν από τη συγγνώμη και άλλοι όχι:

● Οι άλλοι σπάγανε πλάκα με την παραδοχή βιασμού μιας κοπέλας, αλλά εμείς είμαστε οι ανθρωποφάγοι που δεν το ξεπεράσαμε αυτόματα όταν διάβασαν το κείμενο «συγγνώμης» που τους ετοίμασαν.
● Ποιον πείσατε διαβάζοντας ένα κείμενο που έχει γραφτεί προφανώς από τη νομική υπηρεσία για να χρησιμοποιηθεί ως ελαφρυντικό στην καταγγελία στο ΕΣΡ;
● Ζήτησαν συγγνώμη οι άνθρωποι. Φτάνει με την ανθρωποφαγία. Λες και όλοι μας είμαστε αλάνθαστοι. Ηταν ειλικρινές! Εκαναν ένα τεράστιο λάθος, ΟΚ. Το κατάλαβαν.
● Το να παραδέχεσαι το λάθος σου και να ζητάς μια ειλικρινή συγγνώμη παρά να προσπαθείς να το δικαιολογήσεις είναι μεγάλη αρετή.
● Δυστυχώς ΔΕΝ πείθουν διαβάζοντας αργά ένα έτοιμο κείμενο που τους έδωσαν. Δεν πιστεύω ότι έγινε κάτι εσκεμμένα αλλά με αυτά τα πράγματα θέλει πολλή προσοχή.

Οσο για τα δύο αδέλφια, άλλαξαν τα λεγόμενά τους και λένε τώρα πως η κοπέλα αυτή τα είχε ταυτόχρονα και με τους δύο, τους ήθελε αμφότερους. Το ΕΣΡ θα έχει δουλειά να κάνει.

▶ Υπάρχει Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν στην ελληνική δημοσιογραφία;

Στο συνέδριο για τα ΜΜΕ που διοργάνωσε η Βουλή στο Μέγαρο Μουσικής, η δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Ξένια Κουναλάκη προχώρησε σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία. Η καλή κι έμπειρη συνάδελφος, αφού εξέφρασε την απορία της γιατί στη χώρα μας δεν έχουμε δει ούτε μία καταγγελία που να αφορά σεξουαλική παρενόχληση (ενώ στο εξωτερικό είναι εκατοντάδες), αναφέρθηκε και στην... εγχώρια δημοσιογραφία.

Και είπε πως όλοι γνωρίζουμε, όλοι στον χώρο της δημοσιογραφίας εννοούσε, για έναν δημοσιογράφο που εύκολα θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν, τον γνωστό παραγωγό του Χόλιγουντ που κατηγορείται για βιασμούς, σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις κ.ά.

Ποιος είναι άραγε ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν της ελληνικής δημοσιογραφίας; Υπάρχει όντως; Αν υπάρχει, προφανώς και δεν πρόκειται για έναν απλό δημοσιογράφο αλλά θα κατέχει ή θα κατείχε διευθυντικές θέσεις κτλ. Θα έχει-είχε ισχύ, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη δύναμή του όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ποιος να είναι λοιπόν ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν της εγχώριας δημοσιογραφίας; Υπάρχει;

● Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην efsyn.gr πριν από δύο χρόνια, στις 16 Δεκεμβρίου 2018. Και, σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Με το ερώτημα του επιλόγου να παραμένει: Ποιος είναι ο Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν της εγχώριας δημοσιογραφίας;


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

K. Xατζηδάκης: Δεν είμαστε έθνος αποτυχημένο - 5 συλλογικές εθνικές επιτυχίες

«Αλλά μία στιγμή. Η τάση ορισμένων να τα βλέπουν όλα μαύρα θα δημιουργήσει το τέλος …