ΕΦ.ΣΥΝ.
Εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο ζητούν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και ζητούν «όπου υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες να κινείται άμεσα εισαγγελική έρευνα».
Και ο κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος αναφέρεται στο θέμα «Λιγνάδης» και τις διάφορες «φήμες» που κυκλοφορούν μέρες τώρα προς το πρόσωπό του πριν και μετά την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Την περίοδο 2013-17 ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, πρόεδρος τότε του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντής της δραματικής του σχολής αναγκάστηκε, όπως λέει, να μην ανανεώσει τη σύμβαση του Δημήτρη Λιγνάδη ως καθηγητή στην Δραματική Σχολή εξαιτίας «ανάρμοστης συμπεριφοράς», ίδιας ανάρμοστης συμπεριφοράς με αυτήν που είχε επιδείξει στη δραματική σχολή «Ιασμος», εξαιτίας της οποίας είχε επίσης απομακρυνθεί:
«Δεν ανανέωσα τη σύμβασή του γιατί από τότε ακούγονταν διάφορα για τη συμπεριφορά του» λέει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, με αφορμή κείμενό του που δημοσιεύτηκε στα «Νέα».
Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Θέατρο έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας συνάντηση μαζί του. Στην επιστολή τονίζουν μεταξύ άλλων ότι ζητούν «όπου υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες να κινείται άμεσα εισαγγελική έρευνα». Διαβεβαιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα πως εκείνοι «θα σταθούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης».
Η επιστολή του Σωματείου:
«Κύριε Πρόεδρε, Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων στο χώρο του Θεάματος αλλά και σε άλλους χώρους, δηλώσαμε ξεκάθαρα και ανεπιφύλακτα ότι τασσόμαστε με την πλευρά των θυμάτων που θέλουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν φαινόμενα προσβολής της αξιοπρέπειας και κατάχρησης εξουσίας.
Ζητήσαμε ταυτόχρονα το όλο ζήτημα και οι χειρισμοί των ανθρώπων που θα κληθούν να ερευνήσουν την κατάσταση να χαρακτηρίζονται από εξαιρετική λεπτότητα, εχεμύθεια, και να υπάρχει ισχυρή προστασία των αδύναμων σε νομικό, ηθικό και εργασιακό επίπεδο.
Πολλές φορές στο παρελθόν ως Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου συγκρουστήκαμε με φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας. Δηλώσαμε ότι είμαστε εδώ με σεβασμό και αλληλεγγύη σε όλους όσοι πλήγηκαν από συμπεριφορές εκμετάλλευσης, παραβίασης, προσβολής και κατάχρησης εξουσίας.
Και σας ξεκαθαρίζουμε ότι ήρθε η ώρα να τελειώσουμε με όλα αυτά τα φαινόμενα. Οπου υπάρχουν καταγγελίες ή υπόνοιες ζητήσαμε να κινείται άμεσα Εισαγγελική έρευνα. Η κάθαρση που ζητάμε, απαιτούμε να είναι σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα.
Επίσης θέλουμε να σας δηλώσουμε ότι θα σταθούμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης.
Σε τοποθέτησή σας στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της Παιδείας, απαντώντας στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, ότι γίνονται βιασμοί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κάνατε αναφορά, μήπως τα μπερδέψατε με το Εθνικό Θέατρο.
Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν να κάνουν με μια γενικευμένη κατάσταση στο θέατρο.
Εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλουμε, όσο μπορούμε, στην ανάδειξη όλων των θεμάτων που σχετίζονται με συμπεριφορές κακοποιητικές και κατάχρησης εξουσίας κάθε είδους.
Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε τη διαμόρφωση πλαισίου, μέσω των συλλογικών αντιστάσεων, ώστε τέτοιες συμπεριφορές να είναι απόβλητες και ταυτόχρονα να βοηθήσουμε στην ουσιαστική αποκατάσταση του ονόματος και του κύρους του πρώτου πολιτιστικού οργανισμού της χώρας, του Εθνικού Θεάτρου (διότι έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα) και των εργαζομένων που εκπροσωπούμε.
Για όλα τα παραπάνω θα επιθυμούσαμε μια σύντομη συνάντηση μαζί σας».