Αποδοκίμασαν Γιόχανσον-Μηταράκη |

Η επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στη Μυτιλήνη

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας υποδέχτηκαν κάτοικοι της Σάμου και της Λέσβου την επίτροπο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που εμφανίστηκε αδιάλλακτη για την κατασκευή των νέων δομών στα νησιά, ανακοινώνοντας τη χρηματοδότησή τους με 276 εκατ. ευρώ

Την έγκριση χρηματοδότησης των 276.000.000 ευρώ για τις νέες προσφυγικές δομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανακοίνωσε στη Μυτιλήνη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ν. Μηταράκη, η Ιλβα Γιόχανσον, στέλνοντας το μήνυμα ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η απόφαση για την κατασκευή των νέων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ιδίως αυτών που εκκρεμούν σε Χίο και Λέσβο. Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία συνάντησε εχθρικό κλίμα από τους κατοίκους της Λέσβου και νωρίτερα της Σάμου, έδειξε ότι η επίσκεψή της στόχευε στην επιβολή της απόφασης και όχι στον διάλογο, τον οποίο μόνο προσχηματικά επεδίωξε.

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση έξω από το κτίριο της περιφέρειας Β. Αιγαίου

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ηταν αναμενόμενο ότι το κλίμα δεν θα ήταν εύκρατο, ύστερα και από όσα ανέφερε σε άρθρο πριν από την επίσκεψή της. Στη Σάμο, κατά την επίσκεψή της στο ΚΥΤ, η αστυνομία και η προσωπική της φρουρά την απομάκρυναν άρον άρον όταν έκριναν ότι κινδύνευσε η ασφάλειά της από ομάδα προσφύγων που την πλησίασαν διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες. «Είναι χαρακτηριστικό ότι το αυτοκίνητο έφυγε με την όπισθεν και με μεγάλη ταχύτητα», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» αυτόπτης μάρτυρας.

Προβλήματα υπήρξαν και με τους κατοίκους του νησιού στην πόλη. Διαδηλωτές την πλησίασαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον εγκλωβισμό των προσφύγων, ενώ της ζητούσαν επίμονα να διευκρινίσει τη χωρητικότητα του νέου ΚΥΤ, σημειώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν καμία υπέρβαση. Η ίδια απέφυγε να προσδιορίσει τον αριθμό και περιορίστηκε να πει ότι η νέα δομή θα συντομεύσει την παραμονή των προσφύγων στο νησί.

Εχθρικό ήταν το κλίμα και στη Λέσβο. Από νωρίς εκατοντάδες κάτοικοι με ελληνικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της περιφέρειας, όπου ήταν προγραμματισμένη συνάντηση της κ. Γιόχανσον με τους δύο δημάρχους του νησιού και με τον περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη. Η συνάντηση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς ο περιφερειάρχης αρνήθηκε, εμμένοντας στη θέση του εναντίον οποιασδήποτε νέας δομής στο Βόρειο Αιγαίο. Λίγο πιο πέρα, το Εργατικό Κέντρο διοργάνωνε και αυτό συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα να κλείσουν οι υπάρχουσες δομές και να μη γίνει καμία νέα δομή-φυλακή στο νησί.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν προς τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, όπου είχε προγραμματιστεί η συνέντευξη Τύπου, αλλά εμποδίστηκαν από παραταγμένες αστυνομικές κλούβες. Ομάδα διαδηλωτών ακροδεξιάς απόχρωσης, που φώναζε συνθήματα για «προδότες», παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας που χαρακτηρίζει την επίτροπο «ανεπιθύμητη».

Στη συνέντευξη Τύπου, η κ. Γιόχανσον απέδωσε τη δυσανάλογη επιβάρυνση των νησιών σε μέχρι πρότινος έλλειμμα της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε. και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει βήματα που οδήγησαν σε σημαντική μείωση του αριθμού των προσφύγων στα νησιά. Διευκρίνισε ότι οι νέες δομές δεν θα είναι ούτε ανοιχτές ούτε κλειστές, αλλά ελεγχόμενες, και ότι το υπό διαπραγμάτευση Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου θα εξομαλύνει την κατάσταση, θεσπίζοντας κανόνες αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Απέφυγε ωστόσο να πει ότι η αλληλεγγύη προβλέπεται να είναι σε εθελοντική βάση, γεγονός για το οποίο διαφωνούν οι χώρες του Νότου.

Η κ. Γιόχανσον επισήμανε την υποχρέωση της Τουρκίας να επανέλθει στην εφαρμογή της ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης δεχόμενη πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο κρίνονται απαράδεκτες στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης ζήτησε να μην υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός των προσφύγων στα νησιά, αλλά να μπορούν να απελαύνονται και στην περίπτωση που μεταφέρονται στην ενδοχώρα, κάτι που μέχρι σήμερα προσέκρουε στην ερμηνεία της Ευρωτουρκικής Κοινής Δήλωσης εκ μέρους της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αδειασμα» Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις

Διάσταση θέσεων μεταξύ της κ. Γιόχανσον και του κ. Μηταράκη υπήρξε σχετικά με τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο. Ο Ελληνας υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή του Λιμενικού σε επαναπροωθήσεις και μίλησε για ψευδείς ειδήσεις, που ίσως οφείλονται εν μέρει στα δίκτυα διακινητών που χάνουν έσοδα λόγω των κλειστών συνόρων. Η κ. Γιόχανσον υπογράμμισε ότι η προστασία των συνόρων συμβαδίζει με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενεργούν το Λιμενικό και οι συνοροφύλακες με επαγγελματισμό. Σημείωσε ότι στο νέο Σύμφωνο προβλέπεται η λειτουργία ανεξάρτητων μηχανισμών επιτήρησης για να διασφαλίζεται η πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις. «Αν υπάρξουν παραβιάσεις, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις της εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας ότι διαθέτει στοιχεία σχετικά με την επαναπροώθηση μέσα από την κρατική δομή στα Μεγάλα Θέρμα της Λέσβου στις 17 Φεβρουαρίου και για άλλες περιπτώσεις, η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι την ανησυχούν έντονα οι αναφορές της Υπατης Αρμοστείας. «Υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις που πιστεύω ότι πρέπει να ερευνηθούν με μεγαλύτερη προσοχή, το έχουμε συζητήσει επανειλημμένα με τον κ. Μηταράκη και τους συναδέλφους του. Πιστεύω ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν περισσότερα για να διερευνήσουν τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και να τις διευκρινίσουν», είπε.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ελλάδα: Χρηματοδότηση 14,3 εκατ. ευρώ από τη Νορβηγία

Η νορβηγική κυβέρνηση χρηματοδοτεί το 97% με τα υπόλοιπα να χορηγούνται από την Ισλανδία και …