Συμφωνία για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας στη Σύνοδο Κορυφής

Σε συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας κατέληξαν απόψε οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. μετά το πρωτοφανές περιστατικό με την πτήση της Ryanair από Αθήνα προς Βίλνιους, που πολλοί χαρακτήρισαν «κρατική τρομοκρατία» και «αεροπειρατεία», αλλά και τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Στην έκτακτη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκίνησε σήμερα και οι ηγέτες άφησαν απέξω τα κινητά τους τηλέφωνα και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές, οι 27 εξέδωσαν μια κοινή δήλωση με την οποία ζητούν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και της συντρόφου του Σοφία Σαπέγκα. 

Το κοινό ανακοινωθέν καλεί για μπαράζ νέων κυρώσεων κατά της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

Με βάση το κείμενο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: 

  • Καταδικάζει σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ  και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατασεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.
  • Καλεί το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορείας (ICAO) να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, για αυτό το σκοπό.
  • Καλεί όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις Λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.
  • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης των Λετονών διπλωματών.

Ήδη κάποιες χώρες ή μεμονωμένες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε κυρώσεις, ενώ και η Βρετανία που πλέον δεν ανήκει στην Ε.Ε. απαγόρευσε την είσοδο του εθνικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, της Belavia, στον εθνικό εναέριο χώρο της. Παράλληλα συνέστησε στα βρετανικά αεροσκάφη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Νωρίτερα και η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει όλες τις πτήσεις από και προς το έδαφός της μέσω του λευκορωσικού εναερίου χώρου. Επίσης συνέστησε στους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως τη Λευκορωσία.

Αλλά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.

Ποιες κυρώσεις είναι ήδη σε ισχύ

Ήδη, από το 2004 η Ε.Ε. έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στη Λευκορωσία. Μεταξύ άλλων, έχει στο παρελθόν επιβάελι εμπάργκο όπλων, απαγόρευση εξαγωγής αγαθών που χρησιμοποιούνται για καταστολή, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιού σε τέσσερα πρόσωπα που εμπλέκονται στην εξαφάνιση δύο πολιτικών της αντιπολίτεσης, ενός επιχειρηματία το 1999 και ενός δημοσιογράφου το 2000.

Τα πιο πρόσφατα μέτρα υιοθετήθηκαν μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2020, τις οποίες κέρδισε πάλι ο Λουκασένκο εν μέσω «βροχής» καταγγελιών για νοθεία.

Ο Λουκασένκο, ο γιος του, και 86 άλλα άτομα «αναγνωρίζονται ως υπεύθυνοι για καταστολή και εκφοβισμό»  λέει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οο συγκεκριμένοι υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιού και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων στην ΕΕ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα - Η ατζέντα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 9:30 το πρωί - Στις …