Επιχείρηση πειθούς από την κυβέρνηση υπό τον φόβο της μετάλλαξης Δέλτα για να επιτευχθεί ο στόχος του 70% των πλήρως εμβολιασμένων μέχρι τα τέλη Αυγούστου. ● Λιγότεροι από ένας στους τρεις Ελληνες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. ● Μειώνεται η περίοδος πέναλτι σε 6 μέρες για όσους έχουν ακυρώσει ραντεβού. ● Πολλά τα διαθέσιμα ραντεβού για mRNA εμβόλια.
Μόλις το 31% του πληθυσμού (28% στην Ε.Ε.) έχει πλήρως εμβολιαστεί ενάντια στον κορονοϊό μέχρι σήμερα στη χώρα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να τρέχουν τώρα για να πείσουν περισσότερους πολίτες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους καθώς πλέον έχει αυξηθεί και το απόθεμα εμβολίων.
Η κυβέρνηση θέτει ως απαραίτητο στόχο το κρίσιμο νούμερο 70% πλήρως εμβολιασμένων μέχρι το τέλος Αυγούστου και προωθεί την αποστολή νέων μηνυμάτων για εμβολιασμό σε όσους πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στο πρώτο κάλεσμα, ενώ επίσης μειώνεται το πέναλτι σε 6 μέρες σε όσους ακύρωσαν (τρεις φορές) ραντεβού, από 15 ημέρες που ήταν μέχρι σήμερα. Παράλληλα γίνεται ακόμη πιο χαλαρός ο μηχανισμός αναπλήρωσης, δηλαδή τα εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν να διαθέτουν σε οποιονδήποτε πολίτη άνω των 18 ετών αδιάθετα εμβόλια.
«Ολα τα εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και τα τέσσερα, είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά και θέλω να πω στον κάθε Ελληνα πολίτη να προχωρήσει στον εμβολιασμό», ανέφερε χθες η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέλλα Κυριακίδου, μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, υπογραμμίζοντας πως είμαστε σε μια «εύθραυστη φάση της πανδημίας» λόγω των μεταλλάξεων.
Βασικό επιχείρημα για τη νέα προσπάθεια προσέλκυσης όσων έχουν αμελήσει τον εμβολιασμό, όπως υπογράμμισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, είναι το γεγονός πως στην περίπτωση που επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα (ινδικό) στην Ελλάδα, το αναμενόμενο τέταρτο κύμα θα είναι ήπιο και θα απειλεί με σοβαρή νόσηση μόνον όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. «Καμία, λοιπόν, δεύτερη δόση δεν πρέπει να χαθεί ή να καθυστερήσει. Δεν αρκεί η πρώτη. Κανείς δεν πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα κάνει διακοπές», τόνισε εμφατικά στη χθεσινή ενημέρωση.
Η ίδια αναφέρθηκε σε μελέτες, ως προς τη μετάλλαξη Δέλτα, σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένων με δύο δόσεις που «έχουν δείξει πως η προστασία είναι 86% με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer και 66% με εκείνου της AstraZeneca», για το οποίο επανέλαβε πως ως προς τη δεύτερη δόση του οι κίνδυνοι παρενεργειών είναι ελάχιστοι.
Αναφερόμενη στην πρακτική πρόσμιξης δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων, της πρώτης δόσης με εμβόλιο αδενοϊών και της δεύτερης με εμβόλιο mRNA, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει και στη χώρα μας ως δυνατότητα (κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες κατηγορίες), όμως «αυτή η πρακτική είναι ακόμη υπό μελέτη και έτσι, δεν υπάρχει ούτε έγκριση ούτε άδεια για χορήγηση ετερόλογων εμβολίων». Σημειώνεται πάντως πως χθες έγινε γνωστό ότι η καγκελάριος Αν. Μέρκελ άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση, από AstraZeneca (στις 16 Απριλίου) σε Moderna (πριν από λίγες μέρες).
Παρά τα αντιφατικά μηνύματα της Επιτροπής στην Ελλάδα ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca, πολύ υψηλό παραμένει μέχρι στιγμής το ποσοστό προσέλευσης για το συγκεκριμένο εμβόλιο (μ.ό. 97%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για Pfizer και Moderna είναι 98% και 97% για την Johnson & Johnson. Επιπλέον, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ενημέρωσε ως προς τον χρόνο προστασίας μετά τον εμβολιασμό πως «τα δεδομένα από την ανοσολογική ανταπόκριση είναι πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε» και δεν απέκλεισε ακόμα και να μη χρειαστεί τρίτη αναμνηστική δόση.
Οπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ήδη κάνει μία δόση εμβολίου, θα πρέπει να ακυρώνουν μόνοι τους τη δεύτερη. Οσοι έχουν νοσήσει πρόσφατα θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες μέχρι να κάνουν την πρώτη δόση. Σχετικά, δε, με την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού για αυτή την κατηγορία, αυτό θα είναι εφικτό από την ερχόμενη Τετάρτη 30/6.
Τέλος οι μάσκες έξω;
Την κατάργηση της χρήσης της μάσκας, όπως ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ε.Ε., για όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη η Επιτροπή, παρότι διατυπώνονται επιφυλάξεις από ορισμένα μέλη της. Πάντως η ισχυρή σύσταση θα είναι να γίνεται χρήση της όπου υπάρχει συνωστισμός. Με τη συγκεκριμένη απόφαση διαφωνεί και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, καθώς όπως είπε (ΑΝΤ1) ο ιός ακόμα μεταδίδεται και «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις».
Αλαλούμ με τα self tests
Σταθερά στη γραμμή της κυβέρνησης και με γνώμονα το «αίσθημα ευθύνης», ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενέκρινε χθες (με 11 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 1 λευκό) τη συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η διανομή θα γίνεται εφάπαξ στην αρχή του μήνα με τέσσερα self tests ανά ΑΜΚΑ. Ομως αυτή η απόφαση αφορά μόλις τη... μισή χώρα καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (συνεδριάζει σήμερα για το θέμα) και αυτός της Αχαΐας έχουν διαχωρίσει τη θέση τους σταματώντας τη δωρεάν διάθεση από τις 19 Ιουνίου.
Ακάλυπτοι εκατοντάδες εμβολιασμένοι
Συνεχίζεται η απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες ξένους, συνήθως συνταξιούχους, αλλά και επαναπατρισθέντες Ελληνες που ζουν μόνιμα στη χώρα μας και επί μήνες παρέμεναν αποκλεισμένοι από το εμβόλιο αναμένοντας να απαντηθούν οι αιτήσεις τους για χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ. Αφού τελικά τα κατάφεραν, τώρα διαπιστώνουν νέο πρόβλημα με την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Τα ΚΕΠ δηλώνουν μάλιστα αδυναμία να τους εξυπηρετήσουν. «Είμαι πλήρως εμβολιασμένος, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν δίνουν το πιστοποιητικό σε ξένους με προσωρινό ΑΜΚΑ. Περίμενα επί ώρες στα ΚΕΠ χωρίς αποτέλεσμα. Επειτα από ανταλλαγή έξι emails, μου εξήγησαν πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους ο ΑΜΚΑ μας ξεκινά από 9, όσοι δηλαδή πήραν προσωρινό ΑΜΚΑ», αναφέρει, ευλόγως απογοητευμένος, στην «Εφ.Συν.» Αμερικανός υπήκοος που μένει χρόνια στη χώρα μας.