Επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών και ποσοστά εμβολιασμών

Επιστημονικά δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών και ποσοστά εμβολιασμών

ανά ηλικιακή ομάδα έως 16 Αυγούστου 2021

 

Μετά τις διακοπές, εκτός ότι από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο θα πρέπει ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19, με την συνεργασία του παιδιάτρου, να μπει στον προγραμματισμό των εμβολιασμών του παιδιού από την οικογένεια

 

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της COVID-19, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους (16.8.2021)

«Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Οι πανδημίες και οι πυρκαγιές έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Εμφανίζονται αιφνίδια, εξαπλώνονται γρήγορα, καταστρέφουν ανθρώπους και περιβάλλον και παύουν όταν και οι μικρές εστίες εκλείψουν.

Και οι δυο απειλούν τη Δημόσια Υγεία και η ασφάλεια κάθε ατόμου εξαρτάται από την ασφάλεια του διπλανού του.

Να θυμηθούμε ότι το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου, ανακοινώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η σύσταση για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών.

Η σύσταση βασίστηκε σε επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια της χώρας μας και στοχεύει στην προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών-η γνώση των επιπτώσεων της λοίμωξης στα παιδιά συνέχεια αυξάνει- στην επαναφορά των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης αλλά και στις κοινωνικές δραστηριότητες που τόσο επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών και τέλος στην προστασία και για την προστασία των ευάλωτων ατόμων του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντός τους.

Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των παιδιών με αυξημένο κίνδυνο και θα πρέπει να αναφέρουμε αυτές τις κατηγορίες που είναι τα παχύσαρκα παιδιά, παιδιά με χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα- αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό- παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις, ανοσοεπάρκειες, σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι της μεθοδολογίας του MRNA και είναι εγκεκριμένα και τα δύο εμβόλια για αυτές τις ηλικίες και της Pfizer και της Moderna, ενώ εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης.

Τα στοιχεία που προκύπτουν κυρίως από τον μεγάλο αριθμό των εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια, τα στοιχεία ασφάλειας εννοώ, είναι ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων- ή τοπικές αντιδράσεις ή ήπια συμπτώματα- ενώ η ανεπιθύμητη ενέργεια της συμμετοχής του περικαρδίου του μυοκαρδίου που έχει αναφερθεί είναι εξαιρετικά σπάνια και σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση στο περιοδικό Circulation, είναι 12,6 περιπτώσεις στο 1.000.000.

Θα πρέπει αυτό το νούμερο να το συγκρίνουμε με το νούμερο των επιπτώσεων της φυσικής λοίμωξης από κορονοϊό που είναι υπερδεκαπλάσιος.

Επομένως, για όλους τους δισταγμούς, προβληματισμούς, ερωτήματα, απορίες που έχουν οι γονείς και είναι απόλυτα δικαιολογημένο διότι ένα καινούργιο εμβόλιο ήρθε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, αναμφίβολα ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος τον οποίον εμπιστεύονται, με τον οποίο έχουνε κάνει στα παιδιά τους πάνω από 15 εμβόλια κατά την διάρκεια της συνεργασίας τους, εμβόλια για την πρόληψη των διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων.

Θα πρέπει να πούμε ότι η ηλικία των 12- 15 ετών είναι η ηλικία που ο παιδίατρος έχει σημειώσει στο βιβλιάριο υγείας τα εμβόλια, όπως λέμε, της εφηβείας.

Που είναι για τα κορίτσια και το εμβόλιο, προς το παρόν, των ανθρωπίνων θηλωμάτων, είναι επαναληπτικό, διφθερίτιδος, τετάνου και μηνιγγιτιδόκοκκου.

Αυτά τα εμβόλια δεν πρέπει να παραμεληθούν με την ένταξη τώρα του εμβολίου Covid και στα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Και δεν χρειάζεται κανένα αυστηρό χρονικό μεσοδιάστημα μεταξύ των εμβολιασμών. Εάν ήταν πρακτικώς εφικτό θα μπορούσαν να γίνουν και την ίδια μέρα.

Επομένως, μετά τις διακοπές, εκτός ότι από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο θα πρέπει ο εμβολιασμός έναντι της Covid, με την συνεργασία του παιδιάτρου, να μπει στον προγραμματισμό των εμβολιασμών του παιδιού από την οικογένεια.

Και μετά τα παιδιά, θα ασχοληθούμε πάλι με τους μεγάλους. Όλοι έχουμε ακούσει και από τα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου για την νόσο Covid.

Για την οποία τρίτη δόση ο δόκιμος όρος είναι ενισχυτική δόση. Διότι από κάποιους αναφέρεται και ως πειραματική δόση.

Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό με μελέτες τόσο της χημικής ανοσίας, τα αντισώματα δηλαδή, όσο και της κυτταρικής, του προσδιορισμού των Τ- λεμφοκυττάρων, έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο επιστημονικών κέντρων του εξωτερικού αλλά και στη χώρα μας.

Ενδεικτικά αναφέρω τις αξιόλογες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί και στο εξωτερικό από τις ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, σε συνεργασία και με το Ωνάσειο Καρδιολογικό Κέντρο, από τους καθηγητές Δημόπουλο, Μπολέτη, Χατζάκη, Ψυχογιού και άλλους που ζητώ συγγνώμη που δεν μπορώ να τους αναφέρω όλους.

Οι μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας έχουν συμπεριλάβει στις ομάδες ελέγχου, ομάδες με μεταμοσχευμένους αιμοποιητικών κυττάρων, συμπαγών οργάνων, άτομα με νεοπλασίες, άτομα αιμοκαθαιρόμενα, όπως και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών.

Σύμφωνα με τις μελέτες, στις ειδικές αυτές ομάδες πληθυσμού, φαίνεται ότι μετά τους έξι μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων. Ιδιαίτερα προβληματίζουν οι ανοσοκατασταλμένοι λόγω νόσου ή θεραπείας.

Να θυμηθούμε ότι το 44% των περιπτώσεων νόσησης παρά τον εμβολιασμό, αυτός ο όρος break through disease, συμβαίνει ακριβώς στην ομάδα των ανασοκατασταλμένων για τους οποίους και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σύγκριση με τους υγιείς είναι περίπου οι μισή. Δηλαδή άνω του 90% στους υγιείς, γύρω στο 56% στους ανασοκατασταλμένους.

Δεύτερον, είναι τα άτομα με μειωμένη ανοσιακή απόκριση λόγω ηλικίας, λόγω της σχετικής ανοσογήρανσης που λέγαμε. Και τα άτομα που πρέπει να προστατευτούν λόγω αυξημένης έκθεσης στον ιό, όπως είναι οι υγειονομικοί.

Στις 4 Αυγούστου ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr. Tedros, υπενθύμισε ότι η καταπολέμηση της επιδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γεωγραφική γωνιά της γης και ζήτησε ένα moratorium, μία παύση δηλαδή των εμβολιασμών με τρίτη δόση για δύο μήνες, με στόχο να μπορέσει να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλό εισόδημα για να μπορέσει να αποκτήσει και αυτό ένα ποσοστό ανοσίας για την αντιμετώπιση της νόσου και της λοίμωξης.

Το αίτημα αυτό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του WHO, υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να πρέπει να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Ο WHO βάζει και ένα θέμα ηθικό για όλους.

Στις 13 Αυγούστου, πριν δηλαδή 3 μέρες, το CDC, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Αμερικής, ανακοίνωσε τις ομάδες στις οποίες συστήνεται η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης με εμβόλιο MRNA.

Ποιες είναι αυτές οι ομάδες; Πρώτον, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς. Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, συμπαγών οργάνων, ατόμων που βρίσκονται υπό ειδικές θεραπείες, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες.

Δεύτερον, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια που συμπεριλαμβάνονται τα σπάνια σύνδρομα συγγενών ανοσοεπαρκειών.

Άλλη κατηγορία είναι τα άτομα με HIV λοίμωξη, με προχωρημένη νόσο, με CD4 κάτω από 200 και τέλος άτομα που λαμβάνουν λόγω διαφόρων νόσων, φάρμακα όπως η κορτιζόνη σε δόση πάνω από 20 μιλιγκράμ ημερησίως αλλά και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες.

Εφεξής, δηλαδή, σε αυτούς που θα αρχίσουν να εμβολιάζονται, η δόση αυτή, η τρίτη ενισχυτική, στους ανοσοκατεσταλμένους θα δίνεται 28 μέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Είναι ένα σχήμα που μέχρι τώρα έχει εφαρμόσει η Γαλλία.

Τονίζεται ότι η εξέλιξη του προγράμματος, της χορήγησης δηλαδή της ενισχυτικής δόσης, θα πραγματοποιείται με βάση τη συγκέντρωση των στοιχείων που θα προκύπτουν από την ανάλυση των μελετών που συνεχίζονται.

Συνοπτικά δηλαδή το CDC συστήνει εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων με ενισχυτική δόση.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την ενδεχόμενη χορήγηση ενισχυτικής δόσης στη χώρα μας, ζήτησε και τις απόψεις και θέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών και η ανταπόκριση πραγματικά ήταν άμεση και εξαιρετικά εποικοδομητική.

Η γνωμοδότηση, όπως πάντα, θα στηριχθεί στα δεδομένα των μελετών της ανοσιακής απάντησης μετά τον εμβολιασμό και τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας. Δηλαδή τις σοβαρές λοιμώξεις παρά τον εμβολιασμό, τις νοσηλείες ή τους θανάτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο εμβολιασμός όλων με δυο δόσεις εμβολίων, των δυδοσικών φυσικά, παραμένει και με την παραλλαγή «Δέλτα», ισχυρή ασπίδα προστασίας και αποτελεί την προτεραιότητα του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία». Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ, κυρία Θεοδωρίδου. Ο λόγος στον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους.

 

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα και από μένα και χρόνια πολλά. Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από το πρωί περισσότεροι από 25.000 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει στους 30.000 εμβολιασμούς.

Σήμερα ξεπεράσαμε πριν από λίγη ώρα τους 11.000.000 εμβολιασμούς από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε και πιο αναλυτικά, περισσότεροι από 5.850.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αυτό αντιστοιχεί σε 55,6% του γενικού πληθυσμού και 65% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 5.515.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 52,5% του γενικού πληθυσμού και 61,6% επί του γενικού πληθυσμού.

Τα ραντεβού της εβδομάδας αυτής κυμαίνονται κατά μέσο όρο λίγο πιο πάνω από τις 23.000 κάθε μέρα και τις τελευταίες δέκα μέρες 72.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει νέα ραντεβού, έχουν κλείσει, δηλαδή, ραντεβού πρώτης δόσης.

Σε σχέση με τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, λέμε ανά πενταετία: Για την ηλικιακή ομάδα από 85 και άνω, το 72,1% έχει ήδη εμβολιαστεί. Με τα ραντεβού αυτό ανέρχεται στα 72,3%.

Η ηλικιακή ομάδα 80- 84 το 72,3% έχει ήδη εμβολιαστεί. Αν υπολογίσουμε τα ραντεβού ανέρχεται στο 72,5%.

Η ηλικιακή ομάδα 75-79, η καλύτερη όσον αφορά τη συμμετοχή ηλικιακή ομάδα, το 84,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε τα ραντεβού ανέρχεται στο 84,5%.

Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 78,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 78,9%.

Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 80,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 80,2%.

Η ηλικιακή ομάδα 60-64, το 75,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 76,2%.

Η ηλικιακή ομάδα 55-59, το 72,8% έχει ήδη εμβολιαστεί, με τα ραντεβού ανέρχεται στο 73,1%.

Η ηλικιακή ομάδα 50-54, το 69,3% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού ανέρχεται στο 69,7%.

Η ηλικιακή ομάδα 45-49, 66,1% έχει ήδη εμβολιαστεί, 66,6% με τα ραντεβού.

40-44, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί, 61,6% με τα ραντεβού.

Η ηλικιακή ομάδα 35-39 το 53,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 54,2%.

Η ηλικιακή ομάδα 30-34, το 51,7% έχει ήδη εμβολιαστεί, με τα ραντεβού στο 52,5%.

Η ηλικιακή ομάδα 25-29, το 50% έχει ήδη εμβολιαστεί, με τα ραντεβού ανέρχεται στο 50,9%.

Και η ηλικιακή ομάδα 18-24, το 39,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 40,5%.

Η ηλικιακή ομάδα 15-17, οι έφηβοι, το 11,1% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 12,6%.

Και τέλος η ηλικιακή ομάδα 12-14, το 3% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 4%.

Δίνουμε και κάποια άλλα στοιχεία όσον αφορά το πρόγραμμα «Επιχείρηση Ελευθερία». Στο πρόγραμμα κατ΄ οίκον εμβολιασμών έχουν κάνει μέχρι στιγμή αίτηση 5.274 πολίτες. Υπενθυμίζω ότι η πλατφόρμα άνοιξε πριν από ένα μήνα περίπου και έχει ήδη γίνει εμβολιασμός σε 4.000 πολίτες.

Σε καθημερινή βάση, ομάδες κινητών συνεργείων από όλη την Ελλάδα εμβολιάζουν πολίτες στα σπίτια τους και παράλληλα με αυτά υπάρχουν και κινητά συνεργεία που εμβολιάζουν στις απομακρυσμένες περιοχές και ήδη έχουμε ξεπεράσει εκεί τους 10.000 εμβολιασμούς.

Ταυτόχρονα με τις δράσεις αυτές, έχουμε ειδικές δράσεις που αφορούν ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι Ρομά, οι άστεγοι και οι μετανάστες.»

 



Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή και η ψηφιακή ακινησία των οχημάτων

 Δεν θα δοθεί παράταση δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών - Από φέτος έχει τροποποιηθεί και …