Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους αποδήμους να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Τι λένε στην DW Έλληνες ψηφοφόροι της Γερμανίας και πώς αποτιμούν τη νέα διαδικασία - Αυτοί που θα ψηφίσουν και αυτοί που έχουν άλλη άποψη
«Θυμάμαι από γνωστούς και φίλους μου σε άλλες χώρες ότι είχαν το δικαίωμα ψήφου και ζήλευα. Θέλω κι εγώ να εκμεταλλευτώ τη νέα ευκαιρία και να ψηφίσω έστω από το εξωτερικό». Αυτή είναι η άποψη του νεαρού δασκάλου Βαγγέλη Τσιαπλή, γεννημένου και μεγαλωμένου στη Γερμανία, που θα ψηφίσει φέτος για πρώτη φορά επί γερμανικού εδάφους για τις ελληνικές εκλογές. Όπως λέει στην DW, αν και ζει και εργάζεται στη Γερμανία, διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα κσι είναι ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της ελληνικής κοινότητας Βερολίνου. Ο Βαγγέλης Τσιαπλής θέλει να συμβάλει με την ψήφο του στα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Γι αυτό, όπως μας είπε, με χαρά γράφτηκε στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού μέσω της σχετικής ιστοσελίδας του υπ. Εσωτερικών. «Για μένα πιθανώς η διαδικασία να ήταν πιο εύκολη γιατί γινόταν ηλεκτρονικά. Πιστεύω όμως για ηλικιωμένους ήταν πιο περίπλοκη» παρατηρεί.
Βάσει του νέου νόμου, δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς, οι οποίοι κατά την τελευταία 35ετία έχουν ζήσει τουλάχιστον δύο έτη στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει την τελευταία διετία φορολογική δήλωση, έστω μηδενική. Για την πιστοποίηση της παραμονής στην Ελλάδα απαιτούνται συγκεκριμένα δημόσια έγγραφα όπως πχ βεβαίωση σχολικής ή πανεπιστημιακής φοίτησης, βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στην Ελλάδα ή βεβαίωση στράτευσης. Πρόκειται για κριτήρια, τα οποία πολλοί Έλληνες της Γερμανίας, ιδιαίτερα των παλαιότερων γενεών, δεν κατάφεραν ή κατάφεραν μετά δυσκολιάς να συγκεντώσουν ώστε να ψηφίσουν,σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ματλή, πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Βερολίνου. Στο Βερολίνο, μαζί με την ευρύτερη περιοχή του Βρανδεμβούργου, ζουν περίπου 25.000 Έλληνες.
«Είναι αναμφίβολα μια πρωτόγνωρη, ωραία διαδικασία για τους Έλληνες του εξωτερικού.Φυσικά υπάρχει και πικρία από τους παλιούς Έλληνες της παροικίας. Περί τα 2/3 των Ελλήνων στη Γερμανία δεν μπορούν να ψηφίσουν γιατί δεν εμπίπτουν στους όρους του νόμου, ειδικά στα 35 χρόνια» παρατηρεί ο Παναγιώτης Ματλής. «Υπάρχει γενικώς απογοήτευση. Λίγοι θα πάνε στην Ελλάδα να ψηφίσουν, άλλοι, κυρίως νεοφερμένοι, αδιαφορούν, έχουν ρίξει μαύρη πέτρα. Αλλά και οι αιτήσεις ορισμένων Ελλήνων που έχουν έρθει τα τελευταία επτά χρόνια, απορρίφθηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα για διάφορους τεχνικούς λόγους» αναφέρει ο Παναγιώτης Ματλής.
Η αριθμητική και η γεωγραφία της ψήφου στη Γερμανία
Σύμφωνα με επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία, στους εκλογικούς καταλόγους της Γερμανίας έχουν εγγραφεί συνολικά περίπου 3.326 εκλογείς (οι Έλληνες κάτοικοι της Γερμανίας υπολογίζονται περίπου στο μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας).
Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εγγραφεί στο Βερολίνο (679) και το Μόναχο (627). Τρίτη κατά σειρά γερμανική πόλη έρχεται η Φρανκφούρτη (405). Στις τελευταίες θέσεις συναντά κανείς πόλεις όπως το Άαχεν με 56 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και τέλος το Μπίλεφελντ με 43.
Στη Γερμανία το Σάββατο θα είναι ανοιχτά 17 εκλογικά κέντρα: από την Πρεσβεία του Βερολίνου, μέχρι επιμέρους προξενικές αρχές, ελληνόφωνα σχολεία ή ελληνικές κοινότητες σε διάφορες γερμανικές πόλεις με ελληνικό πληθυσμό – εκτός από τις προαναφερθείσες, στο Ντίσελντορφ, την Κολωνία, το Ντόρτμουντ, τη Στουτγκάρδη και αλλού.
Αυτοί που θα ψηφίσουν και αυτοί που έχουν άλλη άποψη
Όπως και να έχουν τα πράγματα, μεταξύ των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία οι εκλογές στην Ελλάδα και η ψήφος των αποδήμων αποτελούν θέμα συζήτησης στις παρέες. Οι τάσεις και στη Γερμανία πολλές. Εκείνοι που θέλουν και μπορούν να ψηφίσουν, εκείνοι που θέλουν αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν, είτε γιατί αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, είτε γιατί εργάζονται ή ζουν μακριά από εκλογικά κέντρα. Εκείνοι που θα προτιμήσουν μια μίνι «εκλογική απόδραση» στην Ελλάδα, εκείνοι - κυρίως νέοι - που συνειδητά απέχουν για πολιτικούς λόγους ή απλώς δεν θέλουν να ψηφίσουν για τις ελληνικές εκλογές.
«Θέλω σίγουρα να ψηφίσω. Θα ψηφίσω στο Βερολίνο. Φυσικά και επηρεάζομαι από τις εξελίξεις στην Ελλάδα» αναφέρει ο Δημήτρης Αργυρίου, νεαρός σκηνοθέτης με καταγωγή από την Καβάλα που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο από το 2008. «Αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά ή άσχημα στην Ελλάδα, αυτό αντανακλάται και στη ζωή μου στη Γερμανία. Ένα θετικό ελληνικό μέτρο της Ελλάδας πχ. η ανανέωση διαβατηρίων για δέκα χρόνια, επηρεάζει και τη δική μου ζωή ως πολίτη του κόσμου με ελληνικό διαβατήριο. Από εκεί και πέρα έχω οικογένεια στην Ελλάδα. Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στα εργασιακά την επηρεάζουν. Έτσι κι αλλιώς πηγαινοέρχομαι κάθε τρεις μήνες στην Ελλάδα. Ψηφίζω με γνώμονα την μακροημέρευση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» αναφέρει ο Δημήτρης Αργυρίου σημειώνοντας: «Στην Ελλάδα θα ήθελα να αλλάξει η αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών και να δοθούν περισσότερα κίνητρα».
Αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη σε μια μεγάλη μερίδα των Ελλήνων στη Γερμανία. Πιο πραγματιστική, η οποία ενέχει φυσικά τη δική της λογική. «Δεν ψηφίζω στις ελληνικές εκλογές, δεν έχω δικαίωμα. Αλλά και να είχα, νομίζω δεν θα ψήφιζα. Θεωρώ ότι οι άνθρωποι πρέπει να ψηφίζουν εκεί που ζουν» αναφέρει η Έφη Μπικάκη, εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Γερμανο-Ελληνικής Εταιρείας του Ντίσελντορφ, πρωτεύουσας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου γερμανικού κρατιδίου με έντονο ελληνικό στοιχείο. «Ψηφίζω στη Γερμανία, έχω δύο υπηκοότητες, αλλά θεωρώ ότι στη Γερμανία είναι τα συμφέροντά μου και θέλω να αποφασίζω εδώ για το μέλλον της χώρας, στην οποία ζω. Στην Ελλάδα δεν εργάζομαι, δεν ζω. Άρα δεν έχω άποψη και εμπειρία για την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας», σημειώνει η Έφη Μπικάκη.
Πηγή: DW - Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.