Η υπεραπόδοση εσόδων ανοίγει παράθυρο για μετρημένες παροχές στη ΔΕΘ

Τα φορολογικά έσοδα στο επτάμηνο ήταν 33,768 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023

Συνεχίστηκε και τον Ιούλιο η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων, κάτι που σημαίνει ότι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας είναι μάλλον εξασφαλισμένοι, ενώ είναι πιθανό να δημιουργηθεί και δημοσιονομικός χώρος για κάποιες -μετρημένες- παροχές ενόψει και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου ήταν 33,768 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,347 δισ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τμήμα αυτής της αύξησης, 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι αυτό το ποσό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, αλλά και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

Ειδικά τον Ιούλιο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6,554 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 193 εκατ. ευρώ ή 3% έναντι του στόχου. Σε θετική πορεία είναι και το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού. Το 7μηνο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3,555 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,830 δισ. ευρώ – και με πρωτογενές έλλειμμα 1,161 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022.

Αυτό το αποτέλεσμα πάντως δεν οφείλεται τόσο στα έσοδα όσο στις μειωμένες δαπάνες της περιόδου.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, ναι μεν τα φορολογικά ήταν αυξημένα έναντι του στόχου, αλλά τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 541 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.

Οι λόγοι αυτής της υποεκτέλεσης είναι οι κάτωθι: α) Δεν εισπράχθηκε το τίμημα, ύψους 1,496 δισ. ευρώ, για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Ιούνιο, καθόσον η σχετική διαδικασία για την έγκριση της σύμβασης είναι σε εξέλιξη. β) Δεν εισπράχθηκε δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 1,718 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Ιούλιο.

Αντίθετα, στις υπόλοιπες κατηγορίες εσόδων σημειώθηκε υπερεκτέλεση που οφείλεται κυρίως: α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του επταμήνου και β) στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2023.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου ανήλθαν σε 38,583 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,423 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Αυτό οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό δαπανών εξοπλιστικών προγραμμάτων.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Νεαρός ζήτησε να μπει στο αυτοκίνητο του και εκείνος τον πήρε βόλτα

Κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στον οικισμό, ένα από τα δεκάδες παιδιά …