Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών: «Τρέχει» να προλάβει τις πλημμύρες η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση εφαρμογή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων - Ιδιαίτερη σημασία δίνει και στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών

Μάχη με το χρόνο δίνει τώρα η κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να «θωρακίσει» τις πυρόπληκτες περιοχές μετά το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρωτοβρόχια.

Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η άμεση λήψη μέτρων για τον Έβρο και την Πάρνηθα με στόχο τόσο την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος όσο και την προστασία των πυρόπληκτων από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα το χειμώνα στις περιοχές που επλήγησαν.

Συγκεκριμένα, και ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει στον Έβρο, η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση εφαρμογή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών. Παράλληλα, ειδική φροντίδα προβλέπεται και για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν. 

Τα μέτρα για τη νέα αντιπυρική περίοδο

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ιδιαίτερη σημασία δίνει η κυβέρνηση στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών και πυρκαγιών με τον εξοπλισμό:

-    101 drones της πυροσβεστικής υπηρεσίας
-    Τοποθέτηση θερμικών καμερών στα δάση
-    Εφαρμογή προγράμματος Αnti Nero 3 το οποίο περιλαμβάνει κονδύλια για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων
-    Πλατφόρμα ελέγχου τοπικής αυτοδιοίκησης

Επίσης, η κυβέρνηση επιθυμεί την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές και συγκεκριμένα να εκτίουν ένα μέρος της ποινής τους όσοι καταδικάζονται για εμπρησμό από αμέλεια. Ακόμη, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει ένα επίδομα στους πυροσβέστες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

«Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης μετά το τέλος της σύσκεψης. 

Στο ζήτημα της αντιμετώπισης των πύρινων μετώπων αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συμμετείχε σε φόρουμ για την νεολαία στο Μπλεντ της Σλοβενίας. Όπως δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Νομίζω, ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση επειδή εάν δεν έχουμε έναν πλανήτη να ζήσουμε, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε κανέναν άνθρωπο».
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα - Η ατζέντα

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 9:30 το πρωί - Στις …