Μητσοτάκης: Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ - Οι προτεραιότητες

Μέτρα που θα «κλειδώσουν» οριστικά μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από την Κύπρο όπου μεταβαίνει σήμερα για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Της Πηνελόπης Γκάλιου
 

«Εβδομάδα ΔΕΘ» αυτή που ξεκινάει σήμερα και οι μηχανές στο κυβερνητικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου δουλεύουν στο φουλ στην τελική ευθεία προς τη ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πυρετώδης προκειμένου να μπουν οι τελευταίες «πινελιές» στην ομιλία και να οριστικοποιηθούν τα όσα αναμένεται να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη.

Μέτρα που θα «κλειδώσουν» οριστικά μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από την Κύπρο όπου μεταβαίνει σήμερα για να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει ένα σαφές μήνυμα εντος και εκτός χώρας μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία και θα ενισχύσουν το κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο όπως σε όλους τους τόνους σημειώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να τεθεί σε οποιοδήποτε κίνδυνο η δημοσιονομικής σταθερότητα και πορεία της χώρας. Όπως επανηλειμμένα τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τα μέτρα που θα στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών θα είναι απολύτως «ζυγισμένα» και κοστολογημένα, αλλά και εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας, καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει η όσο τον δυνατόν γρηγορότερη ανάκτηση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένοντας θετικές ειδήσεις.

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο κ. Μητσοτάκης, επανερχόμενος στις «απολογιστικές αναρτήσεις» και αναφερόμενος, όπως έγραψε, στις λέξεις που σηματοδοτούν τη νέα τετραετία της διακυβέρνησής του, επέλεξε τις τη φράση «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση ενώ στοχοθέτησε ως αντίπαλο της κυβέρνησης «τα προβλήματα της κοινωνίας και του τόπου. Και είναι δύσκολος αντίπαλος, με τον οποίον παλεύουμε κάθε μέρα» έγραψε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση η πρωθυπουργική ομιλία, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι μονοσήμαντη αλλά θα αναπτύξει την ευρύτερη κυβερνητική στρατηγική, σε βάθος τετραετίας έχοντας στην πρώτη γραμμή καταρχήν την καθημερινότητα η οποία όπως προανέφερα – υπό τις προϋποθέσεις και τους όρους της δημοσιονομικής σταθερότητας και της επανάκτησης της  επενδυτικής βαθμίδας, θα έχει κοινωνικό  πρόσημο το οποίο σύμφωνα με τις μέχρι τωρα πληροφορίες θα περιλαμβάνει:

  • Επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του 2023.
  • Νέες παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης.
  • Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, πολιτισμό και τουρισμό.
  • Επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση την 1η Ιανουαρίου 2024

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, που θα αποτυπωθεί και στην ομιλία του πρωθυπουργού, βρίσκεται πάντα ο τομέας της υγείας με 10.000 προσλήψεις, αναμόρφωση του ΕΚΑΒ, ψηφιακό μετασχηματισμό και ένα νέο υγειονομικό χάρτη, που θα καθιερώνει ενιαία πρωτόκολλα υπηρεσιών σε όλες τις δομές της επικράτειας. Ειδικά για το ΕΚΑΒ, κυβερνητικός στόχος είναι ο οργανισμός να φτάσει σε ευρωπαϊκά πρότυπα, καταγράφοντας χρόνους ανταπόκρισης ακόμα και τα επτά λεπτά για εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά. Ταυτόχρονα, αναμένεται να δρομολογηθούν και προσλήψεις 800 μόνιμων διασωστών, παράλληλα με την τοποθέτηση πληρωμάτων ασθενοφόρων με τριετείς συμβάσεις.

Εξίσου ψηλά στις προτεραιότητες  τοποθετείται και η Παιδεία, με έμφαση σε όλες τις βαθμίδες αλλά και επιτάχυνση των πρωτοβουλιών που θα δίνουν τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, παράλληλα με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των δημοσιών Πανεπιστημίων.

Εκείνο που ο ίδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε στον τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ως "ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης"  αφορά τη Δικαιοσύνη και την  επιτάχυνση της απονομής της κάτι που αποτελεί στοίχημα για την νέα περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Υπό την πίεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και άφησαν το στίγμα τους στις πληγείσες περιοχές το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη έτοιμο το πλάνο της επόμενης μέρας της Πολιτικής Προστασίας. Με προμήθεια το 2026 ή το αργότερο το 2027 των νέων Καναντέρ, παραπάνω από 100 drones που θα μπορούν να παρακολουθούν ευαίσθητα σημεία, αισθητήρων μέτρησης θερμοκρασίας, τοποθέτηση καμερών σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και στα δάση υψηλού κινδύνου και συνδρομή σε προηγμένα συστήματα καταγραφής θερμότητας. "Δώσαμε απαντήσεις σε άδικες κατηγορίες και σε εύκολους μύθους που καλλιεργούν εσκεμμένα συχνά μια σύγχυση γύρω από την κλιματική κρίση. Είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε και μια σειρά από πρωτοβουλίες, προκειμένου η αρνητική συγκυρία τού σήμερα να μετατραπεί σε μια καλύτερη άμυνα για το αύριο. Από την άμεση προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στα πλαίσια της γρήγορης υλοποίησης του προγράμματος "ΑΙΓΙΣ", νέες διαδικασίες πρόληψης και φυσικά πρόσθετες προσλήψεις 1.200 νέων πυροσβεστών και δασικών", ανέφερε, στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Τέλος, από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα λείψουν οι αναφορές στο κράτος και την «αλλαγή» του με την επέκταση της  ψηφιοποίησης αλλά και την αξιολόγηση δομών και προσώπων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Στέφανος Κασσελάκης: Αποκάλυψε το λογότυπο του Κινήματος Δημοκρατίας

Η παρουσίαση του λογότυπου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου πάρτι που έλαβε χώρα στις …