Μητσοτάκης: Η ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

«Ακούστε την Ελλάδα για το 112. Αυτός ο αριθμός έκανε τη διαφορά», είπε ο πρωθυπουργός - «Να μην αφήσουμε τους διακινητές να θέσουν τους όρους τους»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. «Το καλοκαίρι ο ευρωπαϊκός νότος επλήγη από πυρκαγιές, πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας συλλογική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ραγδαίες αλλαγές. «Στον Έβρο είχαμε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη και λίγες ημέρες μετά, η Ελλάδα επλήγη από πλημμύρες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για μία κρίση των φτωχών, αλλά μία μάχη του ευρωπαΛικού νότου με την κλιματική κρίση».

«Ακούστε την Ελλάδα για το 112. Έκανε τη διαφορά...»

Ο πρωθυπουργός πρότεινε τη σύσταση μίας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ζήτησε από την Ευρώπη ένα οργανωμένο σχέδιο. Αναφέρθηκε στο 112, μέσω του οποίου σώθηκαν πολλές ζωές ανθρώπων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η περιοχή της Θεσσαλίας δέχτηκε διπλάσιο όγκο νερού από αυτό που πέφτει σε ένα χρόνο. Ο “Daniel” προκάλεσε καταστροφικές συνέπειες και στη Λιβύη. Η άνιση μάχη που δίνουμε με τη φύση είναι στη νότια Ευρώπη και είναι η νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Για την ΕΕ αυτό αποτελεί μια αποτυχία όχι μόνο πολιτικής, αλλά και των οικονομικών πόρων. Έστειλα επιστολή στους ηγέτες της MED-9 και πρότεινα λύσεις για την βραχυπρόθεσμη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

Ακούστε την Ελλάδα για το νούμερο 112. Αυτός ο αριθμός έκτακτης ανάγκης έκανε τη διαφορά. Είναι μια οικονομική λύση που παρουσιάζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές

Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο (…) Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς», είπε χαρακτηριστικά.

«Να μην αφήσουμε τους διακινητές να θέσουν τους όρους τους»

Το δεύτερο θέμα που έθιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν το Μεταναστευτικό. Τόνισε πως χρειάζεται ένα σχέδιο που θα διαχειρίζεται το πρόβλημα στην πηγή του και να μην επιτρέψουν στους διακινητές να επιβάλουν τους όρους τους. «Η πίεση στα σύνορά μας είναι αυξητική για άλλη μία φορά. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και τους μηχανισμούς που εντοπίζουν τους διακινητές», τόνισε.

«Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες χιλιάδων αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα θα είναι πάντα μια χώρα που θα παραμένει ανοιχτή για όσους αναζητούν διέξοδο από τη βία, ακολουθώντας όμως νόμιμες οδούς» και πρόσθεσε: «Να επιταχύνουμε τη δράση μας προς την επίτευξη των στόχων όλων. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης θα βρεθούν στο κέντρο της υποψηφιότητας της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα τα καταστήσει ως τα βασικά θέματα των συζητήσεων. Πρέπει να συνεργαστούμε πιο στενά και συλλογικά για να αλλάξει η κατάσταση με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

«Η πολιτική της Ελλάδας είναι σκληρή αλλά δίκαιη. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε το σύστημα επιστροφών. Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν θα εξαλειφθεί δια μαγείας. Η αποτροπή των αποχωρήσεων πρέπει να είναι το βασικό μας βήμα. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, βεβαίως, αλλά και τη βόρεια Αφρική».

«Το Κυπριακό παραμένει στον πυρήνα των σχέσεων με την Τουρκία»

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία έχουν γίνει κανονικές, έθιξε ωστόσο το θέμα του Κυπριακού, λέγοντας ότι «παραμένει στον πυρήνα».

Τόνισε, δε, για μία ακόμη φορά, ότι η λύση των δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή.

«Σήμερα θα μιλήσω για το μέλλον. Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν. Η βασική μας διαφορά, η ΑΟΖ, μπορεί να επιλυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Το θέμα της Κύπρου παραμένει στον πυρήνα των δύο χωρών. Προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ποιοι μπορούν να διεκδικήσουν «εκπαιδευτικό επίδομα» 1.000 ευρώ - Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

«Εκπαιδευτικό επίδομα» που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 1.000 ευρώ, έχουν τη δυνατότητα να …