Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Μάιο

Υποχώρησε ο πληθωρισμός των Μάιο, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- διαμορφώθηκε στο 2,4% από 4,1% που ήταν τον Μάιο του 2023. 

Υποχώρησε ο πληθωρισμός των Μάιο, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ- διαμορφώθηκε στο 2,4% από 4,1% που ήταν τον Μάιο του 2023. 

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε
κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. 

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου Ιουνίου 2023 - Μαΐου 2024, ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 3,1% έναντι αύξησης 8,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 - Μαΐου 2023 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2021 - Μαΐου 2022. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,3% τον μήνα Μάιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2024, προήλθε 
κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

 Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 0,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, νωπά ψάρια,  γιαούρτι
  • 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
  • 0,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, φυσικό αέριο.
  • 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 0,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία-κυλικεία

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με την πρόεδρο Βουλής Αντιπροσώπων Κυπριακής Δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης …