Δεν θα δουλεύουμε χωρίς αμοιβή! Επιστολές προς την Εθνική Τράπεζα και την Mellon

Συναδέλφισσες , -οι,

Ο Σύλλογός μας απέστειλε δύο επιστολές (επισυνάπτονται) προς την Εθνική Τράπεζα και την εταιρεία Mellon Technologies στην οποία εκθέταμε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας κάτω από το κείμενο της τροποποιητικής σύμβασης εργασίας.

Στην σύμβαση περιέχεται όρος που παραβιάζει την νομοθεσία. οι υπερωρίες δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στην όποια συμφωνημένη μηνιαία αμοιβή. Μας ζητούν να δεσμευτούμε ότι εάν χρειαστεί, θα πρέπει να δουλέψουμε Κυριακές, αργίες, νύχτα ή να είμαστε σε ετοιμότητα, χωρίς αμοιβή! Φαίνεται αδιανόητο, όμως συμβαίνει!

Επιπλέον, τόσα χρόνια το αφήγημα από την πλευρά της Τράπεζας είναι ότι: δουλεύουμε στα πλαίσια ενός έργου, για το οποίο έχει συνταχθεί και υπογραφεί συμφωνία που το περιγράφει εγγράφως. Όμως στην τροποποιητική σύμβαση υπάρχει όρος ότι υπάρχει η δυνατότητα να μας ανατεθεί «πρόσθετη μη συναφής εργασία».  Προκύπτουν τα ερωτήματα:

  • Αυτή η μη συναφής εργασία είναι εκτός του συμφωνημένου έργου;
  • Υπάρχει άλλη συμφωνία για παροχή εργασίας, όποια και αν είναι αυτή;

Η δική μας απάντηση στα παραπάνω είναι ότι πρόκειται προφανώς για εικονική εργολαβία η οποία υποκρύπτει δανεισμό εργαζομένων.

Ζητάμε επίσης η υπογραφή της να είναι προαιρετική. Η αλλαγή του ωραρίου ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό που ισχύει για συναδέλφους και συναδέλφισσες εδώ και 13 χρόνια ή άλλοι/ες προσελήφθησαν με το συγκεκριμένο ωράριο. Επίσης συνάδελφοι/ισσες έχουν και δεύτερη (ή και τρίτη) δουλειά, (διότι με 800 ευρώ δεν βγαίνει ο μήνας) και η αλλαγή του ωραρίου δεν είναι εφικτή. Επομένως η αλλαγή του ωραρίου δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική. Είναι τέλος στοιχειώδες να υπάρχει ανάλυση της μηνιαίας αμοιβής, βασικός μισθός, επιδόματα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω αφορούν εργαζόμενους με μισθούς της τάξης των 800 ευρώ, μετά από δεκαετίες εργασίας μέσα στην Εθνική Τράπεζα.

Έχουν ήδη λάβει διαβεβαιώσεις ότι η εταιρεία θα ξαναδεί το ζήτημα και δεν θα ζητήσει την υπογραφή των συμβάσεων μέσα στον Αύγουστο. Επομένως παροτρύνσεις του τύπου «υπογράψτε γιατί η Τράπεζα θέλει 8ωρους» δεν έχουν λόγο να γίνονται. Ελπίζουμε ότι η εταιρεία θα τηρήσει τις διαβεβαιώσεις και ότι η Τράπεζα θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με την σοβαρότητα που απαιτείται.

Συνάδελφοι/ισσες,

Ενημερώστε άμεσα το Σωματείο για οποιαδήποτε αλλαγή/εξέλιξη. Η μεταξύ μας επικοινωνία είναι άκρως απαραίτητη για να κρατήσουμε ενιαία στάση και να είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα((;)) δικαιώματά μας.

Το ΔΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΝΕΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κικίλιας: Κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη δουλειά μας

«Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν πρόκειται να φύγει από δω εάν δεν κάνουμε πρώτα τη …